השימוש בסמארטפון לא בריא. להחזיק את הטלפון ביד כל הזמן כשצופים בו גורם לכאבים בידיים, וההטיה של הראש כלפי מטה גורמת לכאבים ועקמומיות בגב. אז מה עושים? פשוט מאוד - ממציאים טכנולוגיה שפותרת את הבעיות של הטכנולוגיה.

בתוכנית next אירחנו אמש את פרופסור אהרן האופטמן, חוקר בכיר ביחידה לחיזוי טכנולוגי וחברתי באוניברסיטת ת"א, והצגנו בפניו שלוש טכנולוגיות כאלה כדי לשמוע האם מדובר בפתרונות טובים, או שהם גרועים כמעט כמו הבעיות שהם באים לפתור.

הפיתוח הראשון שהצגנו לו הוא Upright - המצאה ישראלית שמצמידים לגב למשך כמה דקות בכל יום ומלמדת אתכם לשבת ולעמוד זקוף.

"תמיד טוב לשפר את המצב של הגב, אבל האמת היא שזה קצת משעשע אותי", הגיב האופטמן. "לפני שנים רבות - לפני עידן הטלפונים - אמרו שאנחנו מתנוונים בגלל הישיבה מול הטלוויזיה. עכשיו יש לנו טלפונים ניידים, שמאפשרים לנו דווקע להתנייד ולנוע יותר - אז שיפרנו את המצב. אבל הטלפון יוצר בעיות משל עצמו".

הטכנולוגיה הבאה בתור היא Poptheatr - אוהל צפייה אישי, שעליו כתבנו כאן בתחילת השבוע. הוא נראה כמו צינור ניילון שחור שמתקפל לצורה שטוחה, וכשפותחים אותו מכניסים את הסמארטפון למעלה ושוכבים מתחתיו כדי לצפות בו בחושך ולדמות חוויה קולנועית.

"היית יוצא לחיק הטבע כדי להתנתק מהטבע ולראות סרט בצורה כזאת?", שאל האופטמן. "זה משעשע. אני מוותר על העתיד הזה".

הגאדג'ט השלישי שעליו שאלנו את האופטמן היה Sospendo - רצועות לתליית הסמארטפון או הטאבלט על הצוואר, הגב או המותניים, שמשחררים את הידיים מהצורך להחזיק את המכשיר בזמן השימוש.

"זה דווקא נחמד", הוא אמר, בשביל "מי שרוצה לבשל עם הסמארטפון, ולפעמים כשאני קורא בלילה גם היה עוזר לי דבר כזה. זה פיתרון נחמד, אבל לדעתי זה תקופת ביניים לשנים הקרובות, עד שיבואו דברים יותר משוכללים".

כאן הגיע הזמן לדבר על העתיד - האם מכשירים כאלה, שמנסים להפוך את השימוש בסמארטפון לנוח יותר ומזיק פחות לגוף, ימשיכו להופיע עד אינסוף? לעתידן יש בשורות טובות: לא. לדבריו, ייקח עוד כמה שנים, אבל עוד 20 שנה או יותר הטלפונים שאנחנו מכירים היום לא יהיו יותר. במקום זה, הטכנולוגיות שנמצאות היום הסמארטפונים יהיו חלק מהלבוש, ואולי אפילו מהגוף עצמו. תחשבו למשל על הקלדה עם אצבעות יד אחת על גב היד השנייה, או ביצוע פעולות תקשורת עם החברים בעזרת מצמוצים בעזרת עדשת מגע חכמה.

"לכל טכנולוגיה יש את שני הצדדים - את הצד האפל ואת הצד הבהיר", מסכם האופטמן. "החוכמה שלנו זה איך לצפות מראש גם את הבעיות ואת ההשלכות השליליות של הטכנולוגיות - ולכולן יש - ולנסות למנוע אותן. אבל לטכנולוגיה עצמה יש פוטנציאל אדיר לשפר את איכות החיים שלנו, וגם לגרום עוד בעיות, שטכנולוגיות אחרות אולי יתגברו עליהן".