תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12
אם יש עוד מירוץ שבו לפיד ונתניהו מובילים על כל שאר הפוליטיקאים - זה חסימת עוקבים ברשתות החברתיות. הם חוסמים גולשים ששואלים שאלות קשות מדי או סתם מטנפים. מי שנחסם לא יכול לשאול, להגיב או אפילו לקרוא מה כותב אותו פוליטיקאי. אבל רגע, זו מדינה דמוקרטית, והרשתות החברתיות הן זירות שיח פוליטי מרכזי, ומדובר בבעלי תפקיד רשמיים. ראש ממשלה, ראש האופוזיציה. אתה לא אדם פרטי. זה לא בדיוק הטוויטר הפרטי שלך. 

את זה לא אני אומר - אלא היועץ המשפטי לממשלה אמר. על חשבון הפייסבוק או הטוויטר של נבחרי ציבור חלים כללי המשפט הציבורי - ולכן חסימה נחשבת פגיעה בחופש הביטוי. אזרח שנחסם יכול לעתור ואפילו לתבוע. זה כבר קרה בעבר: נתניהו ולפיד נתבעו ונאלצו לשחרר את החסימה. 

כשהאינטרנט מתהפך עליך 

לפני חצי שנה התרגשה עלינו תביעה הפוכה: ח"כ אריה דרעי תבע את בן כספית, שכתב ש"דרעי עבריין מורשע". דרעי גם חוסם כאלה שמצייצים הרבה בעניין. אבל דרעי הוא אכן עבריין שהורשע פעמיים. הוא ישב בכלא. זה לא שקר ולא הסתה. ולאינטרנט יש עונש מיוחד למי שמנסים להשתיק את האמת.

בשבוע שעבר הושבע יאיר לפיד כראש הממשלה. דרעי מצא על מה לגנותו:

חלק מהמגיבים הזכירו לדרעי שהוא עבריין מורשע. דרעי חסם אותם. בזכות ניסיון השתקה של דרעי והתביעה, נולד האשטג חדש, "דרעי_עבריין_הורשע" שהפך בתוך ימים למגה פופולרי. כל האינטרנט מתפוצץ עכשיו מציוצים ופוסטים שמתויגים "#אריה_דרעי _עבריין"", סביב האמת שדרעי ניסה לחסום. תבדקו בעצמכם.

אז פוליטיקאים יקרים, תזכרו שאם אתם מנסים לשקר, לברוח מביקורת או לחסום את האמת - זה עלול להתהפך לכם על הראש.

פה לא מודיעין 

אז שנת הלימודים נסגרה בצליעה ובשביתה, והבאה תפתח עם פחות מורים, פחות למידה ויותר משבר. כי כשאין מורים, מגייסים כל אחד והרמה צונחת. יש לך שם ותעודת זהות? תבחר כיתה. 

יכול להיות שהפתרון נמצא כרגיל, מתחת לאף. במערכת החינוך מדברים כבר שנים לא רק על המשבר בקרב המורים, אלא גם על הצורך לעודד למידה עצמית, להיעזר בטכנולוגיה, ולאפשר לכל תלמיד ללמוד בנפרד, בקצב ובאופן שמתאים לו אישית.

בסוף השבוע האחרון נחשף בית הספר למודיעין, בה"ד 15 בגלילות, בכתבה של ליאור דטל בדה-מרקר. התלמידים – חיילים – לומדים 70% מהזמן עצמאית, מול תוכנות ומשחקים בתלת מימד, או בקבוצות. הרצאות ושיעורים כמו פעם? הרבה פחות. אחרי כמה חודשים הם כבר נשות ואנשי פיתוח תוכנה ברמה גבוהה.

"החלטנו לשנות את חוויית הלמידה, כי גילינו שההכשרות כאן לא מתאימות לעולם החדש", סיפר אחד המפקדים הבכירים. "עכשיו, כל חניך מקבל ארגז כלים, שיאפשר לו להגיע ליחידה ולהמשיך להתפתח לבד, גם במהלך השירות וגם בחיים, ולהתאים את עצמו לצרכים המקצועיים המשתנים. אנחנו לא מלמדים אותו. הוא יושב מאחורי ההגה ומוביל את ההשכלה שלו, עם ליווי צמוד שלנו". 

זו האבחנה מדויקת: הדבר הכי חשוב שתלמיד יכול ללמוד ב-12 שנים, זה איך ללמוד לבד, ולהפנים שהאחריות ללמידה היא עליו. זה הכיוון שאליו מערכת החינוך כבר הייתה אמורה לצעוד מזמן. אם לא מזמן, אז במהלך הקורונה, במקום הזום המטופש. ואם לא במהלך הקורונה אז אחריה, כשכבר הבנו את הלקח. או שלא. בראיון בנקסט הבהיר אותו קצין: לקחנו רבות משיטות הלמידה מהאזרחות. אין סיבה שזה לא יהיה נגיש גם לבית הספר של הילדים שלכם. 

נערה לומדת מול המחשב (אילוסטרציה: mirzavisoko, shutterstock)
אילוסטרציה: mirzavisoko, shutterstock

זה לא אותו דבר

יש הבדל עצום בין הדרכה בצבא לבין מערכת החינוך. לבה"ד 15 של חיל המודיעין מתגייסים רק אלה שהוכיחו במיונים קפדניים שיש להם יכולת ומוטיבציה גבוהות מאוד ללמוד. הם גם בוגרים יותר, והצבא מכתיב להם מסגרת קשוחה, בלי טלפון ובלי כלום. אבל אנחנו שואלים - מה רלוונטי מזה לילדים שלנו? למשל, למידה עצמאית בעזרת לומדות ומשחקים, עם ליווי של חונכים, ופחות מורים שמדברים פרונטלית.

כל זה אפשרי בזמן הקרוב, בלי תוספת משמעותית של מורים, אבל עם שינוי בתפקיד המורה - ממי שמאכיל את החומר לחונך או מלווה של התהליך החינוכי. זה דורש גם שילוב משמעותי של טכנולוגיה. ויש עוד משהו. "שאלתי מורים בבתי הספר מתי בפעם האחרונה הם קיבלו משוב", סיפר אותו מפקד בבית הספר של חיל המודיעין. בגדול, אף פעם. "הבנתי שזה בכלל לא מוטמע במערכת. זה זעזע אותי". וואו. משוב למורים. למדוד איכות. גם זו יכולה להיות התחלה טובה. 

להאזנה