תיירים לכיפת ברזל בגוש דן, צילום, מצלמים, עמוד ענן (צילום: רועי ברקוביץ)
פיקוד העורף מבקש לא לצלם, זה לא עובד לו | צילום: רועי ברקוביץ

רגיעה או לא, מבצע קרקעי או לא - מאז תחילת מבצע "עמוד ענן" מבקשים בדובר צה"ל ובפיקוד העורף שלא לגלות את מיקומי נפילות הרקטות. ברם, הצורך לשתף, גם בתמונות, את הרגעים הקשים שאנשים חוויים תחת מטחי הטילים הוא צורך אנושי ומובן, בוודאי בעידן המודרני. אבל רגע לפני שאתם שמים את התמונה בפייסבוק, טוויטר או אינסטגרם, הנה כמה כללים שיעזרו לכם לשתף – מבלי לספק מידע מודיעיני לחמאס.

שימו לב מה אתם מצלמים

דבר ראשון, תוכן התמונה – שימו לב מה אתם מצלמים ומה נכנס לפריים, והשתדלו שלא לצלם או להסריט מקומות של פגיעת רקטות. לכך יש שתי סיבות עיקריות: האחת, התמונה עצמה ופרטים מזהים בנוף המתועד (מגדלים גבוהים, בניינים ייחודיים ועוד) יכולים לשמש כמידע על מקום נפילת הרקטה.

הסיבה השניה, היא שתיעוד הנזק ואופי הפגיעה (מיקום, הנזקים שנגרמו מההדף), יכול להוות גם הוא מידע מודיעיני בעל ערך. אל תהפכו לקציני תצפית קדמיים של החמאס שלא מרצונכם.

כמובן, ההמלצה הזו נכונה גם למה שאתם כותבים בציוצים, סטטוסים, תיאורי תמונות או מה שלא יהיה. הקדישו קצת מחשבה לעניין.

 הסירו מידע GPS מתמונות וסטטוסים

אין תמונה
כבו שירותי מיקום לאפליקציות הרלוונטיות

הנה לכם סכנה שככל הנראה רובנו לא מודעים לה: כל תמונה המצולמת עם טלפון חכם, או אפילו סטטוס שהעליתם לפייסבוק, מכילים בתוכם מידע מיקום, הנלקח משבב ה-GPS של המכשיר –והנה סיפקתם לחמאס נקודת ציון מלאה ב-12 ספרות, אפילו שלא התכוונתם לכך. אז מה עושים? מכבים את תיעוד המיקום.

במצלמות דיגיטליות ובטלפונים סלולריים שונים, אפשרות הטבעת המיקום נמצאת במקום אחר בתפריטים. היוועצו במדריך המשתמש שלכם כדי לאתר את האפשרות ולכבות אותה. כהדרכה כללית, נסביר כאן כיצד לכבות את שירותי המיקום באייפון ובטלפוני אנדרואיד מגירסה 4, עבור האפליקציות הרלוונטיות.

עוד בנושא:

>> כך תעזרו לישראל בפייסבוק

>> כל האמת מאחורי הסמסים מהחמאס

>> "עמוד ענן" ברשת: התמונות והסרטונים שכבשו את פייסבוק

באייפון, היכנסו להגדרות – שירותי מיקום. כבו את שירותי המיקום עבור המצלמה וכל רשת חברתית רלוונטית כמו פייסבוק או טוויטר, על ידי הסטת המתג הרלוונטי מ-1 ל-0 (כמובן, רק באופן זמני. תמיד תוכלו להדליק אותם שוב במידת הצורך).

באנדרואיד, העסק קצת יותר גורף – צריך לכבות את אספקת שירותי המיקום באופן כולל. לכו להגדרות – גישה למיקום והסיטו את המתג ל"כבוי" באפשרות "גישה למיקום שלי".

אם אתם לא מעוניינים לכבות כליל את שירותי המיקום בסלולרי שלכם מסיבה כזאת או אחרת, שימו לב שבמרבית האפליקציות של רשתות חברתיות וכדומה, אפשר לכבות ולהדליק את ציון המיקום באופן פרטני לכל העלאה ושיתוף. הקפידו שבציוצים ובסטטוסים שלכם, אם הם בקרבת מקום נפילת רקטה, כפתור המיקום (לרוב נראה כמו בלון עם קצה מחודד שנקודה בתוכו) אינו פעיל.

 טיפ למתקדמים: הסרת מידע GPS מתמונות בדיעבד

אין תמונה
יש ציון מיקום בתמונה? הסירו אותו

צילמתם כבר תמונה עם מיקום ציון GPS? רוצים בכל זאת להעלות אותה לרשת בלי חשש? אפשר. מידע המיקום, ציון של קו אורך וקו רוחב, נשמר בחלק של התמונה המכיל מידע טכני אודותיה, כמו סוג המצלמה, מפתח הצמצם שבו צולמה ומהירות התריס. המידע הזה נשמר בפורמט המכונה EXIF, אותו ניתן לערוך. ישנן הרבה דרכים ותוכנות לטפל במידע הזה, אבל אנחנו מצאנו תוכנה פשוטה וחינמית, שנקראת Opanda, שמאפשרת לצפות במידע וגם לערוך אותו.

לאחר התקנת התוכנה והפעלתה, פתחו את התמונה הרלוונטית (Open), ולחצו על הכפתור GPS ב-Opanda. אם יש מידע מיקום שמור בתמונה, הוא יוצג כאן. אם החלון ריק, סימן שהתמונה לא מכילה מידע מיקום והיא בטוחה להעלאה מבחינה זו.

אם בכל זאת מופיעים ציוני מיקום, אתם יכולים ללחוץ על Edit, ובעורך שייפתח ללחוץ על Remove Exif – מה שיסיר את כל המידע על אודות התמונה. שימו לב שהליך זה בלתי הפיך! Opanda תשאל אתכם שנית האם ברצונכם להסירו.

אם לא התחרטתם, אשרו שוב ואז לחצו על Save. כעת המידע הוסר מהתמונה כליל, וניתן לפרסם אותה ברשת מבלי חשש שיחטטו בה וישלפו מתוכה נתוני מיקום יקרי ערך.

  לעוד סיפורים מעניינים שלא כדאי לפספס עשו לייק לפייסבוק של נקסטר