כאב ראש, כאב ראש, כאב ראש, כאב ראש. זה מה שתחוו אחרי שימוש במשקפי המציאות המדומה של סמסונג, וזה גם הדבר הכי רע שיש לנו להגיד עליהם. אז הנה, הוצאנו את זה, ועכשיו אפשר לצלול אל סקירת אחד המכשירים הכי מלהיבים שיצא לנו להתנסות בהם. למען האמת, זה המכשיר השני בסך הכל שבמערכת מאקו נראתה סביבם התעניינות של ממש.

Gear VR Innovator Edition (צילום: סמסונג)
קבדת ה-Gear VR Innovator Edition | צילום: סמסונג

הדור השני של קסדת המציאות המדומה Gear VR מבית סמסונג, או בשה העדכני המלא: Gear VR Innovator Edition for Galaxy S6, הוא היישום הטוב ביותר של התחום עד כה:

מצד אחד, בעוד שהקסדה של אוקולוס קושרת אתכם ברצועה – סליחה, חוט – למחשב הקרוב, עם הגיר אפשר ממש להסתובב, בזכות השימוש בסמארטפון מתקדם כ"מוח" שמפעיל את העסק.

מהצד האחר, הגיר אמנם לא קל ונייד כמו ה-Cardboard של גוגל (ערכה להרכבת משקפיים מפיסת קרטון, קצת אוריגמי וכל סמארטפון אנדרואיד גדול), אך מורכב הרבה יותר טוב. כך למשל, העדשות שלו ניתנות לכיוונון על ידי גלגלת שמשנה את המיקוד, עבור הממושקפים שבינינו – אם כי חבל שאי אפשר לכוונן עבור כל עין מיקוד שונה, ממש כמו במשקפיים. כמו כן, בגיר אין חשש לתזוזות של הסמארטפון, המקובע לתושבת התואמת אותו לגמרי, מה שרחוק מלהיות המצב במשקפיים של גוגל, בהם הקיבוע נעשה על ידי גומיה.

ברגע שמושיבים את הסמארטפון בקסדה, מתחלף ממשק האנדרואיד שלו בעולם וירטואלי תלת-ממדי. המסך מפוצל לשתי תמונות, המוצגות לשתי העיניים ויוצרות אשליית תלת-ממד ברזולוציה לא רעה בכלל, אם כי עדיין לא גבוהה מספיק להיראות מציאותית. התפריט הראשי הוא מעין קיר וירטואלי צף בחלל, ממנו ניתן להגיע לאפליקציות שונות – ומאז התנסותנו בדור הראשון של הגיר נוספו לא מעט כאלו. כרגע יש בחנות של סמסונג ואוקולוס עשרות אפליקציות, והמספר צפוי לגדול ככל שהמכשירים מסוג זה יהפכו נפוצים יותר.

מתוך האפליקציה Jurassic World: Apatosaurus
מתוך אפליקציית Jurassic World: Apatosaurus. הדינוזאורים מעולם לא נראו אמיתיים כל כך

בין האפליקציות ניתן למצוא כאלו המציגות תמונות וסרטונים פנורמיים, לצד אפליקציות דינמיות יותר כמו משחקים. לצערנו, קיבלנו את המכשיר בלי בקר משחק, ולכן נאלצנו להסתפק במשחקים בסיסיים מאוד – כמו למשל Temple Run. בתלת-ממד. כשאנחנו רואים בגוף ראשון את מסלול הריצה לפנינו ואת המפלצת בסיבוב הראש לאחור. אם התמכרתם למשחק הזה על מסך מגע פשוט, דמיינו לעצמכם כמה ממכר הוא כשהוא נמצא מכל עבר ומנתק אתכם מהסביבה.

רבות מהאפליקציות כרגע הן קידומים לסרטים, ובהן אפליקציה המאפשרת לכם לעוף עם הנוקמים בהילוך איטי בסצינות שונות ומרשימות, אפליקציה בה אתם נמצאים בעולם היורה וצופים בדינוזאור חביב אוכל עשב ממש מעל ראשכם ועוד. כרגע, רוב האפליקציות מרגישות בוסריות מעט, כאשר הבוגרות ביותר הן אלו המתמקדות בווידאו. עם זאת, כרגע גם סרטוני 360 מעלותבחלק מהאפליקציות נראים מטושטשים ומרוחים, בשל העובדה שברוב היישומים הווידאו מוזרם מהרשת בזמן אמת ואינו נשמר על המכשיר.

למרות החסרונות הקטנים, כאמור, זה היישום הבוגר ביותר כיום בתחום המציאות המדומה. כל מי שראה את המכשיר התלהב - ואנחנו מתכוונים לסוג ההתלהבות הילדותית, המלווה צווחות וצחקוקים בלתי פוסקים - וכל מי שלבש אותו לא רצה יותר להסיר אותו. המכשיר הסתובב במערכת מאקו במשך שעות, וסביר שהיה ממשיך להסתובב עוד ימים ולהוריד לטמיון עשרות שעות עבודה, אילולא החזרנו אותו לחברה.

זוהר ישראל מתנסה ב-Samsung Galaxy Gear VR (צילום: יאיר ניקוליבסקי, NEXTER)
זוהר ישראל צולל לעולם וירטואלי | צילום: יאיר ניקוליבסקי, NEXTER

אז מה צריך לעשות כדי ליהנות מהחוויה? קודם כל, תצטרכו להצטייד בסמארטפון מדגם גלקסי S6 של סמסונג – לא משנה אם בווריאציה השטוחה או בעלת המסך הקמור. הקסדה מתאימה לשניהם. לאחר שהצטיידתם בסמארטפון, שמחירו נע בין 2,700 ל-4,700 שקל, תצטרכו להיפרד מעוד 1,200 שקל עבור הקסדה – מחיר גבוה מאוד בהתחשב בעובדה שהיא בסך הכל משקפת עטופה בהרבה פלסטיק עם משטח מגע קטן. אין לה אפילו סוללה משלה – הסמארטפון הוא המנוע היחיד של כל הערכה. יש לציין סמסונג מפעילה מתחמי התנסות בקסדה במספר קניונים, והבוקר (ד') היא טוענת 35,000 ישראלים כבר התנסו בה. המתחמים בקניון עזריאלי וקניון הזהב יפעלו עד ה-14 ביולי ובקניוני מלחה (ירושלים) ואיילון (רמת גן) עד ה-20 ביולי.

חשוב לציין גם שהשימוש בקסדה מחמם מאוד את הסמארטפון וזולל את הסוללה שלו בקצב של כאחוז כל דקה וחצי או שתיים. גם על גוף המשתמש יש לו השפעות והוא מותיר לעתים סחרחורות וכאבי ראש המזכירים הנגאובר – אבל זו, בעצם, השפעה צפויה של בריחה אל מציאות חלופית.

אז מה השורה התחתונה? השורה התחתונה היא שיום אחד לכולנו יהיה מכשיר דומה לזה, אם כי כנראה קטן יותר. זה מחליף את הצפייה בווידאו על מכשירים ניידים בדרכים (אם כי, טכנית גם במכשיר הזה צופים על מסך סמארטפון) ויכול בקלות רבה להחליף גם את הטלוויזיה הביתית. זה אפילו לא עולה הון תועפות – גם אם זה רחוק מלהיות מחיר זול או מוצדק. בסך הכל, נראה שמי שרוצה להיות בין הראשונים שיזכו לנסות את טכנולוגיית המציאות המדומה המודרנית ייהנה מאוד מה-Gear VR, בעוד מי שרוצה לחכות עד שהטכנולוגיה תבשיל לחלוטין יחכה עוד שנים.