באמת תודה שנזכרתם.

אמצע 2019, וסוף סוף כולם מסכימים: גוגל, פייסבוק, אמזון, אפל - ענקיות ההיי-טק יותר מדי גדולות. יש להן יותר מדי כוח. ואי אפשר יותר להגיד את זה. צריך לעשות משהו. פוליטיקאים בכירים בארה"ב דורשים בבוטות לפרק את ה"ביג טק" - הנה תראו את שלט הרחוב הזה. חתומה עליו אליזבת וורן, שצפויה להתמודד על נשיאות ארה"ב בשנה הבאה מטעם הדמוקרטים. איפה השלט תקוע? באמצע עמק הסיליקון, ממש ליד דרופבוקס וליפט, ולא רחוק מגוגל ופייסבוק. 

אבל בעצם - מה אכפת לי שהן גדולות? איך זה משפיע עלי?

זה אומר שלא נקבל שירות חיפוש חדש בעתיד הנראה לעין. אף אחד לא יעז להתחרות בזה בגוגל. לא נקבל גם מייל, מפות או ניווט, וגם לא שירותי מוסיקה ועוד הרבה דברים. אין טעם להתחרות.

איך הם עושים את זה? הנה: גוגל דוחקת מתחרים למטה בתוצאות החיפוש, ומעלה למעלה את השירותים שהיא עצמה מספקת. וזה אסור לפי החוק, כי גוגל היא מונופול בתחום החיפוש, והחוק אוסר על מונופולים להשתמש בכוח שלהם כדי לחנוק את התחרות.

פייסבוק, למשל, מעלימה תחרות על ידי רכישה או העתקה של מתחרים. כשהיא קלטה שהצעירים נודדים החוצה מפייסבוק לוואטסאפ, לאינסטגרם ולסנאפצ'ט, היא קנתה את וואטסאפ ואת אינסטגרם וחיקתה את סנאפצ'ט, עד שלא נשארה סיבה להיכנס לשם.

אפל מיוזיק וספוטיפיי גובות מחירים דומים עבור שירות דומה - שירות מוסיקה חופשית בסטרימינג. ההבדל הוא שאפל שולטת בחנות האפליקציות, והיא יכולה לדרוש מספוטיפיי 30% מכל ההכנסות שלה. אז איפה התחרות?
המתנגדים לטענה הזו מסתכלים על זה אחרת - מהארנק של הלקוח. והם אומרים, במידה רבה של צדק, שהלקוחות מקבלים היום שירותים עצומים בחינם. חיפוש, ניווט, חדשות, וידיאו - הכל בחינם. אז איפה הבעיה של התחרות? הבעיה שהם שוכחים את המחיר האמיתי שאנחנו משלמים. בזמן, בפרטיות, בתשומת לב, בחשיפה לפרסומות, וזה עוד לא הסיפור הגדול.

הסיפור הגדול

נניח שהיה שיש מישהו שעובר בין הכיתות בבית הספר, מוצא את הילדות היותר חלשות חברתית, ומפתה אותן לרכוש בגדים יוקרתיים. "זה יהפוך אתכן למקובלות".

נניח שהוא מוצא את הנערים שקשה להם להתאפק עם אוכל, ודוחף להם צ'יפס, קרואסונים ושוקולדים. לנערות שדווקא מתעניינות בהרזיה, הוא מציע להתעניין באנורקסיה. נערים עם נטיות דכאוניות הוא משדל לקרוא על התאבדויות. אנשים עם נטיות אלימות - הוא מחמם על מי שהם הכי שונאים. עצבים עצבים. לא הייתם דורשים מהשומר של בית הספר לעשות משהו? אז יוטיוב, וגוגל, ופייסבוק.

הבינה המלאכותית שלהן משתמשת במדעי המוח כדי לפרוץ את המוח האנושי, לאתר נקודות תורפה ולנצל אותן. השיטות שהזכרתי כאן נצפו בבדיקות ומחקרים שונים. אנחנו לא תמיד עושים מה שנכון לנו. והחברות האלה מצליחות לגרום לנו לעשות דברים שטובים בעיקר לחברות האלה. הטכנולוגיה שהן מפעילות מולנו - אולי עדיף לומר "נגדנו" - משנה לנו התנהגויות, העדפות, דעות ומחשבות, כדי שיתאימו לאינטרסים שלהן.

זה מעצבן לשמוע, כי התרגלנו להאמין שאנחנו מכירים את עצמנו הכי טוב. ששיקול הדעת שלנו הוא עצמאי וחף מהשפעות זרות, שאנחנו מודעים לנסיונות להשפיע עלינו, ושאנחנו יודעים מה שטוב לנו כבוחרים וכצרכנים. זה כבר לא נכון יותר (יובל נח הררי וטריסטאן האריס מסבירים את זה מצוין כאן).

הממשל האמריקאי פתח בחקירות נגד ארבע הענקיות האלה. גם בתרחיש הכי קיצוני - שהן תספוגנה קנסות ותפורקנה לחברות קטנות - השילוב של בינה מלאכותית ומדעי המוח ימשיך לפורר את השליטה העצמית שלנו בעצמנו, ולהפוך אותנו לבוטים בשירות הכסף והטכנולוגיה.

עדיין לא הבינו אותנו

אבל יש גם את הצד השני. אנחנו מצפים שהכל יהיה לנו נוח וקל, וכשזה לא קורה, כשאנחנו לא יודעים איפה ללחוץ, אנחנו מתבאסים. אולי גם אתם מהאנשים האלה, שמתביישים בזה שהם לא יודעים להפעיל דברים. שמרגישים טמבלים אם הם לא יודעים איפה לוחצים בטלפון, במחשב או במכונת כביסה? כל כך מביך.
אז יש לכם טעות. ותזכרו את זה טוב: אם אתם לא מצליחים להפעיל משהו, טמבל מי שתכנן אותו. אם אנחנו צריכים להתחיל לקרוא חוברות הפעלה ולעקוב אחרי השלבים - המהנדסים "הגאונים" שלו הם אהבלים, רסמי, כי הם אולי מבינים אלקטרוניקה אבל לא מבינים איך עובד המוח של הבנאדם. זה, למשל, מה שהפך את האייפון ללהיט. לא זה שהוא מתוחכם - זה שהוא פשוט. אה, למעט דבר אחד.

יש לי אייפון X. עדיין בקופסה. כבר חודש שאני דוחה את המעבר אליו. למה? כי אני מפחד - מודה - מאייטיונז, שזו התוכנה סופר מסובכת ומעצבנת שבה גם שומעים מוסיקה, וגם מגבים את הטלפון הישן אל החדש. אף פעם לא הסתדרתי איתה. לא הבנתי איפה לוחצים, אני תמיד מפחד שבמקום שהישן יעבור אל החדש - החדש יעבור אל הישן, והכל יימחק לי. ואני לא חושב שאני אהבל.

אז אחרי 18 שנים שאפל מתעקשת על התוכנה השגויה הזאת שיצאה לה, השבוע היא הודיעה שהיא מחסלת את אייטיונז. זהו, סוגרים. הורגים. רק ואני מזהיר מפה את כל המוצרים והמנדסים והאפליקציות ואת כולם - אם אתם תגרמו לנו להרגיש טאמבלים שלא יודע איך מפעילים - גם אתם תחוסלו בסוף.