יצרנית צמידי הניטור והכושר Fitbit הציגה לאחרונה את ה-Versa, צמיד חכם שיאפשר לכם לנהל מעקב אחר הפעילות הגופנית שלכם, אבל לא רק. ה-Versa כולל את כל החיישנים הנחוצים: מד צעדים, דופק ומרחק, ומשמש גם כשעון חכם בו תוכלו לקבל התראות מהסמארטפון, לאחסן ולנגן מוסיקה ולהשתמש באפליקציות מותאמות. האם יש לו את מה שצריך כדי להתחרות בשעון החכם של אפל? בדקנו.

ספורט-אלגנט

במבט ראשון אין ספק שה-Versa שאב השראה כזו או אחרת מה-Apple Watch. הוא כולל מסך LCD בצורת ריבוע בגודל 1.34 אינץ', ולמרות השוליים הנדיבים שלו (שלא אופייניים לגישה העדכנית בקרב יצרניות הטכנולוגיה) הוא מציע חוויית שימוש נעימה, חדה, בהירה ונוחה לצפייה גם באור שמש ישיר. יחד עם זאת, מסך הזכוכית שלו עדין, ובתקופה הקצרה שאנחנו איתו הוא הספיק להישרט לא מעט. בגלל שמדובר בשעון לספורט, די הגיוני שהוא יחטוף מכות פה ושם, כך שזה קצת מאכזב (אם כי מדובר בתופעה מוכרת בשעונים וצמידים רבים).

בשל העיצוב הספורטיבי של השעון, אנחנו באופן אישי לא הרגשנו בנוח לצאת איתו בערב או לאירועים רשמיים יותר, אבל אולי החלפת הרצועה לכזו שלא עשויה מסיליקון תשדרג אותו באופן מספק. אנחנו קיבלנו את גרסת ה-Rose Gold, עם רצועה בגוון אפרסק, אבל אם תעדיפו ללכת על עיצוב סולידי יותר – הוא קיים גם בצבע שחור ואפור (אנחנו מדברים על המסגרת. את הרצועה ניתן להחליף די בקלות). השעון מגיע עם רצועה מחוברת בגודל Small ואחת נוספת וגדולה יותר.

שעון חכם מדגם Fitbit Versa (צילום: Fitbit)
Fitbit Versa | צילום: Fitbit

הסנכרון הראשוני של המכשיר אורך כחצי שעה עד 45 דקות. כדי להתחיל, עליכם להזין את הקוד בעל 4 הספרות שמופיע בתצוגת השעון באפליקציה. לאחר מכן, תצטרכו להתחבר לרשת WiFi.

ההטענה מתבצעת באמצעות הנחת השעון בעמדת העגינה, וזוהי הדרך היחידה להטעין אותו, כך שאם אתם נוסעים לחופשה תצטרכו לפנות לו קצת מקום. מבחינת חיי סוללה, השעון החזיק לנו בקלות למשך 5 ימים, אבל אנחנו בחרנו לבטל את כל ההתראות – אחרת צפויים לסוללה חיים קצרים יותר. בכל מקרה, הטענת השעון מ-0 ל-100% אורכת כשעתיים.

כל מה שספורטאי צריך

ה-Versa מגיע עם מערכת הפעלה פרי פיתוחה של פיטביט – כלומר לא Android Wear. לצערנו, מערכת ההפעלה מרגישה מיושנת, קצת איטית ובעיקר לא מהנה וקלילה לשימוש. השליטה בשעון מתבצעת באמצעות שלושה כפתורים פיזיים ומסך מגע. הכפתור הממוקם בצד שמאל מפעיל ומכבה את המסך, הכפתור הימני העליון פותח את תפריט האימונים (נגיע אליו בהמשך) והכפתור הימני התחתון מעניק גישה מהירה להפעלת שעון מעורר או תזכורת. לחובבי LG, גם פה נקישה כפולה על המסך תדליק אותו.

שעון חכם מדגם Fitbit Versa (צילום: Geektime)
פנו לו מקום במזוודה. המטען | צילום: Geektime

כדי להגיע אל התפריט עליכם לבצע תנועת סווייפ שמאלה, שם תוכלו לבחור באחת מהאפשרויות הבאות: Exercise, Music, Alarms, Coach, Relax, Weather, Clock Faces, Timer, Wallet ובסוף Settings. ה-Coach היא אפליקציית כושר שתנחה אתכם באופן ויזואלי כיצד יש לבצע תרגילים ותגיד לכם כמה זמן יש לעשות כל תרגיל – אלא שבגלל שהשעון לא כולל רמקול, תצטרכו להסתכל על המסך הקטן כדי לקבל את ההנחיות, מה שלא מאוד פרקטי בזמן אימון. מנגד, תוכלו להיעזר בשעון כדי להירגע באמצעות תרגילי נשימות של כמה דקות (Relax).

כמו שעונים חכמים אחרים, אתם לא מוגבלים לערכת הנושא שעימה מגיע ה-Versa, ותוכלו לבחור מבין ערכות של פיטביט או מערכות שעוצבו על ידי משתמשים אחרים. כדי להשלים את העדכון עליכם להיכנס לאפליקציה ולעשות זאת דרכה (אי אפשר רק באמצעות השעון). ההיצע רחב, וסביר שתמצאו לפחות ערכת נושא אחת שתמצא חן בעיניכם.

השעון מגיע עם 7 תרגילי כושר מובנים: ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה (עמיד למים בעומק של עד 50 מטר), הליכון, הרמת משקולות, אימון אינטרוולי ואימון כללי. אם אתם לא עושים אף אחת מהפעילויות האלה, תוכלו להיכנס לתפריט ההגדרות ולהכניס את סוג האימון שאתם מבצעים כדי לקבל נתונים רלוונטיים יותר. עד שאנחנו גילינו את האופציה הזו, הגדרנו את שיעור היוגה שלנו בתור "אימון" רגיל, אך כדי להוסיף יוגה נאלצנו לוותר על אחת הפעילויות, כי אפשר רק 7 אימונים מתוכנתים. לאחר מכן – התווסף לרשימה כפתור "+", ולחיצה עליו פתחה את כל הפעילויות שניתן למדוד ולתרגל (ספינינג, יוגה, קיקבוקסינג, פילאטיס). בעת פעילות גופנית, ה-Versa מאפשר לבחור את תצורת המסך ומה תרצו להדגיש – כמות הזמן שאתם מבצעים פעילות, השעה או הדופק.

שעון חכם FitBit Versa (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
ניתן לבחור מבין 7 סוגי אימון | צילום: אהוד קינן, NEXTER

המסע הארוך לכיבוי השעון

בניגוד ל-Apple Watch, ה-Versa לא כולל מיקרופון או רמקול, מה שאומר שאין אפשרות לענות ולנהל שיחות טלפון. אבל בניגוד לשעון החכם של אפל, השעון של פיטביט תומך גם באנדרואיד וגם באייפון.

סוגייה בעייתית בשעון היא בתחום המוסיקלי: נכון לעכשיו, יש תמיכה רק בשירות דיזר, והאלטרנטיבה היא להוריד ולאחסן במכשיר עד כ-300 שירים, כלומר להיעזר במחשב ולהעביר שירים באופן פרימיטיבי (מזכיר את ימי האייפוד). כמו כן, למי בימינו יש שירים על המחשב? אם בכל זאת החלטתם להעביר מוסיקה למכשיר או שאתם במקרה משתמשים בדיזר, לחיצה ארוכה על כפתור ההפעלה בצד שמאל תפתח את נגן המוסיקה ותאפשר שליטה בו (מכל מסך שבו תהיו).

עוד חיסרון גדול ב-Versa הוא היעדר GPS מובנה (בדגם ה-IONIC היקר יותר דווקא יש). כלומר, אם למשל אתם עושים הליכה ורוצים לעקוב אחר המסלול שביצעתם, תיאלצו להיסחב עם הסמארטפון שלכם כדי לעשות זאת. מסורבל.

ואם כבר בעניינים מסורבלים עסקינן, דעו שכדי לכבות את המכשיר תצטרכו לעבור מסע לא קצר. יש ללכת לתפריט ההגדרות, לגלול לאגף ה-About, ללחוץ עליו, ושם תמצאו את האופציה ל-Shutdown. למה כפתור ההפעלה לא משמש גם לכיבוי?

שעון חכם מדגם Fitbit Versa (צילום: Geektime)
הדרכת יוגה על הזרוע | צילום: Geektime

מדוע היינו צריכים לכבות את השעון אתם שואלים? ובכן, מספר פעמים ניסינו להתחבר אל הסמארטפון עם השעון והסנכרון סירב לעבוד. כדי לבודד את הבעיה הפעלנו מחדש את הסמארטפון – עדיין לא עבד. אחר כך כיבינו את השעון (בפרוצדורה המסורבלת) – לא עבד. נכסנו להגדרות הבלוטות' דרך הסמארטפון ומחקנו את השעון מהמכשירים המחוברים, ורק אחר כך זה עבד. זה לא קרה לנו רק פעם אחת, והיינו צריכים לעשות את התהליך המסורבל והמעצבן הזה כמה פעמים. מתברר, אגב, שאנחנו לא היחידים שחוו את הבעיה הזו, ולא מעט משתמשים מתלוננים על הנושא בפורומים של פיטביט.

בגלל שלא מדובר ב-Android Wear, אלא במערכת הפעלה סגורה של פיטביט, כמות האפליקציות התואמות לשעון היא מוגבלת, וגם אלו שכבר קיימות לא מאוד מעניינות. יש את דיזר (מוסיקה) ו-Strava (ניטור כושר) המובנות, ואפליקציות מוכרות נוספות הן המשחק 2048, הניו-יורק טיימס, hue lights של פיליפס, אובר ופליפבורד. התלהבנו למצוא את פליפבורד, אבל זו הגרסה המותאמת רק לפיטביט. כלומר, כל תחומי העניין שתוכלו למצוא בה קשורים לתזונה, ספורט, בריאות, שינה וטיולים. בקיצור, delete (דרך האפליקציה כמובן, ולא מהשעון). תביאו בחשבון שהשעון גם לא מסתנכרן עם אפליקציית גוגל פיט.

חיזוקים חיוביים

כדי לעודד אתכם לעשות פעילות גופנית, תוכלו להגדיר תזכורות שעתיות לקום ולעשות פעילות כדי לעמוד ביעד היומי (נניח – 250 צעדים בשעה). התזכורת תבוא לידי ביטוי ברטט עדין עם אנימציה חמודה. כמו כן, ברגע שתגיעו ליעד הצעדים היומי שלכם יקבלו את פניכם זיקוקים כדי לציין את המאורע המרגש, ואנחנו חייבים להודות שמדובר במחווה חמודה מאוד ומדרבנת. לאורך כל הזמן שהיינו עם הצמיד קיבלנו מיילים יומיים (שאפשר כמובן לבטל) על ההתקדמות שלנו, ולאנשים כמונו, שלא עושים יותר מדי פעילות גופנית, זה בהחלט מחזק.

שעון חכם מדגם Fitbit Versa (צילום: Geektime)
דוח ניטור השינה באפליקציה | צילום: Geektime

כמו המתחרים בשוק, גם ה-Versa מנטר שינה. ההמלצה היא להניח את השעון על היד החלשה שלכם. בזכות העיצוב הפיזי שלו ומשקלו הוא לא היה מורגש לכל אורך הלילה (והיום), וברוב המקרים שכחנו שהוא בכלל שם. אם אתם רוצים שהמדידה תהיה המדויקת ביותר, תוכלו להגדיר באפליקציה שאתם ישנים כרגע. שימו לב שברגע שתעשו זאת האפליקציה ננעלת ולא תוכלו לעשות בה דבר למעט לבטל את מצב השינה. פעם אחת שכחנו לבטל את מצב השינה, אז השעון זיהה כאילו ישנו 14 שעות, למרות שבפועל ישנו רק 7. יחד עם זאת, כשנכנסו לפירוט השינה באפליקציה, ראינו ששבע השעות שבהן היינו ערים לא נחשבו כשינה, אז כנראה שהוא יודע את העבודה. ניטור השינה מתייחס לזמן שהייתם בשינה קלה, עמוקה ו-REM.

בכלל, האפליקציה של ה-Versa עשירה מאוד וכוללת המון אינפורמציה רלוונטית ומעניינת, בעיקר אם אתם מקפידים לבצע את המעקב לאורך זמן. פונקציות מתקדמות למחמירים שבכם הן הזנת המשקל הנוכחי שלכם ומשקל היעד שאליו אתם מכוונים (אם יש לכם משקל של פיטביט, הוא יעדכן את המשקל באפליקציה ובשעון לבד), עדכון התזונה היומית שלכם וכמות המים שאתם שותים. אנחנו פסחנו על האפשרויות האלו. בנוסף, פיטביט ציוותה את השעון בפיצ'ר ייעודי לנשים המאפשר לעקוב אחר המחזור החודשי, ולדעת בכל רגע נתון מה הסטטוס שלך. עבור נשים שמנסות להיכנס להריון מדובר בפיצ'ר שימושי, למרות שקיימות לא מעט אפליקציות שמאפשרות לעשות בדיוק את זה.

הפיל שבחדר

ברשותכם, נעבור לנושא המרכזי שמטריד אותנו בשעון: חוסר תמיכה בעברית. כלומר, כל הנושא של שעון חכם בכלל לא רלוונטי לקהל הישראלי כי אי אפשר לקבל מיילים או הודעות בעברית למכשיר. זו הסיבה שביטלנו את כל ההתראות - כי כל מה שמופיע זה אותיות בג'יבריש או ריבועים. מאוד מאכזב, וגרם לנו לתהות למה בעצם מוכרים את השעון בארץ. בפיטביט מודעים לבעיה, אז אנחנו שואלים: למה שמישהו ישלם 900 שקל עבור שעון חכם, אם כל הפונקציונליות של שעון חכם לא רלוונטית עבורו?

שעון חכם מדגם Fitbit Versa (צילום: Geektime)
מה כתוב פה? התראה בעברית | צילום: Geektime

הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime

עוד ב-Geektime:
ספוטיפיי השיקה בישראל את הפיצ'ר הכי מגניב שלה
אתר המרת המטבעות הווירטואליים הישראלי נשדד

לסיכום

אז, האם מדובר כאן באלטרנטיבה ראויה לאפל ווטש? ובכן, תלוי איפה אתם חיים ובאיזו שפה אתם מתקשרים. כל עוד פיטביט לא תציע תמיכה בעברית, אנחנו לא רואים שום סיבה מוצדקת לרכוש את השעון החכם שלה בארץ. הרי בלי התמיכה בהתראות להודעות, מיילים ושיחות קוליות, מדובר בצמיד ניטור ותו לו, ולזה כבר יש תחליפים במחירים נמוכים בהרבה. אין ספק שהפונקציות שמציע ה-Versa בכל הקשור לניטור וניתוח נתונים הן עשירות יותר מצמידי ניטור אחרים, דוגמת אלו של שיאומי, והוא עושה עבודה מצוינת - אבל אם אתם מחפשים שעון חכם באמת, עם מגוון פונקציות, לא בטוח ש-Versa בתצורתו הנוכחית הוא התשובה.

השעון זמין לרכישה ברשת באג תמורת 900 שקל