החורף כבר עם רגל אחת בחוץ, הטמפרטורות עולות (ויורדות ועולות) והניקיונות לפסח מתחילים. זה בדיוק הזמן לאזור מתניים, לקחת את עצמכם בידיים - וללכת לחנות החשמל הקרובה לקנות שואב אבק רובוטי כמו שהבטחתם לעצמכם כבר עשרים פעם. אנחנו קיבלנו לדינו את Botvac 70e, הרובוט לתקציב בינוני של חברת ניטו (Neato) וחזרנו על מסקנות.

שואב אבק רובוטי מדגם Neato Botvac 70e (צילום: Neato)
שואב אבק רובוטי מדגם Neato Botvac 70e | צילום: Neato

הרובוטים של ניטו לא דומים לשום דבר אחר בשוק - במקום צורה מרובעת או עגולה, בחרה החברה בשילוב - מרובע מלפנים ומעוגל מאחור (בדומה לצורת האות D). כך, מצד אחד מגיע השואב ממש עד הפינות, בניגוד לרוב השואבים האחרים בשוק, ומצד שני יכול להסתובב בקלות.

אך לא רק צורתו של המכשיר שונה - גם שיטת העבודה שלו שונה: בניגוד לרובוטים הראשונים בשוק, ובייחוד אלה של חברת iRobot המזוהה במיוחד עם התחום הזה, הרובוטים של ניטו אינם שואבים את חלל החדר או הבית באופן אקראי. גם השיטה החדשה יותר, של סריקת החדר בעזרת מצלמות (שמובלת על ידי הקוריאניות LG וסמסונג), לא נמצאת פה. במקום זה, מחלקו האחורי, המעוגל, מתנשאת מעין כיפה שבחריץ שבינה לבין המכשיר מסתובבת קרן אור שממפה את המרחק בין המכשיר לעצמים שונים בחדר. לצד קרני אור תת-אדום בקדמתו ותחתיתו, ממפה השואב את החלל.

שיטת המיפוי של השואב הזה מאפשרת לו לעבוד בשיטתיות שטרם ראינו כמותה: עם תחילת העבודה הוא יחשב את מבנה החדר ויתחיל לנסוע בקווים ישרים הלוך ושוב. בכל פעם שהוא מתקרב לקיר או למכשול הוא מאט, נוגע בו קלות בעזרת "פגוש" קפיצי ומבצע חצי סיבוב. מכשולים שאינם קירות או גופים רציפים, כמו רגלי שולחנות, הוא מקיף בנסיעה קרובה ושואב מכל הכיוונים לפני שהוא ממשיך הלאה.

שואב אבק רובוטי מדגם Neato Botvac 70e (צילום: Neato)
שואב אבק רובוטי מדגם Neato Botvac 70e | צילום: Neato

השיטתיות הזו הרשימה אותנו מאוד, למרות שניכרו בה גם כמה "חורים" - עצירות באמצע החדר וסיבובים במקום, כאילו המכשיר "שכח" את מבנה החדר וצריך למפות אותו שוב. עם זאת, הוא מעולם לא חזר על אותה נקודה פעמיים אלא אם היתה בה בעיה בפעם הראשונה. הוא אפילו ידע (בערך) לזהות כאשר הוא עבר בדלת בין חדרים - וחזר לסיים את החדר שהתחיל לפני שעבר לחדר החדש.

עם זאת, בעיות לא חסרות - כמו כל שואב אבק רובוטי, אסור, פשוט אסור, לתת לו לשאוב את הבית אם לא וידאתם קודם פעמיים שאין שום דבר על הרצפה: בגדים, מפות שולחן ארוכות מדי וכולי. בכל פעם שהוא נתקל בדבר כזה, הוא נתקע, משמיע רעשי מצוקה נוראיים של חתול גוסס ודורש שתבואו לחלץ אותו.

הרעש הוא סוגייה נוספת: בתחילת העבודה, השואב מתנתק מתחנת השאיבה, נוסע כמה סנטימטרים, עוצר, ואז "מתניע". אפשר ממש לשמוע אותו עושה את זה - קודם מאוורר המחשב שלו, אחר כך מנוע השאיבה ולבסוף מנוע הנסיעה. זה נשמע - ואנחנו לא מגזימים - כמו מטוס שעומד להמריא. אם חשבתם שתוכלו לצפות בטלוויזיה בזמן שהוא עובד - תשכחו מזה.

כמו כן, הסוללה שלו חלשה מאוד ולא מספיקה אפילו לדירה קטנטנה בת שני חדרים. אולי הסיבה היא המשקל של המכשיר - 4.1 קילוגרם, כמעט כפול ממתחרים עיקריים, כמו השניים שסקירותיהם יתפרסמו כאן בשבועיים הקרובים. קוצר החיים הזה מביא גם לכך שלא תמיד הוא מספיק לחזור לבד לעמדת ההטענה לפני שהיא נגמרת, ויש להרימו ולהניח אותו עליה באופן ידני. במקביל, המשקל מונע ממנו לנצל במלואם את קפיצי הגלגלים - ויש לו קפיצי גלגלים ענקיים, שאילולא כובדו היו מאפשרים לו כנראה לצלוח בגלות מרפסת בעלת רצפה נמוכה, למשל.

מסך הניטו הוא ספק-יתרון ספק-חיסרון. מצד אחד, יפה שזה מסך צבעוני מודרני המסוגל להציג הודעות טקסט, ולא רק מספרים וסימן Error כללי כשמשהו משתבש. מצד שני, התראות מוצגות למספר שניות בודדות, ורוב הפעמים נעלמו לפני שהספקנו לקרוא אותן.

מה שלגביו אין לנו ספק הוא מה שקורה אחרי שכל זה חזר לעמדת ההטענה המסורבלת: המברשת הענקית שלו לא משאירה כמעט זכר ללכלוך (רק טיפה יותר מכפי שנשאר אחרי שאיבה יסודית מאוד בשואב ידני), מלבד בפינות פנימיות - כלומר: כאלו בהן השואב צריך להסתובב סביב קיר שבולט אל אמצע החדר. גם על המברשת עצמה נשאר פחות לכלוך מאשר בשואבים אחרים שראיתי, כנראה בשל הרכב חומרים שמונע הידבקות של הלכלוך לפני שהוא מגיע למיכל האיסוף. מיכל האיסוף עצמו הוא הנוח ביותר שנתקלתי בו - שולפים, מנערים ומחזירים. הוא לא מתפרק למיליון חלקים ולא דורש עבודת ניקיון משלו.

לסיכום, הניטו 70e הוא אחד משואבי האבק המתוחכמים ביותר בשוק. הוא עושה עבודה יסודית וכמעט שלא משאיר לכם מה לעשות אחר כך (נו, מלבד ספונג'ה, עד שיבוטל הצורך לקנות לזה רובוט נפרד ויקר לא פחות). כל עוד תסדרו את הבית לפני שאתם יוצאים ותוודאו שעמדת ההטענה נמצאת במקום שניתן להגיע אליו בקלות - לא תסבלו מנוכחותו.

לסיום, נציין כי הרובוט מגיע עם פס מגנטי ממנו ניתן לגזור פיסות להדבקה על הרצפה במקומות שאינכם רוצים שהשואב יעבור. כך ניתן למנוע ממנו להיתקע בספות שבהן "כיפת" ה"רדאר" נוטה להתחכך ולהילכד.

מחיר המכשיר בארץ נע בין 2,300 ל-3,100 שקל - לא הדגם הכי זול, אך מתומחר תחרותית מול הדגמים בעלי יכולות המיפוי של המתחרות הגדולות. בהחלט מומלץ לשקול להצטייד באחד כזה, למרות שרמת הניקוי עדיין לא משתווה לחלוטין עם זו של בן אנוש מצויד בשואב אבק.

Neato Robotics BotVac from Neato Robotics on Vimeo.