מעט מאוד המכשירים שניתן להגדיר אותם בתור משני חוקי משחק, אותם מכשירים שהופכים בסוף לאייקונים ושולטים בשוק שלהם, כפי שעשה אייפון בתחילת דרכו. המקרן החדש של סמסונג, FreeStyle, כמעט כזה. אם הוא לא יהפוך למוביל בשוק, אז כנראה שהדגם הבא שלו כבר יעשה את העבודה. בגדול, מדובר במוצר שלמרות שיש לו מספר חסרונות והמחיר שלו גבוה, הוא יכול להחליף טלוויזיות ולהפוך לאלטרנטיבה להרבה לקוחות. 

מקרן סמסונג פריסטייל (צילום: יונתן אפולט)
מקרן סמסונג פריסטייל | צילום: יונתן אפולט

עיצוב

נתחיל באיך הוא נראה - המקרן מגיע בתוך אריזה ממש חמודה ומיוחדת, שגורמת לך לרצות לא לזרוק אותה מרוב שהיא פונקציונלית, אבל זה באמת הדבר הכי פחות חשוב. המקרן עצמו לבן ובגודל של נורת גינה קטנה, הוא בקלות יכול להיכנס לכל תיק וקל לנשיאה - רחוק מאוד מהמקרנים המגושמים הריבועיים שאנחנו מכירים מחדרי ישיבות. הוא מגיע לצערנו רק עם כבל חשמל type-c ושלט נטען.

למקרן יש גם חיבור micro HDMI, אבל הוא מגיע בלי הכבל המתאים שאפשר לחבר למכשיר חיצוני כמו מחשב. בנוסף תוכלו למצוא כפתור המדליק את מיקרופון המכשיר, כיסוי שהופך את המכשיר לסוג של מנורת לילה ולחצנים בסיסיים, שאין בהם באמת צורך כי השלט עושה את כל העבודה. באופן כללי חיפוי הברזל שלו והאפשרות לשנות לו זווית ב-180 מעלות נותן לו תחושה יוקרתית, אלגנטית ומאוד פרקטית בו זמנית.

מקרן סמסונג פריסטייל (צילום: יונתן אפולט)
מקרן סמסונג פריסטייל | צילום: יונתן אפולט

שימוש

היתרון הכי גדול של המקרן הוא האיכות המדהימה שלו והממשק הנוח שלו, למרות שסמסונג ממשיכה להתעקש על מערכת ההפעלה שלה "Tizen OS", שהיא גם קצת איטית ובעיקר מקשה על ההתממשקות שלה עם אנדרואידים. מדובר במערכת שבה כל מה שאתם צריכים זה להתחבר לוויי פיי או נקודה חמה בסמארטפון, להזין את פרטי ההתחברות שלכם לשלל אפליקציות התוכן, והנה יש לכם כל מה שאתם מוצאים בטלוויזיה שלכם. המערכת מגיעה עם אפליקציות מובנות כמו נטפליקס, יוטיוב, דפדפן אינטרנט ואמזון פריים. אם תרצו תוכלו להוריד את שאר האפליקציות לתוכן כמו זאת של מאקו טיוי (שתהפוך בקרוב ל-12+), יס, הוט, סלקום, דיסני ועוד. כדי לעשות זאת תצטרכו לעבור את השלב המעצבן של להתחבר לשירות סמסונג, אלא אם כן יש לכם כבר סמארטפון שלהם ואז כל ההתממשקות קלה יותר.

באופן אירוני, אם יש לכם אייפון יהיה לכם קל יותר להקרין דרך ה-AirPlay, שבו המקרן תומך, מאשר אם יש לכם אנדרואיד שהוא לא ממשפחת סמסונג. בנוסף, החברה הדרום קוריאנית ממשיכה לנסות לדחוף את העוזרת האישית הלא מוצלחת שלהם Bixby, והיא נמצאת גם במקרן, אם תרצו לתת לה הוראות קוליות. 

מבחינת התאמת המסך יש לפריסטייל התאמה אוטומטית של כל הפרמטרים: פוקוס, גודל ומרחק מסך מהקיר, צבעים וזוויות. בפועל, נאלצתי לרוב לכונן ידנית את התמונה וליישר אותה או לפקס אותה, אבל באופן כללי יותר קל להתחיל כשהמכשיר יודע להתאים את עצמו כמעט באופן מושלם לקיר. 

חווית הצפייה

אם אתם צופים לאורך זמן בשידור מהמקרן, אתם יכולים לשכוח שמדובר בהקרנה ולא במסך טלוויזיה HD. איכות הצפייה היא טובה מאוד והמקרן תומך ב-HDR10, הוא מסוגל לספק הקרנה של בין 30 ועד 100 אינץ', אם יש לכם בכלל קיר בגדול הזה וחדר מספיק גדול. ביחד עם יתרונות המקרן, יש גם את החסרונות שלו - ואחד מהם הוא שאי אפשר לצפות בו כמו שצריך בחדר מואר. אם תרצו ליהנות ממנו תצטרכו להחשיך את החדר, כמו עם כל מקרן. חלק מחוויית הצפייה היא גם חווית השמיעה, ופה הופתעתי לטובה - הרמקול המובנה של המכשיר מוציא צליל נעים לאוזן, וגם כשמגבירים לא מאבדים מאיכות הסאונד, לעומת מקרנים אחרים שמוציאים סאונד מונוטוני להחריד. ניתן גם לחבר מערכות שמע בעזרת בלוטות' או כבלים שיכנסו ל-micro HDMI, אם יש לכם את הכבלים המתאימים.

מקרן סמסונג פריסטייל (צילום: יונתן אפולט)
מקרן סמסונג פריסטייל | צילום: יונתן אפולט

השורה התחתונה

מדובר במוצר עם פוטנציאל אדיר, ובעזרת כמה שיפורים קלים שאני מקווה שסמסונג ישכילו להכניס לדגמים הבאים, יכול להפוך לאייפון של המקרנים. יש לו כמה חסרונות: המחיר שלו מאוד יקר עדיין, 3,790 שקל בישראל, ובאותו סכום ניתן לקנות מסך כזה או אחר, אין לו סוללה משלו וכדי לקחת אותו לקמפינג תצטרכו להתארגן על סוללה חיצונית, המערכת שלו קצת מסורבלת ומותאמת יותר למשתמשי סמסונג. למרות זאת זה עדיין מוצר מעולה, הדבר הכי קרוב לטלוויזיה ניידת באיכות גבוהה, ופתרון מושלם למי שרוצה להקרין סרטים או את המונדיאל הקרוב בבית של חברים.

מקרן GoPix 1 של פיליפס

מוצר דומה אך מאוד שונה שבדקנו, הוא המקרן הקטן והנייד של פיליפס. הגופיקס לא ניתן להשוואה אל מול הפריסטייל של סמסונג, מכיוון שהם פשוט שונים. המוצר של פיליפס לא "חכם" ולא מכיל מערכת הפעלה, הוא יושב על קטגוריית המקרנים הקלאסית.

עיצוב

פיליפס החלה למכור את המקרן לפני בערך חודשיים, הוא מגיע בתוך קופסה כחולה, המכילה כל כך הרבה מוצרים נלווים שכמעט בלתי אפשרי לסגור אותה חזרה. הוא זעיר בממדים שלו - 78.2X120 מ"מ ובצורה ריבועית - הוא קצת נראה כמו הסמארטפון שיש לכם ביד אבל קצר יותר. הוא מגיע עם שני כבלים - USB-C ו-HDMI כדי לחבר אותו לסמארטפון, טלפון או מכשיר חיצוני אחר. בנוסף, תוכלו למצוא חצובה קטנה ושימושית להפליא, שמתחברת בקלות למקרן ותדאג לכך שהתמונה תהיה ישרה (אתם חייבים לשמור את המכשיר ישר כדי שהתמונה תהיה כזאת). עוד במארז תמצאו שלט חביב ואפור. למקרן יש שקע נוסף של USB-C להטענה, אך הוא לא מגיע עם מטען, ולי לקח זמן עד שהבנתי שהוא מתאים רק למטען עם טעינה מהירה (PD).

מקרן פיליפס גופיקס (צילום: יונתן אפולט)
מקרן פיליפס גופיקס | צילום: יונתן אפולט

שימוש

המקרן עצמו יכול להקרין עד 75 אינץ', שזה לא מעט מצד אחד, ומצד שני לא גדול בהרבה מהמסך הביתי שלכם כנראה. לפי נתוני היצרן הרזולוציה שלו היא 854X480 פיקסלים, והוא תומך ברזולוציה של עד 1920X1080, בפועל איכות התמונה מאכזבת. היא נופלת תמיד אל מול האיכות של המכשיר המשדר. כמו בכל מקרן גם פה תצטרכו להחשיך את החדר. בנוסף, הסאונד שיוצא ממנו פשוט לא מספיק טוב, הוא גם נמוך וגם מונוטוני וצורם לאוזן. זמן הסוללה שלו לא ארוך, הוא יחזיק בין שעה לשעתיים תלוי בהגדרות ולי הוא נכבה בזמן הכי גרוע - באמצע משחק כדורגל. גם השלט שלו אומנם נראה חביב, אבל השימוש בו בעייתי ולא אינטואיטיבי.

מקרן פיליפס גופיקס (צילום: יונתן אפולט)
מקרן פיליפס גופיקס | צילום: יונתן אפולט

השורה התחתונה

המכשיר עולה 1,390 שקל, הוא אומנם זול יותר ממקרנים גדולים, אבל הוא לא מספיק טוב בשביל להחליף טלוויזיה. הוא יכול לשדר תמונה במשך שעה וקצת והוא מאוד נייד, אבל לא תצליחו ליהנות מחוויית צפייה שאתם מצפים לה. אם אתם אנשי עסקים שצריכים להעביר מצגות או רוצים להראות את התמונות מהטיול האחרון ביוון מהסמארטפון להרבה אנשים - זה פתרון מושלם עבורכם.