האינטרנט שלכם בטח נתקע ואיטי ולא מגיע למהירות שמבטיחים לכם. שלא יהיה לכם ספק – ספקית האינטרנט אשמה, לכל הפחות בכך שהיא מבטיחה את זה כמשהו "מקסימלי", כשהיא יודעת שבפועל עומס על הרשת והתשתית לצד גורמים אחרים מונעים מכם להגיע למקסימום הזה.

פתרון אחד הוא Mesh - מספר נתבים שמניחים ברחבי הבית ופשוט יוצרים שטח גדול של קליטת ווייפיי טובה. יתכן שחלקכם יגיד "יש לי ריפיטר / מגדיל טווח". אז אם זה עובד לכם - מצוין, אל תחליפו, אבל מאחורי הקלעים, טכנולוגיית Mesh הרבה יותר יעילה. סקרנו כבר את פתרון ה-Mesh של סלקום. בזק מבטיחה שגם לה יהיו מוצרים כאלה שמתחברים לנתב המאוד הרגיל שלה. לעניינו, סקירה זו היא על ה-Deco M5 של חברת TP-Link, שמשווק בחודשים האחרונים בישראל.

נתב Mesh deco m5 (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
נתב Mesh deco m5 | צילום: אהוד קינן, NEXTER

לעקוב אחרי ההוראות ולצפות בנורה מהבהבת

מה שמעניין אתכם הוא כמובן כמה קל להתקין את הדבר הזה, שנראה כמו גלאי עשן משונה, וגם היה מאתגר לצלם בזווית שתסביר מה הוא, והאם הוא פותר את הבעיה. אז יאללה, לעניין: בקופסה תמצאו 3 יחידות של הדקו, לכל אחת מהן כבל חשמלי וכבל רשת אחד (זה כל מה שצריך).

אפשר להתקין את זה לבד, אבל כן צריך מידה מסויימת של היכרות עם העולם הזה. חיבור של אחת היחידות (לא משנה איזו מהן) לחשמל - עד פה הכל טוב ויפה, והשני צריך להתחבר לנתב הביתי הקיים (כאן זה גם די בסיסי - תקע לשקע, כמו שמחברים מכשיר טלפון קווי).

השלבים הבאים טיפה פחות פשוטים: צריך להתקין את האפליקציה (יש הסבר וקישור על הקופסה ובחוברת), להירשם, ואז לציית להוראות שלה על חיבורים וצפייה בצבעים בנורה הזעירה שעל גלאי העשן הנתב, ואז ליצור רשת חדשה (שתחליף את הרשת האלחוטית שכבר יש לכם בבית). בשלב הזה נתקלתי בכמה מכשולים נקודתיים, שהצלחתי לגבור עליהם בקצת ניסוי וטעיה וקצת חיפוש מדריכים ברשת. זה לא אומר שאתם תתקלו במכשולים האלה, אבל זה כן אומר שאם הם יהיו קשים יותר - תצטרכו תמיכה.

את היחידות האחרות מפזרים בבית ומחברים לחשמל (ולמחשב או לטלוויזיה באמצעות כבל רשת, אם רוצים) - ושוב, עוקבים אחרי ההוראות באפליקציה. גם פה היו מכשולים קלים שבסוף נעלמו.

נתב Mesh deco m5 (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
נתב Mesh deco m5 | צילום: אהוד קינן, NEXTER

מי מחובר לי לרשת?

אחרי שמגדירים מחדש את הווייפיי בכל המכשירים בבית (טלפונים, טאבלטים, מחשבים, טלוויזיה חכמה, וכל מוצר ביתי חכם אחר כמו השואב הרובוטי), אפשר פשוט לגלוש מהר יותר ולשכוח מקיומה של האפליקציה.

היא כן מאפשרת דברים נחמדים. העיקרי שבהם זה לראות מי מתחבר לכם לרשת. אם תתנו לאורח את הסיסמה והוא יתחבר, או מישהו גילה אותה או פרץ לכם לרשת והתחבר - תקבלו על כך הודעת פוש ותוכלו לסלק אותו מהרשת.

אפשר גם להגביל מכשירים מסוימים (כמו טאבלטים של הילדים) בזמן הגלישה – אבל אתם יודעים שהאטימה הזו לא באמת הרמטית. ובנוגע לילדים שלכם – הם פשוט יפנו למשחקי אופליין, וכך יעקפו את הניסיון לגרום להם לעזוב את המסך על ידי ניתוק שלו מהרשת.

כמה מהר והאם לקנות?

מבחינת מפרט (שנמצא פה) יש תמיכה במהירות של בין 400 ל-867 מגה-ביט בשנייה. במציאות, בעקבות מגבלות משרד התקשורת ובהתאם לדירה שלכם ולמיקום הנתב והממ"ד ובהתאם לעוד על מיני תנאים משעממים – מדובר על כ-300 עד 500.

אצלי בדירה, בחלק מהחדרים – במיוחד בחיבור הישיר לנתב – המהירות זינקה מסביב 30-40 מגה לקרוב מאוד ל-100 מגה המובטח של ספקית האינטרנט. בחדרים אחרים, בשימוש באינטרנט אלחוטי (במחשב ובמספר סמארטפונים) קפצתי מ-20 ל-30 לסביבות ה-70. גם במהירות ההעלאה הייתה קפיצה בשיעורים דומים.

המחיר הוא 1,390 שקל לשלוש היחידות והמוצר מיובא על ידי בנדא מגנטיק. משלמים פעם אחת, וההתקנה עצמית ולא כזו פשוטה. זו הוצאה כבדה, אבל למי שיש דירה גדולה (יותר מ-60-80 מ"ר ועד כ-250 מ"ר) או דו מפלסית וחייב חיבור אינטרנט יותר טוב - היא משתלמת.