נערה עם מחשב (צילום: ThinkStock)
כל מה שברשת הוא נצחי, גם אחרי שהוא נמחק | צילום: ThinkStock

בתחילת 2011 הזדעזעה המדינה לאחר שדודאל מזרחי בן ה-15 התאבד בעקבות הצקות בפייסבוק

נער מהדרום סיפר באותו חודש כי לא הלך לבית הספר במשך שבועיים בגלל איומים של חברו לספסל הלימודים בפייסבוק.

בתחילת 2012 ניסו שתי תלמידות כיתה ח' להתאבד בחוף הים באשדוד, וסיפרו למשטרה כי הרקע למעשה היה התנכלויות בפייסבוק.

לפני כחודשיים נחשף במגזין mako הצד האפל של פייסבוק – סכסוכים בין בני נוער המסלימים באמצעות העלאת השמצות, תמונות וסרטונים מביכים לרשת החברתית.

בתחילת החודש איימה נערה ישראלית בת 14 להתאבד לאחר שבן זוגה העלה תמונות אינטימיות שלה לפייסבוק.

מה עושים? 

כל אלו, רק מקרים בודדים מתוך מאות ואולי אלפים המתרחשים בכל שנה בישראל ובעולם - מקרים בהם ילדים וצעירים נפגעים בגלל התנהגות לא נכונה ברשת. אז מה עושים? הנה 15 טיפים, תיאורטיים ופרקטיים. 

1. הסבירו לילדיכם את נושא הנצחיות של המידע ברשת ומשמעותו – ילדיכם לא תמיד מודעים לעובדה שמה שעולה לרשת יישאר שם לתמיד.

2. הדגישו בפני ילדיכם כי מסירת פרטים אישיים כגון כתובת, מספר טלפון או שם מלא אינה אחראית ועלולה לסכן אותם.

3. אמרו לילדיכם כי ברחוב כמו גם ברשת, חשוב לא ליצור קשר עם זרים ולא להיפגש עמם.

4. בחרו איתם סיסמאות חזקות (למשל כאלו הכוללות אותיות ומספרים) והזכירו להם לא להעביר אותן לאיש.

5. הנחו את ילדיכם לגלוש רק לאתרים מוכרים ערכו איתם את הגדרות הפרטיות שלהם.

הרשת האלחוטית - פוגעת באיכות הזרע. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
דברו עם הילדים על הסכנות של בריונות רשת, בתקווה שהם גם יקשיבו לכם | צילום: חדשות 2

6. הנחו את ילדיכם לצאת מיישומים (כולל משחקים) באופן מסודר ובצורה מלאה לאחר שסיימו לגלוש כדי שאיש לא יוכל להשתמש בפרטיהם.

בואו לפייסבוק של נקסטר

7. התקינו או הנחו אותם להתקין תוכנות ותוספים רק ממקורות אמינים.

8. תגידו לילדיכם להודיע לכם על כל מקרה של חשיפה לתכנים פוגעניים או לא ראויים המעוררים אי נוחות, והנחו אותם להתנתק מהרשת במקרים כאלו.

9. היו ערים לכל שינוי בהתנהגות או במצב הרוח של ילדיכם.

10. תכננו עם ילדיכם את לוח הזמנים השבועי כך שמשך הגלישה ברשת יהיה מוגבל ויאפשר להם פעילויות נוספות מחוץ למרחב הווירטואלי.

11. הנחו את ילדיכם להיות רגישים לסובבים אותם ולהימנע מ"בריונות רשת" (ובריונות בכלל): לא לפגוע באחר, ואם הם עדים לפגיעה מסוג זה להימנע מלקחת בה חלק ולדווח למבוגר. פגיעה ברשת כואבת בדיוק כמו פגיעה בחיים האמיתיים ואפילו יותר.

12. הסבירו לילדיכם כי יש בידיהם יכולת השפעה על תוכן ואופי המסרים המועברים ברשת. עודדו אותם להיות מובילים ביצירת אווירה חיובית ומוגנת ובקידום מעשים טובים ברשת.

13.  דברו עם ילדיכם על הסכנות שבשיתוף תכנים בקבוצות סגורות. פעמים רבות נוטים בני נוער להאמין כי תמונות שאינן ראויות לשיתוף ברשתות חברתיות ראויות לשיתוף באפליקציות הודעות כגון ווטסאפ. חשוב להבהיר להם שגם תמונה ששותפה בקבוצה סגורה כזו עלולה להפוך לפומבית בעקבות שיתופים חוזרים של חברים.

14. כדי למנוע מילדיכם לגלוש לאתרים בעייתיים, שאלו את ספקית האינטרנט שלכם על שירותי הסינון שלה. כל ספקית מחויבת להציע למנוייה שירותי סינון אתרים. לחלופין, התקינו על המחשבים דרכם גולשים ילדיכם תוכנות בקרת הורים החוסמות אתרים שאינם ראויים כמו גם שיתוף פרטים כגון כתובת ומספר טלפון בצ'אטים ומדווחות לכם מדי פעם על חריגות בהרגלי הגלישה של ילדיכם. גם הצצה בהיסטוריית הגלישה מדי פעם לגיטימית בהחלט.

15. הטלפון הסלולרי והטאבלט הוא פתח בארנק שלכם – ילדים נוטים להוריד אפליקציות ולהשתמש בהן בלי לשים לב להשלכות. למדו אותם על חשיבות תשומת הלב למחירי אפליקציות או ביצוע פעולות בתוכן העלולות לעלות כסף. חשוב מאוד לפקח על החשבון בזמן אמת גם אם אתם סומכים על ילדיכם לא לבצע רכישות, מאחר ופעמים רבות הם מבצעים אותן בלי לשים לב, כמו במקרה הילד בן ה-8 מירושלים שביצע לאחרונה רכישת חבילות הרחבה למשחקים בסך 17,000 שקלים בתוך יומיים. (וכך תמנעו מהילד לבזבז אלפי שקלים על אפליקציות).

*חלק מהעצות הופצו לקראת החופש הגדול על ידי איגוד האינטרנט הישראלי, בשיתוף עם משרד החינוך והמשרד לבטחון (קליק לקו החם של איגוד האינטרנט לנפגעי רשת).

יש לכם עוד טיפים? השאירו אותם בתגובות