כולנו מפחדים מהרגע הזה שהסמארטפון שלנו יתקלקל ו"נזכה" לניתוק כפוי מהעולם. אין מה לעשות, בסוף הסמארטפון הוא אולי החפץ הפיזי היקר ביותר שנמצא בכיס שלנו. הוא עולה אלפי שקלים, אבל הערך של המידע והתוכן שנמצאים בו שווים פי כמה וכמה יותר.

אם הטלפון נפל למים או על הכביש, אנחנו יודעים שצריך ללכת למעבדת תיקונים, אבל תתפלאו, יש כמה דברים שאפשר לעשות עוד בבית, מעין "עזרה ראשונה" שתחסוך את הביקור במעבדה או לפחות לא תחמיר את הנזק שכבר נגרם. אוריה מימון, מנהל טכני ברשת דינמיקה, עושה סדר בכל מה שקשור לתיקונים שאתם יכולים לבצע בבית, וגם מפריך מיתוס חשוב על נזקי מים ואורז.

הסמארטפון שלכם נפגע ממים? אל תכניסו אותו לקופסה עם אורז וגם אל תשתמשו בפן

 כולנו מכירים כבר שכשהסמארטפון נפגע ממים, הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להביא קופסה, לשפוך אליה אורז ולהכניס את הסמארטפון "לייבוש". אז זהו, שלא. אורז לא תמיד יעזור במקרים האלו, והוא אף עשוי לגרום לנזק, כשגרגירים של אורז יכולים להיכנס לשקע הטעינה ולגרום לנזק נוסף בעת הוצאתם. הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים לעשות הוא קודם כל לכבות את הסמארטפון (במידה והוא לא נכבה) ולא להדליק וגם לא להטעין אותו, מחשש שזה יעשה קצר. עוד לא מומלץ להשתמש בפן מאחר שזה עשוי לגרום לנזק - לחימום יתר וגם לפיזור של המים בתוך הסמארטפון.

אייפון באורז (צילום: Orapruek, shutterstock)
אייפון באורז | צילום: Orapruek, shutterstock

אז מה כן לעשות?

היום כבר לא מייצרים סמארטפונים עם סוללה נשלפת, אבל אם בכל זאת יש לכם סמארטפון עם סוללה נשלפת, נתקו אותה מהסמארטפון. הניחו את הסמארטפון בצל, והביאו אותו למעבדה שמתמחה בנזקי מים בהקדם האפשרי. אם הסמארטפון שלכם נפל למים והמשיך לעבוד כרגיל, עדיין מומלץ לקחת אותו למעבדה ולבצע ניקוי ייסודי. קורוזיה מתפשטת במוצרים חשמליים, וגם אם נראה שאין נזק - ייתכן ודברים יפסיקו לעבוד ימים ספורים לאחר הנפילה למים.

נזכיר כי כיום יש לא מעט סמארטפונים שעמידים למים ואבק, אך מדובר בעמידות למים מתוקים ולא למים מלוחים. בכל מקרה, מומלץ שלא לבחון את העמידות ואם אפשר למנוע את הכנסת הסמארטפון למים - תמנעו את זה.

טיפ בונוס: אם הסמארטפון שלכם נשבר או שהוא עבר תיקון במעבדה לא רשמית, ייתכן והוא איבד מהעמידות למים. אל תכניסו אותו למים, וגם אל תבדקו, זה עשוי לעלות לכם ביוקר.

לא שומעים טוב את הצד השני? ייתכן והאפרכסת מלוכלכת

בעבר משתמשים רבים שרכשו אייפונים חדשים, התלוננו שהם לא שומעים טוב את הצד השני בשיחות. הסיבה הייתה שהם פשוט לא הורידו את הניילון מסביב לאייפון, וכך "ברגע אחד" הבעיה נפתרה. לשמחתנו, אפל נפרדה מהניילון, אבל עדיין משתמשים מדווחים על התקלה בסוגים שונים של מכשירים. ברוב המקרים מדובר בלכלוך שבתוך הרמקול, במיוחד איפור שנוטה להידבק ולחסום אותו.

רגע לפני שאתם רצים למעבדה ומחליפים את הרמקול, קחו מברשת שיניים יבשה ובעדינות נקו את הרמקול בקדמת המכשיר. בצעו שיחה לבדוק האם העוצמה השתפרה, ואם כן, חזרו חלילה על הפעולה. ברוב המקרים, מדובר בלכלוך וזו פעולה שיכולה לחסוך לכם מאות שקלים.

רמקול הסמארטפון צורם ולא שומעים אתכם בשיחות?

מברשת שיניים יבשה היא בעצם כמו "ספוגית הקסם" של עולם הסמארטפונים. אם הרמקול של הסמארטפון צורם כשאתם שומעים מוזיקה, או לחילופין הצד השני טוען שהוא לא שומע אתכם בשיחות, ייתכן וגם כאן מדובר בלכלוך. קחו מברשת יבשה, ובעדינות תנקו את הרמקול והמיקרופון, הנמצאים ליד שקע הטעינה. בצעו שיחה והאזינו למוזיקה כדי לבדוק האם האיכות השתפרה, וחזרו שוב על הניקוי.

מצד ימין מיקרופון, מצד שמאל רמקול לשיחות.

אל תנקו את הסמארטפון עם חומרים מיוחדים!

זה נראה מפתה ומזמין לנקות את הסמארטפון שלנו עם חומרים מיוחדים, אבל האמת היא שזה עשוי רק לגרום לנזקים. התשובה הטובה ביותר לאיך לנקות את הסמארטפון נעוצה באתרי היצרן. כך לדוגמה, אפל ממליצה על סדר הפעולות הבאות עבור אייפון 14, 13, 12 ו-11: נתקו את כל הכבלים מהאייפון, והשתמשו במטלית רכה, מעט לחה, נטולת מוך, לדוגמה מטלית עדשות משקפיים. הימנעו מלחות, ואל תשתמשו במוצרי ניקוי או לחץ אוויר. לאייפונים האלו יש ציפוי oleophobic נגד טביעות אצבע, ושימוש בחומרים מיוחדים עשוי לפגוע בציפוי ולגרום לשריטות.

ברוב המקרים, ניקוי הסמארטפון עם מטלית מעט לחה עשוי להתגלות כפתרון טוב. עם זאת, אנחנו ממליצים לעיין באתר היצרן ולבדוק מה המלצותיו. לניקוי הסמארטפון. זכרו ששימוש בחומרים מיוחדים עשוי לגרום לנזק.

הסמארטפון כל הזמן נתקע?

הסמארטפונים של 2022 נמכרים עם יותר נפח אחסון, משמע, פחות דאגה לבצע ניקוי תכוף וייסודי, הרי יש מספיק מקום לה-כ-ל. אבל זה שאנחנו לא מנקים את הסמארטפון עשוי לפגוע בביצועי הסמארטפון, ולגרום לו לשמור לא מעט קבצי "זבל". היכנסו להגדרות הדפדפן ובצעו ניקוי לקבצי קש. עוד מומלץ לנקות תכנים מהוואטסאפ, לרבות מסמכים, סרטונים ותמונות שאין בהם צורך.

כדי לנהל את המידע בוואטסאפ בצורה הטובה ביותר, היכנסו לוואטסאפ, לחצו על הגדרות ואז על "אחסון ומידע". לחצו על "ניהול אחסון" ותוכלו לראות את הקבצים הכבדים שנשלחו אליכם. אם אין לכם צורך בקבצים האלו, מחקו אותם.

אייפון 13 (צילום: DenPhotos, shutterstock)
אייפון 13 | צילום: DenPhotos, shutterstock

עוד מומלץ להיפרד מאפליקציות שאתם לא משתמשים בהן. האפליקציות רק תופסות מקום ושטח במסך הבית שלכם. נכון שאנחנו אומרים לעצמנו "כדאי שהאפליקציה תהיה בסמארטפון", אבל אם לא פתחנו אותה חצי שנה, כנראה שגם לא נצטרך אותה, ובמקרה הכי גרוע - אפשר להוריד אותה שוב.

אם כל זה לא עזר, גבו את הסמארטפון, ודאו שיש לכם גיבוי לתמונות ולשיחות הוואטסאפ בנוסף לגיבוי המסורתי של הסמארטפון בענן, ובצעו איפוס.