פייסבוק באמת מצנזרת את הימין? גוגל תומכת בשמאל? האם פייסבוק הכשילה את נתניהו? האם גוגל עזרה לטראמפ?

כל השאלות האלה הן מסך עשן. מבחינת חברות הטכנולוגיה, שנמשיך להתווכח על עמדתן הפוליטית, כי זה עוד ממצב אותן כחברות עם ערכים ומצפון. אבל האמת היא שהדעה הפוליטית היחידה של החברות האלה היא הדולר. האיום של מארק צוקרברג נגד מועמדת לנשיאות ארה"ב לא משאיר מקום לספק.

זה מה שההקלטות מהפגישות הפנימיות של צוקרברג חושפות בחדות: "אם היא תיבחר לנשיאות (הסנאטורית אליזבת וורן, מועמדת מטעם המפלגה הדמוקרטית לבחירות ב־2020) אני מניח שיהיה לנו אתגר משפטי ואני מניח שאנחנו ננצח. האם זה מבאס עבורנו? כן. אני לא רוצה לנהל תביעה ענקית נגד הממשלה שלנו. אם מישהו מאיים עלינו באיום קיומי, אז אתה הולך למזרן ונלחם".

בחודשים האחרונים תלתה וורן שלטי ענק של עצמה בחוצות העמק הסיליקון תחת הכיתוב "Break Up Big Tech" (לפרק את ענקיות הטכנולוגיה - כגון פייסבוק, גוגל, אמזון, אפל). אם היא תרוץ מטעם המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, אפשר לנחש למי צוקרברג יצביע. השמאל יטען שפייסבוק פועלת נגדו. הימין יראה הוכחות שהיא מצנזרת דווקא את תומכיו. פייסבוק (וגוגל והשאר) תתנער. אף אחד לא יאמין לה, כי אי אפשר למדוד או לשלוט במה שבאמת קורה במדינת פייסבוק.

מי צריך את הנשיאות

וזו המסקנה השנייה. פייסבוק והענקיות האחרות ממשיכות להיבנות כיישויות-על מסוג חדש, לא מדינה, אבל הרבה מעבר לחברה מסחרית. ההשפעה שלהן על התודעה הפרטית של כל אחד מאיתנו, על החברה ועל המדינה - על כל מדינה - היא הרבה מעבר למה שמק'דונלדס, ב.מ.וו או אקסון אי פעם חלמו להשיג.

בבחירות האחרונות בישראל, נתקעה פייסבוק בדילמה. האם לציית לצו של יו"ר ועדת הבחירות הישראלי השופט חנן מלצר, ולעצור את פעילות הסקרים הלא חוקית שהפעיל הצ'אטבוט של ראש הממשלה ביום הבחירות? היא היתה יכולה להתנער מהצו בתואנה משפטית בינלאומית כלשהי ("אנחנו באירלנד, לא כפופים לחוק שלכם") ולהעדיף את הצד של ראש הממשלה. חובבי שלטון החוק נשמו לרווחה כאשר פייסבוק "בחרה" ללכת עם החוק ו"להיעתר" לצו, אפילו במחיר עימות אפשרי עם ראש הממשלה. היא עשתה זאת כנראה משיקוליה שלה: לכוחו של נתניהו - כמו לכל אדם - יש מועד תפוגה כזה או אחר. תקדים משפטי עלול להיות אסון בינלאומי גדול יותר מבחינתה. אבל עצם סימן השאלה שהיה תלוי מעל "בחירתה" של פייסבוק לציית לחוק - לנו אין חופש בחירה כזה - הוא הסיפור.

כבר שנים שפייסבוק מתוארת כ"מדינה הגדולה בעולם" ש"תושביה" מונים כמעט 3 מיליארד איש. בלי צבא, בלי שטח, בלי מטבע, בלי מערכת חוק… אבל מנהיג יש. ובעצם, מערכת החוק העצמאית של פייסבוק כבר פועלת באין מפריע. גם על מטבע הם עובדים שם (עובדים עליו כאן, במעבדות הפיתוח של פייסבוק ישראל) במלוא הקצב. פעם חשבתי (וגם אחרים) שיהיה מעניין אם מארק צוקרברג ירוץ לנשיאות ארה"ב. מישהו שאל אותו, הוא הכחיש. תכל'ס, למה לו כל כאב הראש הזה. הוא בדרך לפוזיציה חזקה יותר.

לך מפה, טמבל

אם מישהו היה בא אליכם ומציג לכם רעיון מעולה לרשת חברתית, הייתם משקיעים? ורעיון למנוע חיפוש? או חנות שמאפשרת לכל אחד למכור דרכה מוצרים? שירות מייל חדש, יומן, מפות, ניווט, אחסון בענן? לך מפה טמבל, הייתם אומרים לו ובצדק, נראה לך שתנצח את גוגל, את אמזון או את פייסבוק?

זו בדיוק מניעת התחרות שענקיות הטכנולוגיה מבצעות בשוק שלהן. הן ענקיות, הן דורסניות, והן זזות מהר. אם אתה מציג חדשנות ומתחרה בהן, או שיקנו אותך - או במקרה היותר סביר, יעתיקו אותך ויחסלו לך את הביזנס.
אבל זה לא רק בסטארט-אפים. עם טכנולוגיה מבריקה, אסטרטגיה עסקית אגרסיבית והרים בלי נגמרים של כסף, ענקיות הטכנולוגיה הולכות ומשתלטות על עוד ועוד תחומים. אין מגזר שלא סובל מההתרחבות האטומית של אמזון, גוגל, פייסבוק והאחרות - ביגוד והנעלה, מזון, מוצרי צריכה, קניונים, תיירות, מוצרי אלקטרוניקה, פרסום ותוכן (גילוי נאות - כולל אותנו כאן במאקו ובקשת).

הטיעון המרכזי של ענקיות הטכנולוגיה נגד הפירוק הוא שדווקא בעזרתן אפשר להילחם בנזקי הטכנולוגיה יותר בקלות. שמוטת השליטה שלהן מאפשרת להן לרכז משאבים ולהילחם באלימות, סחיטות, גזענות, התחזויות, פייק ניוז, דיכאון ושלל הרעלים שהן מחדירות למחזור הדם הציבורי שלנו. זו לא טענה ריקה. אבל אם פייסבוק לא היתה כל כך חזקה ומשפיעה, סביר להניח שגם הנזקים שלה היו קטנים. לו היה לנו חופש בחירה (מה שמעשית נשלל מאיתנו כבר מזמן) אולי היינו בוחרים מוצר מזיק פחות.

לפני שכוחן של המדינות יתגמד סופית בפני ענקיות הטכנולוגיה, הן ינסו לפרק את הביג-טק. אתם יודעים איך זה עובד. צוקרברג והמנהלים האחרים יעמידו סוללת עורכי דין בשווי של שלוש פעמים מנהטן. המשפט ייגרר על פני שנים. עד שיוכרע, פייסבוק כבר תהיה במקומות חדשים לגמרי. קריאת מחשבות דיגיטליות, מציאות מדומה, משחקים, היכרויות - על הדברים האלה היא עובדת עכשיו. בקצב שהיא זזה, היא כבר תספיק לבנות מושבות במאדים שבהן אנשים יתקשרו במחשבות בלבד. ואז יחליט בית המשפט העליון בארה"ב שכן, צריך לפרק ממנה את וואטסאפ ואת אינסטגרם. אאוץ'.