כשמוניקה הולכת

א. הברקס שמוניקה לווינסקי דפקה בראיון ליונית לוי על השאלה הראשונה בוועידת המשפיעים של חברת החדשות עשה כותרות ברחבי העולם. אבל זה פייק ניוז, במובן הישן. זה האירוע הלא חשוב, שמסתיר את מה שכן חשוב. למה בכלל הביאו את לווינסקי לועידה? לווינסקי היתה האדם הראשון בעולם שחטף התעללות ושיימינג באינטרנט, בקנה מידה עצום. כל האינטרנט בעולם קרא לה זונה, שרמוטה - למרות שלא היא בגדה בבת הזוג, לא היא שברה יחסי מרות ולא היא שיקרה לאומה האמריקאית. את כל אלה עשה הנשיא קלינטון. אבל במשך חודשים, אמא שלה השגיחה עליה 24/7 שלא תתאבד. 

כשאנחנו רואים את העדר מסתער על מישהו ברשת, אם אנחנו לא משתתפים בהסתערות, אנחנו זזים הצידה. מפחדים להשמיע קול אחר. זה לא רק שאפקט העדר משפיע עלינו - אלא שאנחנו חוששים להפוך ליעד הבא של המטורפים עם דם הקומנטים בעיניים.

מוניקה לווינסקי באה לספר שמה שהציל אותה באותם ימים חשוכים, של מיליוני גולשים שמתנפלים עליה באכזריות, היו אותם מעטים שדווקא התייצבו לצדה ברשת. כל זה היה ב-1998. 20 שנה חלפו - והפצע של לוינסקי עדיין מדמם. מאז נוספו אליה - רק בישראל - אלפי קורבנות של שיימינג, בריונות והפצת תמונות עירום. גם הם והן צריכים וצריכות קצת אמפתיה, אפילו מזרים גמורים ברשת.

בין תל-חי לשנחאי

ב. יש משהו מסעיר בגודל הסיני. אוטוטו 1.5 מיליארד איש, פי 200 מישראל. פי 400 בשטח. יש משהו מדהים במדינה כפרית ונחשלת שמחליטה יום אחד להיות מעצמה בינלאומית, ובתוך 3 עשורים מזנקת מחקלאות כפרית לערים משגשגות ולמגדלי ענק מפוארים. לא מזמן, סין התחרתה במדינות אפריקה על רמת העוני. היום היא מתחרה בארה״ב על שליטה בכלכלה העולמית.

במפעלי ייצור - סין ניצחה מזמן. היא מייצרת היום 7 מכל 10 טלפונים סלולריים. שיאומי, וואווי, לנובו. 1 מכל 4 כלי רכב. רבע מכל המכירות של מוצרים בעולם כולו - מגיעות לסין. אבל סין ממשיכה לקפוץ קדימה - היא כבר לא מייצרת כמות, אלא גם איכות. שמתם לב שלקנות סלולרי סיני זה כבר לא פדיחה? סין רוצה לא רק להיות בית החרושת של העולם, אלא להיות המוח של העולם. פיתוח טכנולוגיות. רגע - זה היה אמור להיות המקום של ישראל, לא?

והסינים יצליחו. הם כבר מצליחים. יש משהו בלתי נתפס לעין המערבית בשילוב שבין יוזמה וחדשנות - ובין השלטון הדיקטטורי הריכוזי של המפלגה הקומוניסטית בסין. הטכנולוגיה מפותחת לפי תוכניות הממשלה - והממשלה משתמשת בטכנולוגיה כדי לפקח על הציבור מקרוב. אבל בשורה התחתונה, ההצלחה המסחררת של המודל הסיני שיפרה את חייהם של מאות מיליוני סינים, שמודעים לזה ומרוצים מהמצב, למרות שזכויות הפרט שלהם רחוקות ממה שאנחנו מדמיינים כסביר. מצד שני, סין השפיעה גם על החיים שלנו, והיא מכריחה אותנו לשאול - האם המודל המערבי שלנו הוא באמת כל כך טוב כמו שנדמה לנו?  אל תפספסו את ספיישל סין של נקסט.

סוף עונה

ג. סיינו השבוע עונה של נקסט, אחרי יותר ממאה תוכניות. נקסט היא מין ניסוי קטן בטלוויזיה - לחבר פופולרי וגבוה, חדשני ומסורתי, לעסוק בטכנולוגיה, בחינוך, בכלכלה, בבריאות, במין, במשחקים, בחדשות - ובאמת לחפש תשובות לשאלה האחת החשובה של המאה הזאת - איך טכנולוגיה וחדשנות משפיעות על החיים שלנו.

זו הזדמנות להודות לעורך אורי מוזר, לחברי המערכת אהוד קינן, עדי זילברשיין, דאני לי זיסר ולכל צוות התוכנית וגם לכל האנשים בקשת שנותנים לנו את החבל הזה. בחמישי תהיה כאן תוכנית מיוחדת לראש השנה - עם הטרנדים החשובים שישפיעו על החיים שלנו בשנים בקרובות. אחרי החגים נחזור עם ספיישל מיוחד - עושים כבוד לזומביט - תוכנית הטכנולוגיה המיתולוגית של הטלוויזיה החינוכית.

עד אז - אנחנו כל הזמן בנקסטר - במאקו ובפייסבוק, בקבוצת הטלגרם נקסט, ואם פספסתם משהו - תמצאו את כל התוכניות במאקו טי.וי. שתהיה לכם אחלה שנה.