טאבלטים הם מכשירים מצוינים לצריכת תוכן. אפשר לצפות בהם בסדרות וסרטים, לשחק משחקים לקרוא ספרים ואפילו לגלוש באינטרנט, ואת כל זה הם עושים לא רע בכלל. אבל לעבודה או ליצירה הם טובים הרבה פחות. מיקרוסופט, הנפגעת העיקרית מהגידול בשימוש בטאבלטים המריצים את מערכות ההפעלה המתחרות ל"חלונות" שלה, מבססת על הקביעה הזו את רוב הפרסומות שלה למחשבים שלה ושל שותפותיה. אחד מאותם מוצרי דגל הם Transformer Book T100, מחשב היברידי של Asus. אך האם הוא אכן פתרון אידיאלי לכל הצרכים האישיים? בדקנו.

עיצוב: קומפקטי עד הסוף

כפי שציינו, T100 הוא המוצר העדכני ביותר בסדרת הרובוטריקים של אייסוס, שכל בני המשפחה בה הם טאבלטים המתחברים למקלדות נפרדות. אותן מקלדות כוללות בדרך כלל חיבורים נוספים לחיבור אביזרים בנוסף לסוללות מוגבלות להארכת זמן העבודה עם המכשירים. ייחודו הוא הדמיון בינו לבין קטגוריית הנטבוקים, אותה המציאה החברה הטייואנית בעשור הקודם - מסך בגודל 10 אינצ' בתוך גוף נייד מאוד וחיי סוללה ארוכים במחיר שווה לכל כיס.

Asus Transformer Prime (צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל")
צפייה בסרטים על המסך הזה מהנה למדי | צילום: באדיבות "אנשי הפרחים בישראל"

בהתאם לציפיות, T100 הוא טאבלט קטן, דק וקל יחסית - סנטימטר אחד עוביו ו-544 גרם משקלו - כבד רק במעט מאייפד אייר וקל מהדורות הקודמים של הטאבלט הנמכר בעולם. אך בניגוד לטאבלט של אפל ולכל אלו המבוססים על מערכת ההפעלה של גוגל, לתוך T100 נדחס מחשב עם מעבד אינטל מסדרת "אטום", המיועדת למחשבים קטנים וחסכוניים באנרגיה המריצים את מערכת ההפעלה של מיקרוסופט, חלונות.

כדי לשמור על המחשב דק וקל, הוא עשוי ברובו מפלסטיק, ועם עיצוב מינימלידטי למדי וחסר יומרות. בנוסף, כמעט שאין לטאבלט חיבורים והוא מסתפק בחיבור micro-USB זהה לזה של סמארטפונים לטעינה, microHDMI לחיבור למסך חיצוני כגון טלוויזיה וחיבור אוזניות.

המקלדת המתנתקת, כפי שניתן לצפות מכזו שאמורה להתאים בגודלה למסך 10 אינצ', צפופה מאוד. הקלדה עליה דורשת הסתגלות ארוכה יחסית, אך היא מעט נוחה יותר מהקלדה על מכשירים רבים אחרים בגודל דומה, בין היתר הודות לעומק הלחיצה של המקשים, המקנה תחושה דומה למדי לזו של לחיצה על מקשי מקלדת רגילים.

מלבד מקלדת, כאמור, מצוידת התושבת בסוללה נוספת לעבודה ממושכת. מלבד זאת, כוללת התושבת עכבר מגע קטן וחיבור USB בודד לחיבור אביזרים חיצוניים, כגון כונני אחסון וכדומה, למכשיר.

חיבור וניתוק הטאבלט והמקלדת לצורך מעבר בין מצבי העבודה (טאבלט/לפטופ) דורש מספר שניות, בניגוד למחשבים היברידיים אחרים כגון הסרפס של מיקרוסופט. אך תמורת שתיים-שלוש השניות האלו מקבלים חיבור יציב מאוד, שאמור להחזיק אפילו אם הפלתם את המחשב על הרצפה (לא שניסינו את זה בעצמנו). זאת לעומת המכשירים בעלי החיבור המגנטי, שכמעט כל תזוזה מנתקת אותם מהמקלדת.

 

מסך ומולטמדיה: רואים 6/6?

מסך המכשיר, כמו רוב טאבלטי אייסוס בשנים האחרונות, הוא מסוג IPS, טכנולוגיה המצטיינת בזוויות צפייה רחבות וצבעים מרהיבים. הרזולוציה שלו היא 1,366x768 נקודות - רזולוציה ממוצעת למחשב נייד, אך נמוכה מאלה של רוב הסמארטפונים כיום. בפועל, בשל גודל המסך הקטן יחסית למחשבים אחרים הרזולוציה הנמוכה יחסית לא רק שאינה מפריעה, אלא הרגישה לי גבוהה מדי וטקסטים באתרים רבים אילצו אותי לקרב את עיניי למסך. נראה שרק אנשים עם ראייה מושלמת יצליחו להסתדר עם מסך כזה בלי להשתמש באפשרויות הגדלת התצוגה המלאכותיות. כמו כן, רמת ההשתקפויות במסך גבוהה מאוד, מה שמפריע בעיקר במקומות מוארים מאוד.

צפייה בסרטים על המסך הזה, לעומת זאת, מהנה למדי. הוא גדול בהרבה ממסך סמארטפון ובזכות השילוב בין הרזולוציה והגודל מרגיש חד כמעט כמו מסכי הרטינה ודומיהם. נכון שבבית תמיד עדיף לצפות בתכני וידאו על מסכים גדולים יותר, אבל מי שחי על נסיעוצ בתחבורה ציבורית או ישיבות רבות בבתי קפה ייהנה מהאפשרות לצפות בתכנים הללו על מכשיר נייד כזה.

ביצועים וחווית שימוש

T100, כאמור, מבוסס על מעבד מסדרת "אטום" של אינטל, המתייחדת בחיי סוללה ארוכים במחיר של ביצועים בסיסיים. ליתר דיוק, מדובר במעבד החדש ביותר בסדרה זו, בן ארבע ליבות, שאינטל מבטיחה כי הוא מסוגל להתחרות בהצלחה במעבדי ARM המוכרים מהטאבלטים האנדרואידיים. עם זאת, בפועל לא הצלחנו להבין באיזה מובן הוא מתחרה בהם: הביצועים של המכשיר החדש היו גרועים מאלה של מכשירים ישנים יותר בסדרה. למשל, גלישה באינטרנט לוותה פעמים רבות בגמגומים קלים או תגובות מאוחרות למגע. חיי הסוללה גם הם איכזבו - מצד אחד, הוא החזיק יותר ממחשבים ניידים אחרים וקרוב יותר לטאבלטים מבוססי אנדרואיד. מצד שני, מצב ההמתנה שלו (sleep) מרוקן את הסוללה תוך כיממה וכדי לשמור עליה צריך להעבירו לתרדמת (hibernation), ממנה לוקח יותר זמן להעיר את המחשב (מעט יותר מ-10 שניות במקום 1-2).

מערכת ההפעלה Windows 8.1, בגרסתה המלאה, היא אולי גם ייתרון וגם חיסרון של המכשיר. מצד אחד, זוהי מערכת החלונות המלאה, התומכת בכל התוכנות וצורות העבודה המוכרות, לצד אפליקציות מגע מהחנות החדשה של החברה המיועדת במיוחד לטאבלטים. אפשר מצד אחד להריץ עליה את אופיס המלא ולהקליד בשיעורים, ומצד שני לשלוף את המכשיר ולגלוש בדפדפן מותאם למגע, לשחק פרוט-נינג'ה (תאמינו לנו, בגודל הזה זה ממש כיף) ולצפות בסרטים. מצד שני, המערכת עדיין אינה מותאמת כראוי לגודל המסך הזה, וכפתורים רבים קטנים מכדי שאפשר יהיה ללחוץ עליהם בלי לחבר עכבר חיצוני מדויק, מה שמגביל את השימוש בו בעיקר לממשק המגע, לפחות כאשר המקלדת עם עכבר המגע אינה מחוברת.

סיכום

הרובוטריק המעודכן של אייסוס הוא מכשיר מעניין ללא ספק. הוא זול מאוד - מעט יותר מ-2,000 שקל לגרסא הבסיסית בעלת נפח אחסון של 32GB וכ-2,500 שקל ומעט פחות מ-2,500 שקל לגרסא בעלת נפח האחסון של 64GG. והמחיר הזה כולל את המקלדת. בהתחשב בכך שיש היום טאבלטים אנדרואידיים ואייפדים במחיר זהה - למרות שלרובם אין מקלדת פיזית ואפילו לא אופיס ראוי - יש מי שעבורו זו עשויה להיות רכישה מעולה. בעיקר סטודנטים, או סטודנטיות, בעלי/ות אצבעות דקות וזריזות. עבורם זהו מכשיר שלא מכביר בדרך לאוניברסיטה ולא מסרבל את העבודה. לשימושים אחרים הוא מהנה הרבה פחות.

לכל הסקירות