פסח הוא כנראה החג המשפחתי ביותר, ולכן למרות הסגר, אפשר וכדאי לחגוג יחד את הסדר - ויש מספיק פתרונות טכנולוגיים כדי לאפשר לכם להיות מחוברים למשפחות למרות המרחק.

אספנו עבורכם מספר טיפים וכלים אשר יסייעו לכם, למרות המגבלות והבידוד החברתי, לחוות כמה שיותר מאווירת הפסח ולהתחבר עם בני המשפחה כמה שאפשר. לקראת הסדר, אתם מוזמנים להתגנדר, לערוך את השולחן בחגיגיות ולהכין מקום אחד נוסף - למחשב נייד, טאבלט או סמארטפון, אשר ישמש אתכם למפגש המשפחתי במהלך הערב החגיגי. השתדלו לבחור במכשיר עם המסך הגדול ביותר הזמין עבורכם, אשר יספק לכם שטח תצוגה גדול ונוח עבור כל בני המשפחה, באמצעות שיחת וידאו קבוצתית.

ניפגש בסדר הוירטואלי: המשפחה מתכנסת במסכים

אפליקציית ZOOM, אשר הפכה בעת האחרונה ללהיט החם ביותר בתחום שיחות הוידאו הקבוצתיות, למרות הטענות הקשות והספקות בעניין רמת האבטחה שלה, היא פתרון פשוט ונגיש מאוד ליצירת שיחת ועידה משפחתית במהלך הסדר - אבל לא בה אתם רוצים להשתמש בערב החג.

בגירסה החינמית, אפשר אומנם לארח עד 100 משתתפים אך לצערנו, כל שיחת ועידה מוגבלת לעד 40 דקות שימוש. אם תרצו להישאר מחוברים למשפחה לאורך כל ערב ליל הסדר ולהימנע מראש ממגבלת זמן שכזו, נמליץ לכם לשקול שימוש באחת מהחלופות הרבות ל-ZOOM, המפורטות לפניכם. אז במה כן תוכלו להשתמש לווידיאו?

View this post on Instagram

A post shared by Gamze Dikmen (@gmz57) on

ב-Skype של מיקרוסופט תוכלו לקיים ללא תשלום ועידת וידאו של עד 4 שעות, עם עד 50 משתתפים שונים, אך הרישום וההתקנה שלה אצל בני המשפחה, שאינם בהכרח מצוידים בתוכנה בימי שגרה, עשוי לחייב אתכם להיערכות מוקדמת. אם לכל בני המשפחה יש כבר ממילא חשבון גוגל/Gmail, כדאי לשקול את הפתרון החינמי שלה לשיחות וידאו קבוצתיות, באמצעות שירות Google Hangouts, המאפשר לכם לנהל ועידת וידאו הישר מתוך הדפדפן (ללא צורך בהורדת תוכנה למחשב) או באמצעות אפליקציה סלולרית, ללא מגבלת זמן ועם עד 10 משתתפים במקביל.

גם אפליקציית Messenger החדשה של פייסבוק, שהושקה ממש לאחרונה, היא אופציה עבורכם. היא זמינה להורדה בחינם למחשבי Windows ו-Mac והיא מאפשרת לנהל שיחות וידאו קבוצתיות ללא מגבלות זמן.

לצערנו, שירותים פופולריים כמו WhatsApp ו-FaceTime של אפל מציעים שיחות וידאו קבוצתיות בעיקר במכשירים ניידים מסוימים ולא עם תמיכה רחבה למחשבי Windows הביתיים, לכן אל תקחו את זה כאופציה ותתכוננו מראש עם התוכנות המוצעות.

מרחוק אך ביחד: הגדה מקוונת - עם קריאה משותפת בזמן אמת

המצב המיוחד והריחוק המשפחתי בחג, הובילו את נועם הוד ועמוס מרון, שני יזמים מפרויקט "תגלית אקסל" של ארגון "תגלית", להנגיש לכולם את חווית הקריאה בהגדה: הגדה צבעונית ואינטראקטיבית, המאפשרת לבני משפחה לקרוא את ההגדה בצורה משותפת, במקביל לשיחת הוידאו המשפחתית ב-Zoom.

על בסיס הגדה מאוירת של המעצבת שנה רוטר קופל, פיתחו שני היזמים אתר ייעודי Seder.LIVE באמצעותו יתנהל הסדר הדיגיטלי, בין בני המשפחה המרוחקים. ראש המשפחה יבצע רישום מקדים באתר לאחריו יונפק עבורו קוד אישי עבור משפחתו. בערב ליל הסדר, כל בני המשפחה יתחברו לאתר באמצעות הקוד המשפחתי המשותף ובפני כולם תוצג הגדה דיגיטלית, אשר תהיה מסונכרנת בין כל בני המשפחה המחוברים. למעשה, ההתקדמות בקריאת ההגדה תהיה משותפת, כך שמעבר של עמוד יתבצע בצורה אוטומטית אצל כל בני המשפחה במקביל ובזמן אמת (הסוף לשאלה "איזה עמוד אנחנו?"). אתר Seder.LIVE למעשה מציע חווית סדר דיגיטלית המדמה ישיבה משותפת סביב השולחן והוא מוצע בחינם לגמרי גם למחשבים וגם למכשירים ניידים, בעברית ובאנגלית.

View this post on Instagram

A post shared by ISH (@findyourish) on

חווית סדר וירטואלי: צופים אחד בשני וקוראים יחד - במסך אחד

בדומה לפתרון של Seder.Live ולמקרה שיהיו שם עומסים, נציין כי חברת Snappy פיתחה פתרון דומה, המציע חווית סדר וירטואלי: שילוב בין שיחת וידאו קבוצתית לצד תצוגה דיגיטלית של עמודי ההגדה - במסך אחד. גם בשירות הסדר הוירטואלי של Snappy מנהל הסדר נדרש להירשם מראש באתר ולקבל קוד ייחודי עבור בני משפחתו, אשר ישמש אותם להתחברות לסדר הוירטואלי המשותף. מנהל הסדר יכול להעביר את דפי ההגדה אצל כל בני המשפחה, לטובת קריאה משותפת בזמן אמת, אך כל בן משפחה יכול גם להעביר עמוד בצורה פרטית או לחזור לעמוד שבו נמצא מנהל הסדר. ב-Snappy מבטיחים גם אפשרויות לשירה משותפת של שירי החג, משחק אפיקומן וירטואלי ואפשרות של בני המשפחה להעניק מתנות דיגיטליות האחד לשני (בתשלום). השירות עצמו מוצע בחינם, אך השימוש בו מוגבל לעד 60 דקות מרגע הכניסה לשירות. בחברה מציינים כי אין צורך להוריד או להתקין תוכנה כלשהי, אך כדאי להירשם מראש באתר.

צ'ק ליסט לסדר: מדריך מקוון למה שצריך להיות על השולחן והדפסה ביתית של ההגדה

מעולם לא אירחתם או ניהלתם בעצמכם את הסדר? בחב"ד ארגנו לכם מדריך מקוון, הכולל פירוט של כל ההנחיות והמצרכים הנחוצים לסדר, בצורה קלה וברורה. אין לכם הגדה בבית? השתמשו בהגדה דיגיטלית או הדפיסו אותה.

מתכננים ועידת וידאו משפחתית? פרטנר מציעה לכם ללא עלות אפשרות להתאים את ההגדה לקריאה משפחתית משותפת, כך שכל בן משפחה יקריא חלק בהגדה. נכנסים לאתר, מקלידים את מספר בני המשפחה והשמות שלהם והאתר יפיק עבורכם הגדה מותאמת, עם סימון שמותיהם לצד החלקים השונים של ההגדה.

רוצים הגדה מעוצבת? אתר ToPrint הישראלי מציע לכם להכין ולהדפיס הגדה משפחתית בעיצוב מותאם אישית, המשלבת תמונות אישיות של בני המשפחה בכל עמוד. נכנסים לאתר, בוחרים לכל עמוד בהגדה תמונה אישית ומקבלים הגדה משפחתית אישית. אפשר כמובן להדפיס בבית או לשלוח את ההגדה האישית שהכנתם לבני המשפחה. השירות מוצע בחינם וללא צורך ברישום.

מעוניינים בסדר ישראלי מתקדם, עם הפעלות לילדים? כדאי לכם לנסות את ההגדה של "אסיף", אשר מציעה חידונים, משחקים וסרטוני שירים שמלווים את ההגדה והופכים אותה להפעלה מיוחדת עבור כל המשפחה. על ההגדה הזו אתם יכולים לשמוע הרבה יותר מפי דביר בנדק, בריאיון לדרור גלוברמן בתכנית NEXT.



בלחיצת כפתור: לארח חבר בסדר הוירטואלי המשפחתי

הסדר הוירטואלי הוא גם הזדמנות חברתית, פשוטה אך עוצמתית, "לארח" חברים ומכרים שאינם עורכים סדר בביתם או סדר וירטואלי כלשהו, מסיבות כאלו ואחרות. נצלו את הקלות הטכנולוגית כדי לצרף חברים מחוץ לתא המשפחתי לסדר הוירטואלי שלה או אפילו להתאחד עם משפחה נוספת לסדר וירטואלי רחב ומשותף. זה לא תופס לכם מקום בשולחן ואפילו לא תצטרכו להיערך מבחינת מנות לכל אותם אנשים, אך אולי תזכו לשדרג את חווית הסדר הדיגיטלית הזו בעוד פרצופים מחייכים. זה גם מה שיביא את הקץ לוויכוח הנצחי של השאלה איפה עושים השנה את הסדר - למה לבחור כשאפשר עם כולם?