סוני. פעם השם הזה היה מרטיט את כל מי שידע להעריך איכות. ווקמן, דיסקמן, וגה, ברביה, פלייסטיישן - אלה רק כמה מהמותגים של החברה במהלך השנים, שבלטו כל אחד בתחומו למרות מתחרים רבים (מלבד באחרון, שם יש רק מתחרה אמתית אחת) וטובים.

Xperia, מותג הסמארטפונים שירשה סוני מסוני-אריקסון, נהג להיות גם הוא ברשימה. אבל XZ2, המכשיר החדש של החברה שהושק בארץ בתחילת החודש, גרם לנו להבין שהמותג הזה מת. למה? המשיכו לקרוא ותבינו.

עיצוב

"היי, זה לא סוני. זה נוקיה 8!" - זה היה המשפט הראשון שאמרתי אחרי שהוצאתי את המכשיר מהקופסה. ואכן, קשה מאוד להבדיל בין סמארטפון הדגל החדש של סוני לניסיון התחייה - המוצלח למדי - של המתחרה המיתולוגית מהעשור הקודם. הגוף הוא אותו גוש סבון מקומר וחלקלק, מגנט טביעות אצבע וחמקן מקצועי שמסוגל להחליק ולברוח בקלות מכל שולחן לא לגמרי ישר או כיס; והכפתורים נלחצים באותה קלות בלתי נסבלת שגרמה לשינויי עוצמת שמע בלתי מתוכננים, הדלקה וכיבוי חוזרים ונשנים של המסך והפעלות מצלמה שגויות.

פתיחת קופסה (וקישור להצטרפות לערוץ הטלגרם שלנו):

אבל מה שהכי מטריד בשינוי העיצוב הזה הוא לא החסרונות הרבים שלו - אלא דווקא העובדה שהוא מועתק אחד לאחד מחברה סינית, שבסך הכל מייצרת מכשירים זולים אבל סבירים עם שם נוסטלגי. מסוני, שהתעקשה במשך השנים האחרונות על עיצובים מרובעים ומשעממים להחריד רק כדי להתבלט מול כל המלבנים המעוגלים המשעממים אפילו-עוד-יותר-להחריד, היינו מצפים לבוא עם עיצוב מקורי חדש.

סמארטפון Xperia XZ2 של סוני (צילום: יאיר מור, NEXTER)
המצלמה והחיישן. נגעתם - לכלכתם | צילום: יאיר מור, NEXTER
סמארטפון Xperia XZ2 של סוני (צילום: יאיר מור, NEXTER)
סמארטפון Xperia XZ2 של סוני | צילום: יאיר מור, NEXTER

אבל על זה עוד אפשר לסלוח לה. מכאן ואילך כל מה שגילינו רק הראה לנו שכנראה לא הערכנו עד כמה חמור המצב אצל החברה שפעם ייצרה מכשירים גאוניים כמו Xperia Arc (הסמארטפון היפה ביותר אי פעם), Xperia Sola (הראשון עם מסך שתומך בשימוש עם כפפות, שכלול במכשירים רבים של החברה מאז, כולל XZ2) ושלישיית S/P/U עם הפס השקוף-למחצה המחליף צבעים.

קחו למשל את חיישן טביעות האצבע. כבר ציינו בעבר שהבחירה של סוני למקם אותו בתוך כפתור ההדלקה-כיבוי שממוקם בצד המכשיר נראית מוזרה, אבל ברגע שמשתמשים בו פעם אחת - פשוט אי אפשר להבין למה זה לא המיקום הסטנדרטי. אז בעיצוב החדש סוני העבירה את החיישן אחורה - כסנטימטר וחצי מתחת למצלמה, ובאופן שבלתי אפשרי לדעת בוודאות אם האצבע שלכם נמצאת על החיישן או שמא מטנפת בזה הרגע את העדשה, אלא אם כן תהפכו כל פעם את המכשיר לפני שאתם מושיטים את האצבע ותסתכלו לאן היא הולכת.

סמארטפון Xperia XZ2 של סוני (צילום: יאיר מור, NEXTER)
הכפתורים. נלחצים בכל נגיעה | צילום: יאיר מור, NEXTER

ממשק

זה הסעיף היחיד בסקירה שבו אין לנו מילה רעה להגיד. הממשק של סוני סביר בהחלט - לא שונה מדי מאנדרואיד "נקי", עובד היטב ועם כפתורי ניווט (בית, חזרה ואפליקציות אחרונות) בעלי צבע אחיד (אצל רוב היצרניות ברירת המחדל היא אייקונים שמצוירים בקווים חיצוניים בלבד). יש בו גם כמה דברים חמודים, כמו הדלקה אוטומטית של המסך כאשר מרימים את המכשיר ממצב אופקי לאנכי, כדי שלא תצטרכו אפילו ללחוץ על כפתור כדי לראות את השעון וההתרעות על מסך הנעילה. וזהו, בעצם.

ביצועים וצילום

את שני הסעיפים האלה איחדנו כאן מפני שבמכשיר הזה הם קשורים קשר הדוק אחד לשני - בעיקר מכיוון שכל עוד המצלמה פועלת, המכשיר מתחמם בקצב מדאיג יותר מהקצב בו נמסים הקרחונים באנטארקטיקה. הוא מתחמם כל כך מהר וכל כך הרבה, שהיה אפשר לטגן עליו חביתה - אם הוא לא היה כל כך חלק וגורם לביצה להחליק הצידה (זה לא שניסינו, אנחנו פשוט מנחשים שזה מה שיקרה).

באופן כללי, מלבד המצלמה שגורמת להתחממות יתר, המכשיר מתפקד די טוב ועובד חלק ובלי גמגומים - אבל היום זה לא נדיר. גם מכשירים של שאומי ומייזו, ואפילו מכשירים מוזלים של סמסונג בחצי מהמחיר שלו, מתפקדים "די טוב".

סמארטפון Xperia XZ2 של סוני (צילום: יאיר מור, NEXTER)
הלוגו. פעם היה סמל לאיכות חסרת פשרות | צילום: יאיר מור, NEXTER

ומילא אם המצלמה הזו שמרתיחה את המכשיר היתה פנומנלית - אבל היא לא. רחוק מאוד מכך. אז נכון, יש לה צילום וידאו בהילוך איטי של 960 פריימים לשנייה. אבל הוא מוגבל לרבע שנייה (הגבלה שקיימת בצורה זו או אחרת גם במכשירים אחרים).הוא "רועש" להחריד אם לא צילמתם באור שמש, ומהבהב להחריד אם צילמתם באור מלאכותי (לא רק פלואורוסצנט - אפילו נורות LED נראות בו מהבהבות, בגלל זרם החליפין).

גם בתמונות וסרטונים רגילים המצלמה של סוני מצליחה לבייש את היצרנית שלה - שהחיישנים שלה, אפילו מדורות קודמים, מספקים תוצאות טובות בהרבה במכשירי אייפון לדוגמה.

הנה, למשל, תמונות שצולמו מאותה זווית ובהגדרות אוטומטיות מיטביות ב-Xperia XZ - נזכיר, מכשיר בן חודשיים בלבד - ובמכשיר עלום שם (טוב, נו: מיקרוסופט לומיה 950) בן שנתיים וחצי, ובו חיישן צילום בן שלושה דורות:

ככה זה נראה ב-Xperia XZ2

וככה זה נראה ב-Lumia 950

נציין שגם בסרטוני וידאו האיכות לא רק שלא הרשימה אותנו, אלא איכזבה - זה לא שהיא לא טובה, אבל כמעט כל תזוזה פתאומית גורמת למכשיר להתחיל לשחק עם המיקוד, כאילו אנחנו ב-2012, לפני שהומצא מיקוד הלייזר המהיר.

חיי סוללה

גם בסעיף הזה אין ממה להתרשם: המכשיר הזה מחזיק יום עבודה וחצי בשימוש קל - שזה לא איום ונורא, אבל רחוק מהסטנדרט שהתרגלנו אליו. כמעט כל מכשיר שסקרנו בשנתיים האחרונות החזיק שני ימי עבודה בשימוש ממוצע ויום וקצת בשימוש כבד יותר. על המכשיר הזה העמסנו פחות מהרגיל ולמרות זאת הוא לא החזיק מעולם שני ימי עבודה רצופים.

סיכום

תשמעו, אחרי כל כך הרבה ביקורת שלילית - חשוב לנו להבהיר: Xperia XZ2 הוא לא מכשיר גרוע. באמת. אפשר בהחלט ללמוד לאהוב אותו - אם אתם לא מנסים לרמות את החברה לחשוב שההילוכים האיטיים שלכם צולמו במצלמה מקצועית, מטעינים אותו כל לילה ומכסים את הגוף המכוער והחלקלק שלו במגן. הבעיה שלנו איתו היא שהוא לא מצדיק את תג המחיר - כ-3,000 שקל אצל היבואן ובחנויות הגדולות, החל מ-2,500 שקל בשוק החופשי והחל מ-2,150 שקל באילת - בעידן שבו אפשר לקנות ב-1,500 שקל מכשיר של שאומי, מייזו או את החיקוי הסיני ההוא, שהמכשיר הזה הוא חיקוי יפני שלו - נוקיה 8, שעולה בין 1,550 ל-1,900 שקל - כלומר 1,000 שקל פחות מסוני ועם עדכוני אנדרואיד ישירות מגוגל.