מדע בדיוני? ללא מעט אנשים בית חכם נשמע כמו משהו שצריך לשבור בשבילו קירות או איזו קופת חיסכון - אבל לא זו המציאות. חברת שיאומי השיקה לאחרונה מספר מוצרי בית חכם, שכוליים בין השאר תאורה חכמה ומערכת מיגון ואזעקה לבית  - לקחנו אותה לבדיקה יחד עם עוד כמה מוצרים שתוכלו לרכוש בנפרד.

רכז

כל מערכת הבית החכם של שיאומי מתרכזת לשנאי חשמלי אחד (רכז) ובלעדיו שום דבר לא יעבוד. ויש משהו שחשוב שתדעו לפני: כדאי שתציבו את הרכז אמנם במקום מרכזי בבית, אבל כזה שלא תוציאו כדי לחבר את המטען של הסלולרי שלכם. ההתקנה של כל המוצרים כיאה לחברה כמו שיאומי שאוהבת מינימליזם אורכת קצת פחות מכמה דקות - מחברים אותו לחשמל, מתקינים את האפליקציה Mi Home, מוצאים אותו ומגדירים לו את הרשת הביתית (שאליה מחובר גם הטלפון שלכם, המחשב, וכל שאר מוצרי ה-WiFi).

אל הרכז מתחברים כל המוצרים שמפוזרים בבית באמצעות רשת WifI, וברגע שתבחרו באפליקציה איזו פעולה לבצע - הרכז ישלח את ההוראה ויבצע אותה. לדוגמה: רוצים להחליף את הצבע של האור בסלון לירוק? הכנסו לאפליקציה ושנו צבע. האם זה מאוד אינטואיטיבי? לא. זה דורש למידה. האם זה נוח - אחרי שלומדים איך להפעיל את זה - כן. לצערכם, האפליקציה לא תומכת בעברית.

ערכת הבית החכם של שיאומי (צילום: באדיבות החברה, NEXTER)
ערכת הבית החכם של שיאומי | צילום: באדיבות החברה, NEXTER

אבל גם המוצר הזה לא חף מבעיות. לפחות פעם ביום הייתי שומע את הרכז משמיע לי את המשפט ״ready to connect״ (מוכן לחיבור) שבעצם מודיע לי שהחיבור נותק. וכל זה קורה בזמן שהאינטרנט עובד, הכל מחובר, אבל משהו בדרך נכשל ומצריך אותי להוציא את הכל מהחשמל ולהחזיר.

היי גוגל - תדליקי אור

לצד כל הערכה ששיאומי מוכרים יש לי גם את העוזרת הקולית של גוגל Google Home Hub שעובדים יחד בצורה די טובה. אני פשוט קורא ״היי גוגל״ ומבקש ממנה להדליק לבצע פעולות שונות. אבל יש דברים שתוכלו לעשות רק דרך האפליקציה של שיאומי - כמו להפעיל את האזעקה.

לקבל פוש אם יש פורץ

בערכה תקבלו גם 2 חיישנים לדלת ולחלון שיתריעו לכם אם הם נפתחו. לכל אחד מהחיישנים יש שני חלקים שמניחים צמוד אחד לשני - אחד על המשקוף והשני על החלון או הדלת. ברגע שהם מתרחקים האפליקציה מתריעה שהם זזו, והרכז מצפצף בחוזקה ומהבהב.

אפשר כמובן להוציא אותו מהחשמל ולהפסיק את הצפצוף ברגע שמוצאים אותו, אבל את הפוש גם תקבלו. אפשר גם כמובן לעקוף את זה על ידי ניתוק האינטרנט או החשמל לדירה - אז אל תשמרו את ערימות הזהב באמצע הבית ותסמכו על זה, אבל זה כן אמצעי לפריצות אקראיות.

החיישנים לחלון ולדלת של שיאומי (צילום: ינון בן שושן, NEXTER)
החיישנים לחלון ולדלת של שיאומי | צילום: ינון בן שושן, NEXTER

אביזר הוא חיישן התנועה שיכול להתריע אם מישהו זז מולו. זה יכול גם כמובן להפעיל את האזעקה אם מישהו פלש לבית, והצליח לעקוף את החיישנים הקודמים. אבל יש לו שימושים נוספים - השימוש עיקרי שמצאתי לו זה לרגעים שבהם אני קם לשתות מים בלילה. הנחתי אותו על גבי הארון העליון אצלי במטבח ובכל פעם שאני עובר - האור הכחול של הרכז (שאפשר להחליף לכל צבע אחר) נדלק, בלי שאצטרך להדליק אור גדול יותר בבית. אפשר להגדיר שהאור בסלון או במטבח ידלקו על עוצמה נמוכה, אבל לי האור הכחול די מספיק. שוב, כל זה נעשה דרך האפליקציה, באנגלית בלבד, ולא הכי פשוט. זה דורש קצת ניסוי וטעיה או צפיה באחרים ביוטיוב שעשו את זה.

חיישן התנועה של שיאומי (צילום: ינון בן שושן, NEXTER)
חיישן התנועה של שיאומי | צילום: ינון בן שושן, NEXTER

יש גם כפתור חכם שבעצם לא יעשה כלום עד שתגידו לו. מדובר בכפתור עגול עם דבק דו-צדדי בחלקו האחורי שתוכלו להדביק איפה שתרצו. באפליקציה תצטרכו להגדיר מה כל לחיצה תעשה - לחיצה אחת, לחיצה כפולה, או שלוש לחיצות. לדוגמה: לחיצה אחת יכולה להדליק את האור, לחיצה כפולה יכולה להפעיל את האזעקה כשאתם יוצאים מהבית.

הכפתור החכם של שיאומי (צילום: ינון בן שושן, NEXTER)
הכפתור החכם של שיאומי | צילום: ינון בן שושן, NEXTER

וזה בדיוק מה שעשיתי: ברגע שאני יוצא מהבית אני מפעיל את האזעקה באמצעות הכפתור החכם, ולאחר מכן רכשתי כפתור נוסף שמש כפעמון לדלת. אורחים שמגיעים יכולים פשוט ללחוץ עליו והרכז שנמצא בתוך הבית משמיע את הצליל שבחרתי באפליקציה.

מצלמת 360 לבית

מצלמה: את מצלמת האבטחה החכמה של שיאומי תצטרכו לרכוש בנפרד בחנות או באינטרנט. היא מצלמת ב-360 מעלות ומאפשרת להפוך כל סמארטפון למצלמת אבטחה חכמה ותוכל להתריע לכם על פריצות, להודיע שהילדים חזרו הביתה, ואפילו תומכת במצב לילה. ואופן הפעולה פשוט: לאחר שממקמים את המכשיר באזור הרצוי, תדע האפליקציה לזהות תנועות ולפעול במגוון דרכים.

מצלמת האבטחה של שיאומי (צילום: NEXTER)
מצלמת האבטחה של שיאומי | צילום: NEXTER

אני הצבתי אותה במרפסת למשך כמה שבועות ויכולתי לדעת בדיוק מתי יצאו לתלות כביסה או סתם לנשום אוויר. בלילה המצלמה עוברת באופן אוטומטי למצב ראיית לילה ומצלמת את הכל בצורה טובה בשחור לבן. בנוסף, אפשר גם להאזין למה שקורה בשידור חי, לצלם מסך, ולשמור אירועים מיוחדים וחריגים. אפשר גם אותו לחבר לחיישינים ולבקש לשלוח תמונות ברגע שנכנסו לבית.

אבל, ויש אבל גדול מאוד - חיישן התנועה של המצלמה לא עובד בצורה הכי טובה. במשך ימים שלמים קיבלתי התראות למכשיר הנייד שמישהו נכנס אליי למרפסת. ברגע שהייתי צופה בווידאו באורך 11 שניות שנשמר באופן אוטומטי, הייתי רואה את העלים בעציץ זזים מהרוח. והיה מדובר בעשרות התרעות ביום. לפעמים אפילו בגלל שהכביסה שתלויה במפרסת זזה מהרוח וזה סתם זיהה את זה כבן אדם.

מנורת הלילה של שיאומי (צילום: ינון בן שושן, NEXTER)
מנורת הלילה של שיאומי | צילום: ינון בן שושן, NEXTER

מנורת לילה: מלבד ההפעלה באמצעות האפליקציה, ובניגוד למוצרים האחרים, את המנורה אפשר להפעיל גם באמצעות Google Home או אלקסה בלי שתקומו מהמיטה ואפילו לבקש מהן לשנות עבורכם את הצבע. והמוצר הזה מלבד האפשרויות שלו באמת מעוצב יפה ורק מוסיף לעיצוב החלל, לפחות לדעתי.

מנורת התקרה של שיאומי (צילום: ינון בן שושן, NEXTER)
צילום: ינון בן שושן, NEXTER

החלק העליון של המנורה משמש כמשטח מגע ובאמצעות תנועות סיבוביות על גבי המנורה ניתן להגדיר את עוצמת האור. אם תגעו עם שתי אצבעות על המשטח תוכלו להחליף את הצבעים, ולחיצה על הכפתור הקטן התחתון תדליק את האור הלבן של המנורה על העוצמה החזקה ביותר.

ומה עושים אם אתם רוצים להשאיר את האור דולק בזמן שאתם קוראים ספר עד שתרדמו? לפי סרטונים ברשת אפשר פשוט להגדיר טיימר שיכבה את האור לאחר כמה זמן שתבחרו. אני פחות מצאתי לזה שימוש.

מנורת תקרה: היא אמנם רק נראית פשוטה ומעוצבת, אבל יכולה בקלות להפוך לדבר הכי שימושי מכל מה שדיברנו עליו עד כה. היתרון הגדול זה החיבור המצוין ל-Google Home ואלקסה שגם יודעות להחליף את הצבעים ולשלוט בעוצמת האור. בשביל להתקין את המנורה תצטרכו לקדוח כמה חורים בתקרה, ואולי אפילו לקרוא לחשמלאי במידה ומעולם לא החלפת בית מנורה.

_OBJ

סיכום

העיצוב של המוצרים לא בא על חשבון המחיר הזול. ההתקנה הפיזית של כל המוצרים כוללת רק חיבור לחשמל או הדבקה לקיר (החיישנים והכפתור פועלים על סוללה שאמורה להחזיק חודשים עד שנים). החיבור של כל הדברים ביחד בשביל שיעבדו, כאמור, דורש קצת סבלנות וסיוע ממדריכים ברשת.

את הערכה של הרכז, החיישנים והכפתור - ניתן לרכוש ב-399 שקלים, מצלמת האבטחה נמכרת ב-250 שקלים, את מנורת הלילה ב-279 שקלים, ומנורת התקרה ב-375 שקלים. כל המוצרים נמכרים בחנויות היבואן הרשמי של שיאומי, חברת ״המילטון״.