דרור גלוברמן, תמונת טור (צילום: שלומי פרי )
צילום: שלומי פרי

בכל הרצאת AI זה עולה מהקהל: מתי כבר לא תהיה לנו עבודה? 

התשובה: אם אתה לא עושה כלום בעניין, אז יותר מהר ממה שאתה חושב.

בינה מלאכותית יצירתית חודרת למקומות עבודה, ולמרות החששות שהטכנולוגיה תחליף את העובדים, חלק מהעובדים העמוסים מאמצים אותה לטובת פרודוקטיביות. כך עולה מדוח חדש של מיקרוסופט ולינקדאין המתבסס על 31,000 אנשים ב-31 מדינות. המסקנות מטורפות, ומצביעות על שינוי עמוק ומהיר בשוק העבודה במקצועות הידע.

 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Dror Globerman‎‏ (@‏‎drorgloberman‎‏)‎‏

 

שלושה מכל ארבעה עובדים משתמשים בבינה מלאכותית יצירתית במקום העבודה.

46% מהם מדווחים כי החלו להשתמש בבינה מלאכותית בששת החודשים האחרונים.

90% מהעובדים דיווחו כי השימוש בבינה מלאכותית חוסך להם זמן, ו-84% אמרו כי היא מסייעת להגברת היצירתיות כך שהעובדים יכולים להתמקד בעבודה אחרת.

לא פחות מעניין :78% מהעובדים בכל קבוצות הגיל אמרו שהם מביאים את כלי הבינה המלאכותית שלהם למשרד. מעולם לא ראינו השפעה בסדר גודל כזה של העובד על הכלים שנבחרים לביצוע עבודה.

"בינה מלאכותית הפיצה את המומחיות בין כל העובדים", אמר מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה. זה אומר שכל עובד יכול להיות חוקר נתונים או מתכנת. בעזרת AI, המומחיות היא בידיים של כולם. 

אבל יש גם צדדים פחות בוהקים לזה: אחד הגורמים לשימוש העובדים בכלי בינה מלאכותית בעבודה הוא המאבק לעמוד בקצב ובהיקף העבודה, כאשר 68% מהמשיבים מציינים את האתגר הזה ו-48% מהעובדים אומרים שהם מרגישים שחוקים.

סאטיה נאדלה (צילום: FABRICE COFFRINI, Getty images)
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה | צילום: FABRICE COFFRINI, Getty images

האם בינה מלאכותית תהפוך את העובד שמשתמש בה לנחוץ יותר, או ליותר קל להחלפה?

לשאלה הזו אין תשובה ברורה. 53% מהעובדים שנסקרו אמרו שהם חוששים ששימוש בבינה מלאכותית בעבודה למשימות חשובות "גורם להם להיראות ניתנים להחלפה". 52% אמרו שהם מהססים לחשוף שהם משתמשים בבינה מלאכותית בעבודה. 45% מהעובדים חוששים שבינה מלאכותית תחליף את עבודתם. דיברנו כאן על הדילמה הזאת בעבר.

אי אפשר איתה, אי אפשר בלעדיה

זה לגבי העובדים. מה לגבי המעסיקים? הבוסים?

גם הם מודאגים מבינה מלאכותית, אך בדרכים שונות. בעוד ש-79% מהמנהלות והמנהלים שנסקרו אמרו כי אימוץ בינה מלאכותית חשוב לשמירה על התחרותיות, 60% מודאגים מכך שלהנהגת החברה שלהם "חסרה תוכנית וחזון ליישום בינה מלאכותית."

רק השבוע ניסיתי לעזור לכמה מנהלים כאלה, והמשפט הראשון היה: תרגיש רגוע. כולם ככה.

למרות חששות העובדים מהחלפתם על ידי בינה מלאכותית יצירתית, הסקר של מיקרוסופט ולינקדאין מצא כי 66% ממנהיגי העסקים אמרו שהם לא יעסיקו אדם ללא כישורים הקשורים לבינה מלאכותית. ו-71% אמרו שהם מעדיפים לשכור עובד בעל פחות ניסיון בעבודה אבל עם כישורי בינה מלאכותית, מאשר מועמד בעל יותר ניסיון שחסר לו ידע בבינה מלאכותית.

כמה שיודעים

השבוע השתתפתי במרתון הרצאות של מומחי בינה מלאכותית במיטאפ שאירגן יובל אבידני. כולם דיברו על כלים ואסטרטגיות והפליאו יכולות שחידשו גם לי. אני שאלתי אותם שלוש שאלות:

  • מה יעזור לכם להצליח ב-AI - אם המדינה נחשלת?

הרי בנוסף לכל המשברים שיש לנו, ישראל גם במשבר בינה מלאכותית.

רבים מכירים רק את הזווית ההייטקיסטית של זה: ישראל כבר פחות מעניינת את המשקיעים בעולם, כי בבינה מלאכותית אנחנו לא מה שאנחנו בסייבר. אבל בינה זה מה שמעניין את המשקיעים הזרים – אלה שתדלקו את ההייטק הישראלי ודרכו את הכלכלה הישראלית.

אבל לא רק שיש עוד יש המון עבודה - זו אפילו לא הבעיה הכי גדולה שלנו. הבעיה היא לא בהייטק: היא עם כל השאר. כולנו הרי יודעים לומר שהבינה המלאכותית הזו תשמש עורכי דין, רופאות, מנהלות שיווק, ארכיטקטים וכו'. אבל מי ילמד אותם?

אז עזבו את כרכור – בואו נקפוץ לסינגפור. הממשלה שם הבינה את המשבר, והיא מממנת לאזרחים מעל גיל 40 תוכניות השכלה. כי מבינים שם שאי אפשר לתת לכל כך הרבה אזרחים לדעוך החוצה משוק העבודה בגיל כזה. כלכלת ישראל לא בתחרות. היא תדרדר. גם פנימית, ובטח שבתחרות הבינלאומית.

סינגפור (צילום: Lifestyle Travel Photo, Shutterstock)
צילום: Lifestyle Travel Photo, Shutterstock

אז מה יעזור לאנשים בחדר הזה טו נייל איט, טו בי דה טופ אוף דה גיים ב-AI, אם מסביב כולם יחיו באוהלים מתחת לגשר?

  • למה דווקא אני?

זה התפקיד שלנו לעזור לאנשים האלה?

לא.

אבל אנחנו רואים זה לפני כולם לאן העולם הולך. אנחנו מבינים את המהירות.

מה שאנחנו מרגישים על עצמנו - נכון גם על המדינה. יש פוטנציאל אדיר - וסיכון עצום. או שנהיה מקדימה על הקטר, או שנהיה תחת הגלגלים.

יש עובדי שירות לקוחות שכבר פוטרו. גם מתכנתים. מעצבים וציירים כבר איבדו עבודה - אלה שלא יודעים להשתמש ב-AI. מוסיקאים יאבדו עבודה מחר. יוצרי וידיאו מחרתיים. אנחנו יודעים את זה. נדמה לכם שכולם יודעים את זה? לא. מחוץ לחדר הזה, אף אחד לא יודע את זה. על כל פנים, לא עושה עם זה משהו. אין בביטוח הלאומי קטגוריית "מקצועות בסיכון בינה מלאכותית". אין בלמ"ס מדד "מפוטרי בינה מלאכותית". אין במשרד הכלכלה מסלול להכשרות מקצועיות לאנשים האלה. אגב, אין בכלל.

אפשר לטעון שזו אחריותם של האנשים עצמם. זה המקצוע שלך, תלמד. אבל הקצב, הקצב. נגיד אדם שהמקצוע שלו התחלף בתוך שנתיים והוא לא הספיק להתעדכן? טוב, אולי הבעיה שלו. אבל כשזה קורה מהר, על רוחב יריעה אדיר של מקצועות ותחומים, זה לא אדם זה מיליון אנשים. זו כבר בעיה של כולנו. תסתכלו מסביב: זה ההורים שלכם, האחיות, השכנים, החברים. כל אדם שנוגע בידע בעבודה ולא נגע ב-AI, נמצא בצד המסוכן של התעשייה שלו. לא בעתיד. עכשיו. 

  •  מה הכישורים שאנשים לא יודעים שהם צריכים, ואיך מסבירים להם את זה?
  • למידה לכל אורך החיים.
  • פיתוח עצמי של כישורים רלוונטיים כמו עבודה מול AI וחקירת כלים חדשים. 
  • כישורים בין-תחומיים.
  • כישורים "רכים" כמו תקשורת בין-אישית, רתימה והשראה.
  • אימוץ והסתגלות. 

אם זה נשמע לכם בירח, אני רוצה להמליץ על דבר אחד: קחו אתגר קטן ויומיומי שלכם. הרכבת מתכון מהמוצרים שנשארו במקרר. המלצה על טיול לחופש. יצירת עבודה קטנה לבית הספר. מצגת. 

אחר כך תספרו לעוד מישהו שלא מכיר מה עשיתם. והנה, כבר נגעתם בכל הנקודות האלה. ואז, להמשיך בכל הכוח. גם כי זה מגניב, וגם כי אין ברירה. 

מתוך הניוזלטר של דרור גלוברמן Skip Intro. עוד טורים כאן