חוק דרכי תעמולה, שיחגוג בבחירות הקרובות 60 שנה, אוסר על הדלקת לפידים. הוא מפרט לפרטי פרטים מה מותר ומה אסור - ברדיו ובעיתונים. החוק לא שמע על פייסבוק. אין בו בוטים. הפוליטיקאים מצדם לא מזדרזים לעדכן אותו. אם זירת הקרב מופקרת, אם אין חוקים והכל מותר - למה להגביל?

הבחירות הקרובות הן לא רק שמאל נגד ימין, או ביבי נגד העולם. אלה גם בחירות על קווים אדומים. בין אלה ששומרים על איזו הוגנות מינימלית - ובין אלה שיעשו הכל כדי לנצח. כי החל מהשבוע, הנשקיה פתוחה. וממנה יוצאים אמצעי תעמולה שלא היו מביישים לא את סטאלין ולא את טראמפ. יטעו אותנו. ישסו אותנו אחד בשני, יפעילו עלינו מניפולציות רגשיות. יפחידו אותנו. יפיצו השמצות שקריות מחשבונות מזוייפים. כלפי חוץ הפוליטיקאים ינסו לשמור על מראית עין נקייה וממלכתית. מתחת לפני השטח, ירוץ הביוב.

גם פוליטיקאים שיצאו לקמפיין הזה עם קווים אדומים, יגלו שהגבולות האדומים האלה - יזוזו. כל פוליטיקאי הגון שיראה איך הורגים אותו ברשת ואיך המנדטים אוזלים לו מהידיים - יתקוף חזרה. היה מאמץ בכנסת לעדכן את חוקי התעמולה, ולפקח על מה שהמפלגות עושות עם התקציבים שלהן ברשת. טיפה שקיפות. החוק נבלם בהוראת ראש הממשלה.

פייסבוק הרימה ידיים

גם הרשת החברתית הכי משפיעה בישראל לא תעזור הרבה. היא לא תספיק להפעיל כאן את הכלים שפיתחה בעולם כדי לשמור על טוהר הבחירות. גם ככה זה באמת קשה, והסיפור הבא מגלה עד כמה.

פייסבוק מודעת לעידוד שהפיד שלה נותן לשנאה ולאלימות. מי שקיצוני יותר, מקבל ברשת יותר יחס, לייקים ותגובות, קופץ לראש הפיד ומשפיע על יותר אנשים.

פייסבוק ניסתה בחודשים האחרונים להפחית את התוכן הרעיל ברשת ולעודד דיון תרבותי. לקרב בין גולשים בעלי דעות שונות. הם קראו ליוזמה "מכנה משותף" - Common Ground. מה הרעיון? לקדם בפיד פוסטים שזכו ללייקים לא רק מימין או רק משמאל - אלא מכל צדי הקשת. אם כתבת משהו שכולם אהבו, גם מימין וגם משמאל  - כנראה שהוא מאוזן ואמיתי יותר, ופחות שונא ורעיל. לא רע, נכון?

פייסבוק ביטלה את התוכנית הזאת. למה. לפי הדיווח בוולסטריט ז'ורנל. בפייסבוק חששו שהימנים והשמרנים יטענו שהיא פועלת נגדם. למה? כי ימנים נחשפים פחות לעמדות של הצד השני, ולכן הם מקוטבים יותר - כך גילתה פייסבוק במחקר פנימי שלה. בקיצור, אם פייסבוק תנסה להפחית את השנאה והקיטוב בפיד - הימנים ירגישו נפגעים ויטענו שפייסבוק מוטה נגדם. גם ככה הם טוענים את זה, ויש להם גם הוכחות.

פייסבוק טוענת שהיא ממשיכה במאמציה להקטין את הקיטוב, אבל במקרה הזה היא נאלצה להודות שאפילו הטכנולוגיה הכי מתוחכמת - לא יכולה לפתור בעיה שהיא בעצמה יצרה.

כשהיינו תמימים

חוץ מהכרזה על בחירות, חוץ מביטול התוכנית היפה של פייסבוק - נחגג השבוע יום הולדת חשוב. חוץ משלי. אני מדבר על התמונה המדהימה הזאת. שצולמה לפני 50 שנה בדיוק: כדור הארץ זורח מעל הירח. היא צולמה על ידי האסטרונאוטים שהטיסו את החללית אפולו 8, ריגשה אז כל העולם. פתאום ראינו את כל העולם שלנו, כדור הארץ, קטן, שברירי, יחיד ומיוחד בתוך כל הוואקום השחור. התמונה הפכה לסמל של הדאגה לכדור הארץ - ולתקווה לעתיד טוב יותר.

איזו תמימות. 50 שנה עברו - ואנחנו עדיין עסוקים במלחמות הקטנות והמטופשות שלנו, עדיין מקלקלים את כדור הארץ. במקום להתאחד נגד סכנות הזיהום וההתחממות, ההתייבשות והרעב - אנחנו עסוקים בשטויות כמו ביבי או לא ביבי, ארה"ב וסוריה, איראן ורוסיה.

חיסון נגד האינטרנט

אבל התקווה מתחוללת, אולי, בתוך המוח שלנו. יש סימנים לכך שהציבור הישראלי מתחיל להבין איך הרשתות החברתיות מעוותות את תפיסת המציאות שלו, ומתחיל לחסן את עצמו נגדה. חצי מהישראלים טענו שלרשתות החברתיות היתה השפעה רבה על הבחירות לרשויות המקומיות. הם צודקים. לאן זה הולך? מה יקרה בבחירות הכלליות באפריל?

בדוח מצב האינטרנט שפרסמה היום חברת בזק יש בשורה: פחות אנשים צורכים חדשות דרך הרשתות החברתיות. שזה טוב, כי חדשות דרך הרשתות החברתיות הן חדשות שעברו פילטר לא חדשותי ולא ענייני. לפעמים גם לא עובדתי, אבל בהרבה מקרים מאוד אינטרסנטי. הירידה בשיעור האנשים שצורכים חדשות דרך הרשתות די משמעותית - מ-48 אחוזים בשנה שעברה ל-37 אחוזים השנה. 50% מהישראלים שנשאלו, ציינו שהפוסטים והציוצים של העיתונאים אמינים לדעתם. גם על זה אפשר לברך. הלוואי שהמספר הזה דווקא יעלה.

עוד דרך להתרשם מהפייט שהישראלים מתחילים לתת לשיפט שמגיע מהרשת, הוא בזירת השיימינג - אמנם 67% מבני הנוער מספרים שנחשפו לשיימינג, אבל רבע דיווחו שהם בכלל לא מעבירים הלאה. פשוט מוחקים. 100% מאזרחי ישראל עומדים להיחשף לשיימינג פוליטי. כמה מהם יעבירו הלאה עד לקלפי?