מה היא מעדיפה? (צילום: רויטרס)
זה כתוב ברשתית. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

דור חדש של עדשות מגע, המסוגלות להציג תמונות או טקסט ממש מול רשתית העין, נוסה בהצלחה על בעלי חיים. על פי המדענים שפיתחו את העדשות באוניברסיטת וושינגטון, לא רחוק היום בו נקבל מיילים היישר לעין. נשמע מוכר? עד עכשיו ראינו טכנולוגיה כזו בעיקר בסרטי מדע בדיוני, כמו למשל בסרט "שליחות קטלנית".

המפתחים טוענים שלעדשה הביונית שפיתחו לא יהיו השלכות על בריאות העין. האובייקטים שעליהם בוצע הניסוי - ארנבים - לא הראו כל התנגדות, כלומר העדשה לא הפריעה להם.

הבעיה היחידה שעדיין לא נפתרה היא בעיית אספקת החשמל ל"עין הביונית": כרגע היא מופעלת באמצעות כבל חשמל דק מאד באורך כמה סנטימטרים המחובר לסוללה, אולם יצירת מעגל חשמלי מיקרוסקופי, אומרים החוקרים, אינה מספיקה כדי להפעיל את העדשה לאורך זמן.

כיווני תנועה, משחקים ונתונים רפואיים לעין

טכנולוגיה חדשה תעקוב אחר תמונות (צילום: רויטרס)
קריצה לעתיד | צילום: רויטרס

אבל המכשולים באספקת הכוח לא מפריעים כלל לדמיון המפתחים. הם כבר רואים בעדשה הביונית את אחד הפיתוחים החשובים בעשורים האחרונים. כך למשל, "נהגים יוכלו לקבל כיווני תנועה היישר לעין, בעוד הם רואים גם את מהירות הרכב, פרטים על היעד וכמובן - את הכביש עצמו", מסביר פרופ' באבאק פרוויז, שמוביל את המחקר, ומוסיף: "תעשיית משחקי הוידאו יכולה לחגוג עם ההמצאה הזו".

בנוסף, טוענים החוקרים, ניתן יהיה לנצל את העובדה שהעדשה מחוברת לגוף ולספק למשתמש מידע רפואי רלוונטי כמו רמת הסוכר בדם, לחץ דם, רמת כולסטרול ונתונים אחרים שעשויים אף להציל חיים.

החוקרים הצליחו לטענתם אף להתגבר על בעיית הפוקוס של העין, ההתמקדות בטקסט או בתמונה שמוקרנת על משטח העדשה. עין רגילה מסוגלת לראות אובייקט רק אם הוא נמצא במרחק של לפחות כמה סנטימטרים מהעין, אבל החוקרים, בשיתוף עמיתיהם מאוניברסיטת אלטו בפינלנד, הצליחו ליצור עדשה דקה ביותר שפותרת גם את בעיית המיקוד והמרחק.

אם כל זה יתגשם, אולי בקרוב תוכלו לצפות באייטם הזה - על גבי רשתית העין שלכם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק