יש לכם טלוויזיית פלזמה ישנה או OLED חדשה בבית? בואו נעשה ניסוי קטן: העבירו את מסך הטלוויזיה לערוץ שמשדר שקופית קבועה או הדליקו את הסטרימר/פלייסטיישן, התקרבו למסך והביטו בו מקרוב. אם הטלוויזיה שלכם נמצאת ברשותכם למעלה משנתיים או שלוש, סביר שתבחינו במעין כתמים קבועים, הדומים ללוגו של ערוץ או תוכן סטטי שצפיתם בו בעבר, אך גם כשתעבירו ערוץ – הכתמים הקבועים לא ייעלמו. אלה, צופים יקרים, הן צריבות במסך (Burn-in), ממש לא נעים להכיר.

זו תופעה שמתרחשת במסכי טלוויזיה העושים שימוש בטכנולוגיה אורגנית, למרות שלא עשיתם שום דבר שהרס את הטלוויזיה שלכם במכוון. הצריבות הללו יכולות להיות זניחות יחסית מבלי ממש להפריע לחוויית הצפייה הסטנדרטית, או כאלה מובחנות שמציקות בעין בכל פעם שמעבירים ערוץ, ולמעשה רואים את שאריות התמונה שהייתה על המסך קודם לכן.

ערן גונן, מנהל תחום טלוויזיות ואודיו בסמסונג ישראל מסביר כי מסכי טלוויזיה העושים שימוש בטכנולוגיה אורגנית, כדרך פעולתם הסטנדרטית, עובדים באמצעות אנרגיה חשמלית המועברת דרך פיקסלים המכילים חומר אורגני בכדי ליצור אור וצבע. לאחר שימוש ממושך והרגלי צפייה החוזרים על עצמם של ערוצים ספציפיים או תוכן סטטי אחר, נוצר שינוי פיזיקלי בפיקסלים הללו (למעשה 'נשחקים') ומתקבעים על מצב מסוים באזורים בהם התוכן הוצג באופן סטטי, וכך נוצרות צריבות במסך.

למשל - אנשים שצופים באופן ממושך בערוץ מסוים, עלולים פתאום להעביר ערוץ ולהבחין ב"שאריות" הלוגו של הערוץ הקודם שעדיין נמצא על המסך שלהם. גיימרים שמשחקים הרבה זמן בפלייסטיישן או באקסבוקס עלולים להבחין ב"טביעות אצבע" של לוח התוצאות הסטטי שהוצג על המסך במשך הרבה זמן, וגם אנשים שחיברו את המחשב שלהם למסך הטלוויזיה והשאירו אותו על תמונה קבועה במשך זמן רב, עלולים לאתר שרידים של פריטים בשולחן העבודה שלהם על המסך.

צריבה במסך (צילום: באדיבות SAMSUNG)
"שאריות" מהלוגו של הערוץ הקודם | צילום: באדיבות SAMSUNG

אפילו בחנויות החשמל או בשדה התעופה, מי שמביט לאורך זמן על קיר הטלוויזיות המוצעות למכירה, יוכל לאתר צריבות תמונה דומות. "אם אתם צופים בטלוויזיה רק כחצי שעה ביום, אולי זה לא יקרה", אומר גונן, "אבל מי מאיתנו עושה את זה? צפייה מצטברת בטלוויזיה ביתית, הן על ידי הורים והן על ידי ילדים, מגיעה לפעמים ל-3,4 ואפילו 5 שעות ביום. ישראלים גם רואים לא מעט משחקי כדורגל בערוצי ספורט ומשחקים בפלייסטיישן, וכל אלה עושים שימוש באלמנטים סטטיים על המסך".

אז כן, להוציא אלפי שקלים על מסך טלוויזיה גדול ואיכותי ואז לגלות עם הזמן שיש בו צריבות וכתמים - זה מאוד מבאס. הפתרון שסמסונג מציעה במסכי הטלוויזיה שלה, הוא שימוש בטכנולוגיה שאינה אורגנית כמו במסכי ה-QLED שלה, בהם אין סכנה לצריבה קבועה משום שהטכנולוגיה שעליה היא מבוססת שונה לחלוטין. "טכנולוגיית הקוואנטום דוט (Quantum Dot) משתמשת בננו-קריסטלים קטנים שמעבירים את האור בצורה ישירה", מסביר גונן, "כך שאין למעשה שום חומר עליו יכולה להיווצר הצריבה הקבועה כתוצאה מצפייה בתוכן עם אלמנטים סטטיים על המסך".

אחד היתרונות הבולטים של מסכי ה-QLED, על פי גונן, היא היכולת להגיע לרמת בהירות גבוהה, אשר מאפשרת לבטא 100% נפח צבע בכל תנאי תאורה, זאת בדומה לקונספט של מסכי שילוט חוצות מקצועיים, השמים דגש על הצגת תמונה ברמה גבוהה בתנאי תאורה קיצוניים.


מדוע בהירות כל כך חשובה? למי מאתנו אין ויטרינה גדולה או חלון גדול המאיר את סלון הבית, דבר המשפיע על איכות הצפייה בטלוויזיה במהלך היום. כאשר אור יום נכנס מהחלון או שתאורת הסלון חזקה, הטלוויזיה צריכה להציג רמת בהירות גבוהה יותר בכדי לבטא צבעים מדויקים. מכיוון שמסכי ה-QLED אינם רגישים לצריבות, הם יכולים להציג בהירות גבוהה יותר, ניגודיות מרהיבה ו-100% נפח צבע, שזו למעשה חשיפה לכל גווני הצבעים שיש בכל תוכן בו אנו צופים כאשר המסך מובהר או מוחשך.
מסכים אורגניים למשל מוגבלים ברמת הבהירות לרמה נמוכה, זאת בכדי לצמצם ולהאט את תופעת הצריבה.

אפשר לחפש מבחני השוואה בין טלוויזיות אורגניות ללא אורגניות – והם ממחישים כי בטלוויזיה שאינה אורגנית, פשוט לא מתרחשות צריבות במסך. באחד המבחנים האלה, למשל, נתבקשו מספר גיימרים לשחק במשך 12 שעות רצופות במשחק אשר שודר על גבי שני מסכים, OLED ו-QLED, בסופן ניתן היה לראות כתמים מובחנים על מסך ה-OLED, בעוד מסך ה-QLED לא הושפע כלל.

"יש הרבה מודעות לנושא הזה בחודשים ובשנים האחרונות בקרב הצרכנים", אומר גונן, "והפתרון היחיד כרגע הוא רק מסך בטכנולוגיה שאינה אורגנית. האמת שסמסונג עד כדי כך בטוחה שמסכי ה-QLED  שלה חסינים בפני צריבות, שהכנסנו לטלוויזיות פונקציה חדשה בשם 'מצב אווירה' (Ambient mode), שבו אפשר ליצור שכפול של תבנית הקיר עליו תלויה הטלוויזיה, להציג תמונות מתוך גלריה מובנית או מתוך הסמארטפון, כך שהטלוויזיה תשתלב בסלון הבית ועדיין - המסך לא ייצרב.

הצגנו לאחרונה גם טלוויזיית QLED מעוצבת בשם 'The Frame', המאפשרת להציג על המסך באופן קבוע יצירת אמנות מתוך חנות הגלריה של סמסונג (Art Store) כך שהטלוויזיה נראית כמו תמונה מעוצבת התלויה על הקיר. כל זה מתאפשר בזכות טכנולוגית ה-QLED, שאינה אורגנית ועל כן מאפשרת להציג תוכן סטטי ללא צריבות תמונה במסך הטלוויזיה".