"לקחו לכם מנדט ואולי הכריעו את הבחירות במועד א'", קבע השבוע יעקב ברדוגו בשידור בערוץ 20 בשיחה עם השר יואב גלנט. "אתה יודע מה היה בארה"ב? טראמפ טוען עד עכשיו שהפסיד את הבחירות", נזעקה שרה ב"ק שלצדו, וברדוגו הטביע: "יכול להיות שיעשו לנו יבוא של מה שקרה בארה"ב לארץ"?

אלה שלוש שאלות שחושפות הכל, ועוד נחזור אליהן.

השר גלנט ניסה בהוגנות לפוגג את עננת החשדנות כלפי מערכת הבחירות הישראלית. אבל מאוחר מדי. הרכבת כבר נסעה מזמן ורחוק. בקבוצות הימין ובקרב תומכי נתניהו רותחות תיאוריות קונספירציה על הזיופים שעומדים להתרחש בבחירות הקרובות. מאות ואלפי פוסטים והודעות שחוזות את הגרוע מכל: נפילת הליכוד ונתניהו בגלל "זיופים נרחבים".

את הכמויות האדירות של התוכן קשה להעביר כאן. הוא מופה בהרחבה על ידי מיזם המחקר "פייקריפורטר", שגם הוא איננו נטול אג'נדה. אבל העובדות והפוסטים גלויים לכולם. רק צריך לאסוף אותם ולהתבונן בקמפיין האדיר שנמשך שנתיים, יורד מראש הממשלה אישית דרך ח"כיו, עיתונאיו וצייצניו עד למטה, ואת המחיר שלו - ערעור האמון במוסדות המדינה - כולנו משלמים, מימין ומשמאל.

בעיה מסתורית

הנה כמה דוגמאות מייצגות שמראות איך מסר שקרי מחלחל להמונים. למשל, הקמפיין גלוי של "אם תרצו" שמציג עובדות נכונות - אבל מרמז על בעיה מסתורית:

 

קלמן ליבסקינד, שאיננו חשוד בשמאלנות יתר, ניסה להבין מאנשי "אם תרצו" מה הן העובדות שמצדיקות הטחת האשמות וחשדות. ללא הצלחה: 

אבל זה לא עוצר את רכבת ההאשמות בזיופים, שכבר נוסעת במלוא המהירות בקבוצות הפנימיות והסגורות, שהנעשה בהן נסתר מהעין. הנה דוגמה מייצגת, אחת מרבות: ויש אפילו כאלה שיודעים מה תהיה שיטת הפעולה בזיוף הבחירות:

 

אם תרצו עצמם, אגב, ניסו להשתחל לצוות סופרי הקולות של המעטפות הכפולות, כפי שחשפנו כאן. הרצון לגיטימי, הדרך קצת פחות, והשורה התחתונה - עוד פגיעה באמון הציבור במערכת הבחירות.

ראש הממשלה: "גונבים את הבחירות"

כן, יש בעיות שדורשות פתרון. הסיפור עם הזיופים שהיו או לא היו בבחירות הראשונות ב-2019 צריך להגיע על פתרונו ותיקונו, כמו גם תלונות אחרות. אבל ראש הממשלה נתניהו לא המתין לזה, כשפרסם ערב הבחירות הקודמות ב-2019 את הסרטון הזה: 

 

כשראש ממשלת ישראל קובע בנחרצות שזו "שערורייה, גונבים את הבחירות", למרות שזה לא הוכח, מה יגיד האזרח הפשוט? אני יודע מה: שלקראת הבחירות האחרונות ב-2020, הקמפיין יחזור. כפי שאכן קרה: 

יש זיופים, אי סדרים, תקלות למכביר - ולכל הכיוונים. יש במגזר הערבי, יש במגזר החרדי, ויש לא מעט תלונות נקודתיות של אנשי ליכוד. יש גם תלונות על זיופים שבוצעו על ידי אנשי ליכוד, ש"ס ויהדות התורה. כל אלה ראוי שייבדקו לעומק ובמהירות, ושהמסקנות ותיקון התקלות יבוצעו בשקיפות ובדחיפות.

אבל ראיות לזיופים מאורגנים בקנה מידה נרחב נגד הליכוד ונגד נתניהו - אין ולא היו. אלא שהקמפיין לערעור אמינות הבחירות במדינת ישראל איננו מתבסס על עובדות ולא תלוי בהן. הוא נועד לעודד הצבעה מאסיבית (שזה לכשעצמו חיובי), אבל גם להכין הקרקע לטענות אחרי היוודע תוצאות הבחירות, ולאפשר אופציות פעולה נוספות.

ח"כ ביטן: אין זיופים

אחד השחקנים הראשיים במחזה הוא יאיר נתניהו, שמתדלק בנחרצות את השמועות ללא הרף, מהבחירות שהיו ועד אלה שיהיו.

ואחריו רצים פעילים וצייצנים בלי סוף, עם טענות שנשמעות מפחידות אבל אינן קשורות למציאות.

מפלגת הליכוד מסרבת - באופן נדיר - לחתום על תוצאות הבחירות האחרונות ב-2020, עד היום. יש לכך סיבה? אולי, אבל היא לא קשורה לזיופים עצמם. ח"כ דוד ביטן התנגד למהלך הזה של הליכוד: "העתירה מיותרת. הסיכוים לאתר זיופים משמעותיים אינם קיימים. הליכוד ניצחה ואין שום סיבה לטרטר את המערכת בעתירות מיותרות". ביטן מיד הוזז מתפקידו בועדת הבחירות לטובת ח"כ שלמה קרעי, שלא זקוק לעובדות או לזיופים משמעותיים כדי לעתור ולטרטר את כולנו.

ההמשך? נתניהו הקים ממשלה, ובכך הסתיים, זמנית, השימוש בקמפיין לערעור ועדת הבחירות. עד הסבב הבא שהגיע עכשיו. ומה יקרה בסבב הזה? קרעי כבר מזהיר מזיופים שעדיין לא קרו: 

 

 והביטו בתגובות שמתחתיו. אי אפשר להביא כאן את ההיקף העצום של הטענות שנשמעות בחודשים האחרונים נגד ועדת הבחירות והעומדים בראשה. עם ישראל, לפחות חלקו, משוכנע שישראל טובעת בזיופים. גם מנכ"לית ועדת הבחירות כבר רואה לאן נושבת הרוח, ומנסה להילחם בטענות:

מגבעת הקפיטול אל הכנסת

אז נסכם: הקמפיין המאורגן לערעור אמינות מערכת הבחירות נמשך ברצף זו מערכת הבחירות הרביעית. הוא החל עוד בבחירות סבב א' ב-2019, והוא שב ומתודלק בכל פעם לקראת הבחירות עצמן.

הקמפיין איננו תלוי בעובדות. בכל בחירות צצים חשדות לזיופים, חלקם רציניים יותר ופחות.יש זיופים בקנה מידה מקומי, יש נהלים שצריך לשפר. אבל עדויות להתארגנות נרחבת לזיופים נגד הליכוד - אין ולא היו. ובכל את, הקמפיין שמתריע עליהן, רק מתעצם והולך.

את הנזק המתמשך סופגים לא הליכוד וגם לא מתנגדיו, אלא מדינת ישראל כולה. ערעור מוסד הבחירות בעיני האזרח הישראלי הוא פגיעה בקודש הקודשים של המנגנון הדמוקרטי. הבחירות מאבדות ממשמעותן. כך נראית דמוקרטיה שוקעת.

כרגיל, אמריקה קצת לפנינו. רבים לא זוכרים זאת, אבל טראמפ החל בקמפיין ערעור מנגנון הבחירות האמריקאי לא בבחירות שבהן הפסיד, אלא לקראת אלה שבהן ניצח - בבחירות 2016 נגד הילארי קלינטון. הקמפיין שהזהיר מתקלות וזיופים בבחירות נגמר עם הגיע התוצאות (ובעצם מה הקשר בין טיפול בתקלות במנגנון הבחירות לבין התוצאות?).

ב-2020 חזר הקמפיין הטראמפיסטי לפעולה, כשהוא מזהיר מזיופים בהצבעות בדואר (המקבילה האמריקאית למעטפות הכפולות אצלנו - שהן מוקד הקמפיין הישראלי). הקמפיין הזה היה הכשרת הלבבות, שאיפשרה ועודדה את ההסתערות על גבעת הקפיטול.

אבל לא זה הנזק הגדול שנגרם לדמוקרטיה האמריקאית.

הנזק הוא אחר: גם היום, אחרי שביידן החליף את טראמפ, אחרי שהטוענים לזיופים חזרו בהם, התנצלו וגם נתבעו במיליארדים על הפצת דיבה - המסרים המערערים של טראמפ כבר חלחלו ושכנעו עשרות מיליוני אמריקאיים שהבחירות לנשיאות זויפו. שהדמוקרטיה האמריקאית מקולקלת. אלה טענות שווא, והן תקועות בראשם כמו מסמר בלי ראש. אי אפשר להוציא.

גם ההתנצלות הנרחבת והמביכה בתולדות הטלוויזיה, כמו זאת ששודרה בערוץ ניוזמקס שתומך בטראמפ, לא תשנה את זה.

וזה הרגע לחזור לברדוגו וב"ק. "אתה יודע מה היה בארה"ב? טראמפ טוען עד עכשיו שהפסיד את הבחירות", נזעקה ב"ק בשידור. וברדוגו הצטמרר: "יכול להיות שיעשו לנו יבוא של מה שקרה בארה"ב לארץ"? התשובה היא כן. ומי שמערער על מוסד הבחירות למטרות פוליטיות - אתם היבואנים.

>> לטור הקודם של דרור גלוברמן: סיפור סינדרלה של רובלוקס
>> בזמן שעבדתם: וידאוקאסט המדיה והטכנולוגיה של דרור גלוברמן ודני פלד