למי יש כוח ללחוץ על מתג, לחפש את הכפתור הנכון בשלט או לחפש מידע בגוגל? את כל זה אפשר לעשות היום בלי להזיז שריר. טוב, בעצם רק כמה שרירים בודדים – השפתיים.

עוזרות קוליות הן אחד התחומים הלוהטים בעולם. לפי סקר של מכון פיו מלפני כמעט שנה, 46% מהאמריקאים משתמשים בעוזרות קוליות ול-8% מהם יש גישה לרמקולים חכמים. לפי סקר מתחילת השנה, הנתון הזה עלה בינתיים ועתה לאחד מכל שישה או חמישה מבוגרים בארה"ב יש גישה לרמקול חכם.

ובישראל? לפי אבישי פריז, מנהל קבוצת "עוזרות אישיות" בפייסבוק, שבה קרוב ל-3,000 חברים, מעריך שבארץ יש בין 15 ל-20 אלף רמקולים חכמים. זאת למרות שהם כלל לא נמכרים בישראל, ומי שרוצה אחד צריך לטוס לקנות אותו בחו"ל או להזמין מאחת המדינות בהן נמכרים המכשירים ולשלם גם על השילוח והמכס, אם המכשיר עובר את מגבלת הפטור הקבועה בחוק.

רוב העוזרות אפילו לא מדברות עברית: לא אסיסטנט של גוגל, לא אלכסה של אמזון ולא קורטאנה של מיקרוסופט דוברות את שפת הקודש. רק סירי של אפל תומכת בעברית – והרמקול החכם שלה יקר מאוד וטרם הגיע לישראל.

אבל מי שבכל זאת בוחר להזמין את אחד הרמקולים החכמים, יכול ליהנות מלא מעט יכולות למרות חוסר התמיכה בישראל.

באולפן הדגים פריז את אמזון אלכסה וגוגל אסיסטנט על הרמקולים החכמים של החברות – אמזון אקו וגוגל הום. שתיהן יודעות לנגן מוזיקה משירותים נתמכים – כולל תחנות רדיו ישראליות אם תצליחו להגות את השמות שלהן בצורה שהמכשירים דוברי האנגלית יבינו; העוזרת של גוגל אפשר לחבר לטלוויזיה באמצעות Chromecast (מכשיר קטן שמזרים מדיה משירותי גוגל לטלוויזיה ועולה 35 דולר) ולבקש ממנה לנגן קליפ מיוטיוב או סדרה מנטפליקס; בשתיהן אפשר לחפש מידע (גוגל הום מחובר לגוגל, אמזון אקו לבינג של מיקרוסופט); בשתיהן אפשר לתת פקודות פשוטות כמו בקשה לתזכורת בזמן מסוים, לשאול מה הפגישה הבאה ביומן האישי או לשנות את עוצמת השמע ברמקול; ומעל הכל: שתיהן משמשות לשליטה באביזרי בית חכם – כמו הנורות של שאומי, Yeelight, שמחירן פחות מ-100 שקל ליחידה (בהזמנה מסין).

גם הרמקולים עצמם לא מאוד יקרים: אמזון מציעה את האקו, מעין רמקול עומד, ב-100 דולר; אקו דוט, שנראה כמו רמקול בלוטות' נייד (אבל אינו נייד וחייב חיבור לחשמל) ב-50 דולר; אקו ספוט, שמעוצב כשעון מעורר בעל מסך עגול ומצלמה, ב-130 דולר; ואקו שואו, שהוא בעצם טאבלט ביתי עם מסך גדול מצלמה וכמובן רמקול מובנה ב-200 דולר; גוגל מציעה את הום בתצורת רמקול עומד ב-120 דולר; הום מיני המוקטן ב-50 דולר; והום מקס, הגדול יותר ומבטיח סאונד איכותי, ב-400 דולר. כולם כוללים מערכי מיקרופונים שמיועדים לשמוע אתכם גם מהקצה השני של החדר, ומסוגלים להבין מבטא ישראלי עד רמה מסוימת.

עם זאת, יש לזכור שהם יושבים לכם בבית, פועלים כל הזמן ומאזינים לכם ללא הפסקה. החברות טוענות כי אינן מקליטות אתכם – אבל בפועל נראה כי הרמקולים כן מקליטים את מה שקורה סביבם, וכי החברות יכולות להגיע להקלטות האלו הם הן רוצות.

אגב, מי שרוצה לחסוך קצת כסף יכול להשתמש בעוזרות הקוליות גם בלי לקנות רמקול חכם בעשרות או מאות דולרים: לאחרונה הוסיפה אמזון אפשרות להשתמש באלכסה באפליקציה שלה לאנדרואיד (יש להתקין קודם את אפליקציית החנות של אמזון); את גוגל אסיסטנט אפשר להפעיל במכשירי אנדרואיד רבים; קורטאנה של מיקרוסופט זמינה כחלק מאפליקציית הלאונצ'ר שלה לאנדרואיד; וסירי זמינה, כמובן, באייפון – והיא היחידה מכל העוזרות הקוליות שמבינה ומדברת עברית.