תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12
מה משותף לאישה שתמונות עירום שלה הופצו ברשת, לצייצן שהחשבון שלו נחסם בלי סיבה ולאדם שפרסמו את הטלפון שלו וכתבו שהוא מחלק ביצים חינם? שאין להם למי לפנות. אין למי לצלצל, אין מי שיעזור להם. גם המשטרה ומוקד 105 חסרי אונים, ואם תרצו לפנות לפייסבוק ישראל או ליוטיוב, שיהיה לכם בהצלחה. 

בעצם למה? 

בואו נחוקק חוק חדש. מענה מיידי, בישראל, בעברית, למי שנפגע ברשתות חברתיות. פייסבוק, יוטיוב, טיקטוק וכל רשת משמעותית אחרת - יחויבו להפעיל פה מוקד 24/7, ומחויב להשיב בתוך זמן קצר לכל מי שטוען שפוסט או סרטון פוגעני עלה לרשת ומבקש להסירו. כל רשת תחויב לבחון את התוכן הפוגע במהירות, ולפעול - להסיר, לחסום או לשחרר חסימה - לפי הכללים שהיא בעצמה קבעה. 

זו הצעת החוק החדשה שהתחלנו לקדם השבוע בנקסט. ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה כתבה כבר הצעת חוק מפורטת. הח"כים אלינה ברדץ' יאלוב מישראלי ביתנו וח"כ שמחה רוטמן מהאיחוד הלאומי כבר הביעו בה תמיכה בשידור (חמישי בלילה ב-23:30 בקשת 12). גם חברי כנסת אחרים שאליהם פנינו גילו הבנה של המצוקה ורצון לקדם מהלך לטובת כלל אזרחי ישראל. 

"יצא לי כמה וכמה פעמים שאנשים שנפגעו פנו אלי כעורך דין, ואמרו לי 'מה עושים?'", סיפר לנו ח"כ רוטמן. "ואני נאלצתי לחפש איך ממציאים כתב תביעה. זה נורא מסובך. כי הם לא יושבים בארץ. אפילו את הדבר הפשוט הזה, צו תביעה לטוויטר - הדברים האלה מאד מאד לא פשוטים". 

"לפני כמה שבועות העלו את מנהלת טיקטוק בדיון בוועדה לביטחון פנים", מספרת ח"כ ברדץ' יאלוב. "הייתי בטוחה שיש להם נציגות פה בארץ. ואני קולטת שהיא מדברת אנגלית ויושבת בדבלין. אמרתי לעצמי, מה קשורה מישהי בדבלין שמדברת אנגלית למשהו שקורה בארץ".

 

העוגה הכושית נחסמה

חלק מהרשתות מעסיקות אמנם מעט דוברי עברית כמסנני תוכן, אבל הם לא יושבים בישראל ולא מעורים בתרבות המקומית. וכשבאים להחליט אם למחוק תוכן או להשאיר אותו - זה חשוב. ח"כ רוטמן: "כשבן אדם יושב במדינה זרה, הוא לא מכיר את התרבות ולא את השפה. הוא מאשר או מוחק שלא לצורך. אחת הדוגמאות המצחיקות מהעבר זה שכל מי שכתב בפייסבוק 'מתכון לעוגה כושית' - חסמו לו את הדף. אף אחד לא התכוון לפגוע בשחורים. זה חוסר הבנה של תרבות". 

"אני סבורה שכל הרשתות החברתיות, הנציגויות שלהן, חייבות להיות פה בארץ, ולתת מענה בפרק זמן קצר, עד חצי שעה גג, לאנשים שפונים", אומרת ח"כ ברדץ'-יאלוב. "יש להם את הכלים, יש להם את היכולת הכלכלית, והם נמצאים פה בארץ, ואני חושבת שזו זכותנו לדרוש זאת מהם". 

הבעיה היא לא רק סינון של תוכן פוגעני. היא גם חסימות של תוכן לגיטימי. "המקרים הקשים הם כאשר יש חסימה מוחלטת של אדם", אומר ח"כ רוטמן. "אין לו אפילו על מה לערער. הוא מאבד מידע שהוא עבד עליו במשך שנים רבות, עוקבים וקשרים. אתה מוחק בן אדם. אנחנו כמובן רואים את זה בעולם כולו. ויש לזה השלכות לא רק על האזרח הקטן, יש לזה השלכות על הזכות לבחור ולהיבחר. יש רבים בארה"ב שמעריכים אדם שהיה נשיא ארה"ב, ולא יכול להתמודד בפעם הבאה - רק כי פייסבוק וטוויטר חוסמים אותו". 

שיתוף פעולה תקדימי בכנסת 

הוועדות שמינו שר התקשורת יועז הנדל ושר המשפטים גדעון סער אמורות למצוא פתרונות לשלל הבעיות שיוצרות הרשתות החברתיות, ובכללן גם הבעיה הזאת. אבל ד"ר שוורץ אלטשולר, החברה בוועדה שמינה הנדל, מסכימה שאת הסוגיה הזו אפשר להאיץ לכלל חוק ולא לחכות לסיום עבודת העבודה. "בניגוד לחוקים אחרים שנצטרך לקדם, זה חוק פשוט יחסית ומועיל, ויש לו תקדימים בגרמניה ובחקיקה האירופית שמתרקמת עכשיו". ולא פחות - חבל על כל יום שחולף וכל נפגע או נפגעת נוספים, שאף אחד לא עוזר להם.

ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר (צילום: באדיבות המכון הישראלי לדמוקרטיה)
ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר | צילום: באדיבות המכון הישראלי לדמוקרטיה
 

השאלה עכשיו היא גם פוליטית - האם יימצאו מספיק ח"כים מהקואליציה ומהאופוזיציה שיסכימו להתעלות מעל החלוקה המחנאית הפוליטית העמוקה - שיש שיגידו שגם היא נזק היקפי של הרשתות החברתיות - ויצליחו לפעול למען הציבור. 

"אני חושבת שפה כולם צריכים להתגייס", אומרת ח"כ ברדץ'-יאלוב. "אני רואה את הנכונות של ח"כים לקדם את העניין הזה של ניסיון להילחם נגד הבריונות ברשת. ואני חושבת שיש כמה ח"כים שזה בדמם ובנפשם ואני מדברת לא רק על הקואליציה על גם על האופוזיציה". 

"לא בטוח שנוכל להסכים - שמאל וימין - עם כל פרטי הפתרון", מבהיר ח"כ רוטמן, "אבל אני חושב שיש דברים שאפשר למצוא להם קונצנזוס רחב".

אנחנו ממשיכים לקדם את הקמפיין, יחד עם התוכנית של גלית ויואב. נמשיך לאסוף תמיכה מחברי כנסת וגם מכם כמובן, עד לחקיקת החוק המתבקש, הפשוט והחשוב הזה. ואם גם לכם נגרם נזק ברשת ולא היה לכם למי לפנות, כתבו לנו לוואטסאפ 037676346.