מקלדתחכמה (צילום: TGspot)
צילום: TGspot

בשורה התחתונה הרעיון של דב מורן ושות' בכל מה שקשור למקלדת החכמה שלהם, אותה השיקו רשמית לאחרונה, עובד. כלומר, הרעיון של ההקלדה עובד. כלומר, הוא עובד בעיקר עבור אלו שלא רגילים לעבוד כשראשם מול המסך והאצבעות מתקתקות על לוח המקשים כאילו בעצמן, כשהן יודעות היטב היכן ממוקם כל מקש ומקש. כלומר, אם עוד לא הבנתם סופית, אם אתם מאלו שמקלידים שראשם תקוע בזווית ראייה קבועה אל עבר המקלדת, ואתם מדי פעם מרימים את הראש כדי לראות מה באמת הקלדתם, וכדי לזהות טעויות, ואתם סובלים בגלל זה לפעמים מכאבים בצוואר, אז כן, Smartype תעשה בשבילכם את העבודה.

ובדקנו, כמה וכמה אנשים, ובשורה התחתונה – ולא שלא היו טענות שונות ומשונות בדרך – כל מי שניסה את המקלדת הגיע לבדו, גם בלי עזרתנו המקצועית, למסקנה שהמקלדת משפרת לו את איכות העבודה: מבחינת מהירות ההקלדה ומבחינת מספר הטעויות שצריך לתקן כשבודקים מה באמת כתוב על המסך.

ה-Smartkey, אם עדיין אינכם מכירים אותה לאור מסע היחצנות הנרחב למדי שליווה את השקתה על ידי חברת האם Keyview Technologies, היא מקלדת בגודל של מקלדת רגילה רק בלי לוח המספרים (כמו מקלדת של מחשב נייד בגודל 14 אינץ' ו-13.3 אינץ', פחות או יותר). המקלדת מתחברת למחשב באמצעות כבל USB, וחלקה האחורי עבה ומוטה בזווית של כ-40 מעלות מעלה כדי לספק נראות קלה למסך LCD שמציע רזולוציה של 1,024×100 פיקסלים ויכול להציג ווידג'טים שונים ויישומים שונים שהמעבר בתצוגה מתבצע באמצעות לחיצה על Ctrl + Alt.

אחד היישומים שהמקלדת יכולה להפעיל, וכאן טמון בעצם הרעיון שהוביל לפי החברה המייצרת להולדת המקלדת הזו, הוא יישום בשם Type & See שמציג מקרוב את מה שמקלידים בזמן עבודה במסמך Word, לדוגמה. החלק העיקרי של התצוגה מציג בגדול את הטקסט המוצג על המסך – שורה אחת של טקסט עד 3, לפי בחירה בהגדרות וגם בתלות בגודל ובצורת הגופן. בצד השמאלי ממוקמת תמונה כללית של המסמך המלא עם סמן מיוחד בצבע אדום, כך שניתן פחות או יותר לדעת היכן בדיוק נמצאים במסך. המקלדת, כפי שבטח כבר הבנתם, מיועדת לאותם שאינם מורגלים בהקלדה עיוורת: הרעיון הוא לאפשר לאנשים להקליד בקלות, להציג מול עיניהם את מה שהם מקלידים גם אם הם לא מרימים את העיניים מהמקלדת.
 
עוד לפני התקנת המקלדת בפועל למחשב צריך להוריד מנהל התקנים. שבסך הכל מיועד לקביעת כמה הגדרות קלות כמו המחיצה ממנה יילקחו התמונות שיוצגו, חשבון דואר שבודקים להצגת הודעות אחרונות, וכדומה.

מתי המקלדת, סליחה היישום, עובד/ת? ברוב המקרים כן, אבל יש מקרים שלא. כך למשל היא הגיבה היטב לניסיון לכתוב סטטוסים בפייסבוק (Facebook) או לבצע חיפוש באתר עצמו. היא גם הגיבה מצוין ביישומי חלונות שדורשים כתיבה ומותקנים במחשב, אפילו ביישום הפתקים. מצד שני, ברגע שתכנסו לשירות כמו Google Docs, כל מה שתוכלו לעשות עם המקלדת זה לבהות בחלק העליון של המסך שיוצג בתצוגה של המקלדת שבעצם מתפקדת באותו רגע כמסך "רגיל" לכל דבר ועניין. או שתוכלו לבחור לבור למסך יישומי שולחן העבודה.

מקלדת (צילום: TGspot)
לא תרימו את העיניים | צילום: TGspot

כפי שכבר הזכרנו לעיל, למרות שבשורה התחתונה המקלדת מבצעת את מה שהיא מבטיחה לבצע, היו לא מעט תלונות שהושמעו לאורך הדרך. רובן היו קשורות למחיר בדרך כזו או אחרת. 399 ₪ והיא אפילו לא אלחוטית? במחיר כזה לא היה צריך לצרף גם עכבר? זה נחמד אבל זה יקר מדי. אלו היו שלוש הוורסיות העיקריות שהושמעו. בהכרזה עצמה, דב מורן אמר שבשיחות שהוא ביצע עם חברות מחו"ל לגבי אפשרות הפצת ומכירת המקלדת בניכר היו שאמרו שהמחיר שלה אף זול מדי. נו, אז כנראה שלא, אלא אם מניחים שהלקוח הישראלי פשוט לא אוהב לשלם.

מבחינה מקצועית, המקלדת עושה בשורה התחתונה את מה שהיא מבטיחה, אבל עקומת הלמידה לא כל כך קלילה לטיפוס, והמחיר קצת גבוה לטעמנו. גם אין עדיין מספיק יישומים, למרות שכמה מתוכננים לצאת לפי אתר החברה. עם זאת היא מניחה בסיס טוב לשיפורים, כשאחד השיפורים הוא להיפטר ממקש ה-NumLock המגוחך שממוקם במקלדת, או להוסיף לה גם לוח מספרים.