יש תחושה בשנה האחרונה, שחברות הטכנולוגיה הגדולות מתחילות להבין מה שהאנושות יודעת כבר שנים: ההתמכרות שלנו לסמארטפונים יצאה משליטה. תערוכת IFA בשבוע שעבר הייתה הזדמנות מעולה עבורן להראות את איך פותרות את הבעיות שנובעות מהשטף הרציף של המידע, החשש מהחמצה (FOMO) והאור הכחול שדופק את השינה.

דרך אחת לעשות את זה היא העוזרות הקוליות. בתערוכת IFA התפזרו להם נציגים של גוגל בין עשרות האולמות, בשביל שכל מי שיעבור בכל מקום ידע - גוגל אסיסטנט - הסייענית הקולית של גוגל שאפשר לדבר איתה בשפה טבעית - תיכנס לכל מוצר חשמלי: מאוזניות, דרך טלוויזיות ועד מוצרי מטבח. את כל אלה תוכלו להפעיל בהוראות קוליות.

למה זה טוב? כי זה די נוח להגיד לטלוויזיה איזו סדרה להקרין, או למסור לתנור "יש אצלך עוף, תחמם כמה שצריך לחמם עוף, אין לי מושג" מאשר להתחיל לחפש הוראות ולזכור לכבות אותו.

למה זה מדאיג? כי הסתדרנו עשרות שנים עם הפעלה של מוצרי מטבח "טיפשים" עם הידיים, והשכלולים הללו באים עם מחיר: יותר ויותר מידע נאסף עלינו. זה לא מדאיג אתכם? אין לכם מה להסתיר? לבריאות.

עוד דרך לפחית את זמן המסך הוא סמארטפון כמו ה-A6 של הייסנס - שמבוסס על משהו שראינו כבר בעבר (למשל במכשיר יוטה). יש לו מצד אחד מסך רגיל עם כל היכולות והאפליקציות, ומצד שני יש לו מסך שחור-לבן שמבוסס על דיו אלקטרוני. החסכון בחשמל הוא אדיר, ואפשר בעיקר לקרוא בו הודעות, ולא להיגרר לכל האפליקציות הצבעוניות מסיחות הדעת מסביב.

לילה טוב

בתחום השינה יש לנו את הסטארטאפ Somnox - כרית ההתכרבלות. מה שמיוחד בה היא שהיא "נושמת", כלומר מזיזה מנועים קטנים שגורמים לתחושה שאתם חובקים מישהו שנושם לאט. הגוף שלכם אמור להתאים את קצב הנשימות לזה של הכרית, ולעזור לכם להירדם. אם זה לא מספיק, יש רמקולים בכרית שמהם אפשר לשמוע מוזיקה נעימה, פודקאסטים, מדריכי מדיטציה או כל דבר שעוזר לכם להירדם.


ישנה גם רצועה בשם Dreem. שמים אותה על הראש, והיא לוקחת מדדים, בין השאר, של גלי המוח שלכם, ובודקת מה מצבכם. לפי זה היא מתאימה מדריכי נשימה, רעשי רקע או רצף מילים אקראיות בשביל לעזור לכם להרגע, לנשום נכון ולאט לאט להירדם. בבוקר היא בודקת את מחזור השינה שלכם ומעירה אתכם בדיוק ברגע הנכון בצליל שתבחרו.

ב-Dreem אין רמקולים או אוזניות, והרעש עובר ברטט דרך הגולגולת שלכם, ככה שהוא לא מעיר את בן או בת הזוג ולא מפריע לסביבה (בדקתי - באמת שומעים. אבל לא נרדמתי כי עמדתי באמצע אולם בתערוכה גדולה). והנה המחיר - 500 יורו - שווה לכם בשביל הבטחה לשינה טובה יותר?

דרים לא היחידה שיודעת להשמיע ככה צלילים. יש אוזניות ספורט שעושות את זה כבר כמה שנים, וזה זולג לעוד גאדג'טים. מפתח נלהב של חברה בשם sgnl תפס אותי בתערוכה, הניח על ידי צמיד, ואמר לי לתחוב את האצבע לאוזן. נראתי כמו דביל, אבל הצלחתי לשמוע מוזיקה. אמנם זה היה מעומעם, אבל המוצר הזה עדיין בפיתוח. חברה בשם ORII עושה אותו דבר רק עם טבעת ששואבת מוזיקה (או שיחה) מהטלפון ומעבירה אותו ברטט דרך האצבע.

השעון המעורר SensorWake מסקרן גם בגלל מה שהוא יודע לעשות, וגם בגלל הדרך שהוא יכניס למפתחים שלו כסף. הוא נראה כמו שעון מעורר דיגיטלי רגיל. בוחרים שעה וכשהגיע זמן לקום הוא עושה שלושה דברים - משמיע צליל כמובן, מתחיל להאיר את החדר, ומשחרר ניחוח לבחירתכם (קפה, תפוח קינמון, שוקולד ועוד שלל ריחות). הריחות הללו די נעימים, עד כמה שאפשר לשפוט מקפסולות הדוגמה שהונחו שם.

זה החלק המבריק - כי אתם צריכים לקנות קפסולות ריח ייחודיות לשעון, מדי חודש, בכ-5 דולר לאחת. מה שאומר שעולה לכם קצת פחות משקל להתוערר מדי יום - האם שווה לכם לשלם את הסכום הזה? קחו בחשבון שאתם עצלנים שעושים סנוז. קחו בחשבון גם שריח של קפה זה נעים, אבל אז קמים ומגלים שצריך להכין את הקפה בעצמכם.

צעצועים לגדולים ולקטנים

כמובן שבתערוכה הענקית יש יותר משינה. למשל: סגוואי הדגימה את החד אופן ואת הסקטים שהשיקה לפני כמה שבועות.

מדובר בשתי יחידות קטנות, שלכל אחת מהן גלגל אחד בלבד, וללא רצועה לתפוס את כף הרגל. פשוט דורכים עליהם, והסקטים מאזנים את עצמם ומגלגלים אתכם בפחד אלוהים קדימה. החברה הדגימה אותם עם מתעמלים מקצועיים שיודעים איך לגלוש ולעשות תרגילי ריקוד. אבל גם אנשים רגילים שניסו אותם הצליחו. הם עלו עליהם והתנדנדו לפנים ולאחור - אבל תוך כמה שניות איזנו את עצמם.

Opro9 הוא חיישן לחיתול. זה לא החיישן היחיד, וגם לא החיישן הראשון - אבל הטכנולוגיה התפתחה מאז מה שאני הכרתי בתור פיפר (הלחם של פיפי וביפר - ועושה בדיוק מה שאתם חושבים). את החיישן הרב פעמי מצמידים לחיתול, הוא מזהה רטיבות, או חום גוף חריג של תינוק, ומתריע באפליקציה כשהגיע הזמן להחליף או לבדוק אותו.

Marbotic הוא משחק שמשלב באופן חינני צעצועים קלאסיים - אותיות צבעוניות מעץ, עם מסך הטאבלט. כל אות כזאת היא מעיין חותמת (שמזוהה באופן בלעדי באמצעות סידור גומיות ייחודי בתחתית) שאפשר להחתים על הטאבלט - שמקריא את האותיות, מקריא מילים, מוצא חפצים וחיות שמתחילות באותיות הללו ויש בו עוד משחקים לימודיים של אנגלית וחשבון.

עוד באותו הנושא: חברת Merge Cube מוכרת קוביית גומי פשוטה למראה, שהיא למעשה עוגן למשחקי סמארטפון. שמים אותה מול המצלמה והיא הופכת לפריט וירטואלי בתוך העולם האמיתי (מה שנקרא מציאות מועשרת).

אפשר להפוך אותה לבסיס של בניית עולם תלת מימדי מקוביות, להניח בה דמות שמלמדת על גוף האדם ומערכת השמש, לסנייק תלת מימדיף, או לדג טורף שאוכל פיסות סושי שמפוזרות ברחבי החדר שלכם.

סקסי

ואם כבר משחקים - אז גם צעצועי מין מתחברים לטלפון. העולם הזה נקרא סקסטק - וזה כבר לגמרי מיינסטרים - הנה, זה מגיע לכנס מקצועי של טכנולוגיה צרכנית. לא רק לכנסים של סקס או כנסים אפלים של עולם הפורנו.

חברת Mystery Vibe מייצרת אביזרי מין לגברים ולנשים - ונשאיר לכם להבין איך משתמשים בהם. מה שמעניין בהם הוא שלשניהם יש חיבור אלחוטי לטלפון הסלולרי שמאפשר למי שמחזיק אותם, או לבן\בת הזוג לשלוט במנועים שלהם ובעצם להפעיל אותם.

מיט (Mitte) הוא מוצר שמשך תשומת לב, ואני חייב להודות שלא הבנתי. מדובר בבר מים די עצום בגודלו, שמחברים לצינור מי הברז. המיט מסנן את המים (עד פה הגיוני) וממנרל אותם, (אם זה בכלל פועל אמיתי). כלומר יש מחסניות של מינרלים, שמתווספים למים והופכים אותם, כך לפי טענת החברה למים מינרלים - כמו אלה שאתם קונים בחנויות.

משקפי "שמיון" קפצו לבקר בתערוכה. מדובר במשקפיים שיש להם מסך - הם מתחברים לסמארטפון ואפשר לכתוב עליהם כל מיני דברים - כמו למשל את הטלפון שלכם או שלכן, או שאין מה להתקרב אליכם במסיבה הזו שהגעתם אליה עם משקפיים מגוחכים.

כאילו, בחיאת. זה לא נראה טוב, אלא אם זה מיועד להשיג אפקט קומי וגם - כשהרכבתי אותן - קשה לראות מה קורה בחוץ.

מה נשמע

בחברת JBL, ועוד כמה חברות שעוסקות ברמקולים ואוזניות החליטו לחזור קצת לאחור. לצד רמקולים עצומים וחכמים, ולצד אוזניות שיש בהן סייענית קולית מובנית, הוצג רמקול נייד קטן אחד שיש בו רדיו ואנטנה נשלפת. כן, ממש כמו טרנזיסטורים שנלקחו היישר מהאייטיז שאפשר לשמוע בו רשת א'. החלק הבכל זאת חדש בדבר הזה הוא שהרדיו תומך גם בתדרי FM המיושנים וגם בתקן DAB - הרדיו הדיגיטלי באירופה.

ואם הזכרתי רמקולים, הקצה השני של הדבר הזה הודגם בחדר שבנתה חברת סנהייזר בתערוכה ובו שמה את הסאונדבר שלה מסדרת Ambeo. סאונדבר הוא בעצם רמקול ממש גדול שיושב במקום אחד, ויוצר אשליה כאילו יש רמקולים סביבכם בסראונד. צפינו בקונצרט ובכל מיני קטעים שונים וזה די מפוצץ את המוח (בהנחה שזה עובד מושלם גם בסלון מבולגן ולא בחדר שהונדס במיוחד להדגמה. זה גם יפוצץ את הכיס - יעלה סביב 2,500 דולר ככל הנראה.

קודאק הציגה אך לפני כמה חודשים את SCANZA - סורק שמיועד לסרטי צילום, המכונים בטעות בעברית - פילמים ולשקופיות. עכשיו, כן, כולנו ראינו סורקים כאלה שהם מאוד מסורבלים. הסורק של קודאק, על פי הניסיון שלי, די אינטואיטיבי - באמת שלוקח כמה שניות ללמוד אותו - דוחפים את הפילם, רואים על מסך את התמונה בצבעים האמיתיים שלה, והוא נסרק כקובץ (למחשב או לכרטיס זכרון אם לא רוצים לחבר למחשב). המוצר כבר זמין גם בארץ ונסקור אותו בקרוב.

ולסיום - חגורת Welt תגיד לכם אם אתם שמנים. זאת הדרך הישירה והפחות מנומסת לתאר את המוצר הזה. חוגרים אותה סביב המותניים, היא עוקבת אחרי ההיקף שלכם בכל פעם שתחלצו ותחגרו אותה ומתריעה על שינויים, אומרת לכם מתי לא עשיתם מספיק פעילות גופנית ויודעת מתי אכלתם יותר מדי.  את האחרון אני יכול להגיד עם כל חגורה: ברגע שהתיישבתי לאחור ופתחתי אותה - זה הסימן.