דוד יצחק פור, תושב פרדס חנה-כרכור, קם בוקר אחד וגילה שהוא לא יכול לקבל שיחות או להתקשר מהטלפון שלו. המספר כאילו נעלם או נחסם. "התקשרתי מטלפון אחר למספר שלי וגיליתי שהמספר שלי נמכר לתושב רמלה ללא ידיעתי בכלל", שחזר פור, "מאז אני מנהל מאבק במשך שלוש שנים להחזיר את המספר שלי ולא מבין איך איבדתי אותו".

הסיפור החל כאשר פור רכש מספר טלפון מחברת 'סלקום'. כעבור כמה שבועות הוא ביקש לנייד וזמן קצר לאחר מכן ביקש לנתק את הקו עד שיחליט לאיזו חברה לנייד אותו. לבקשתו, החברה ניתקה לו את הקו. אלא שמשהו השתבש במהלך הניוד או לאחריו.

המספר של פור היה קליט, והתברר לו שאלמונים פשוט גנבו אותו ומכרו לתושב רמלה. פור טען שהמספר שלו נויד ללא אישורו לחברת טלזר 019.

"ניסיתי לגלוש עם הסים שהיה אצלי ולא הצלחתי. ניסיתי שוב ולא הצלחתי. חשבתי שהטלפון שלי אולי מקולקל. הוצאתי את הסים ושמתי בטלפון אחר ולא הצלחתי לגלוש", סיפר פור, "חייגתי מקו רגיל, ואז ענה לי בחור מרמלה. שאלתי אותו מה עושה הקו שלי אצלו. הוא אמר שיש לו אישור רכישה של הקו ש-019 ניידו את הקו אליו".

בשלב הזה נסביר איך עובד ניוד: על מנת שחברות שנוטשים אותן לא ינסו לעשות תרגילים, הן חייבות לנייד מספר לחברה החדשה כאשר מגיעה ממנה בקשה - במקרה הזה נראה שסלקום פעלה כפי שמתחייב ממנה. כדי למנוע גניבה של מספרים - החברה שמניידת אליה את המספר צריכה לוודא שהלקוח הוא באמת הבעלים שלו. דרך אחת היא לשלוח לו סמס ולראות שהוא מגיע אליו, כפי שדיווחנו לאחרונה שעומד לקרות בבריטניה.

במשך שלוש שנים ניהל פור מאבק להחזרת מספר הטלפון שלו, כשסלקום מפנה אותו לטלזר והפוך. לבסוף, כעבור למעלה מחצי שנה ניידה חברת 019 את המספר שלו בחזרה לסלקום.

פור המיואש, חסר האונים וחסר הקו, הגיש תביעה נגד סלקום ונגד חברת טלזר לבית משפט לתביעות קטנות בחדרה. בית המשפט דחה את התביעה נגד סלקום אחרי שהוכח שאין לה אחריות לניוד המספר שלו ושהיא פעלה על פי חוק. פור לא הרים ידיים וניהל את התביעה נגד טלזר 019. הוא דרש פיצוי של 20,000 שקל על ניוד המספר שלו ללא רשותו.

במהלך הדיון בבית המשפט אמר בכיר בטלזר שתרמית ניוד הקווים בוצעה על ידי עבריינים שהשתמשו בסמארטפונים ובציוד טכנולוגי אחר כדי לגנוב את המספרים הקליטים. ההערכות הן שאותם עבריינים יירטו את הודעת הסמס שנשלחה לפור בעת הניוד, אך הבכיר התקשה להסביר כיצד הלכה למעשה מתבצעת גניבת הקווים.

"התובע נפל קורבן לעבירה שבוצעה על ידי מי שמצליחים באופן שאין ביכולתי להסביר, להערים על בדיקות הזיהוי שנקבעו על ידי משרד התקשורת, בכך שהם מאתרים קו עם מספר קליט שאין בו פעילות ומניידים אותו באמצעות השבת פרטי קוד סודי שנשלח אל מכשיר הטלפון כאילו הם אלה שמחזיקים באותו קו", הוא אמר.
לדבריו, הומלץ לפור להגיש תלונה במשטרה, שאכן הגיש בתחנת חדרה, אבל טרם נעצרו חשודים במעשה.

השופטת רקפת סגל-מוהר, שדנה בתיק, קבעה בפסק הדין כי טלזר 019 תפצה את פור בסכום של 2,000 שקל בלבד. לדבריה, עדותו של מנהל החברה, לפיה תופעת התרמית של ניוד קווים על ידי עבריינים ידועה לחברה, יש בה כדי לחייב אותה לפצות את התובע בגין טרחה, עוגמת נפש וניוד מספר הטלפון ללא הרשאתו.

"בשולי הדברים אעיד, כי לאור התמונה העולה מנתוני המקרה, סבורני כי נכון ייעשה אם הקו שנוייד על ידי הנתבעת בחזרה לחברת סלקום יוחזר לבעלותו של התובע ולא ייוותר בידי מי שככל הנראה ביקש את הניוד מאחורי גבו וללא הרשאתו", הדגישה השופטת.

מה עושים?

ההערכה של גורמים בענף היא שיש מדי שנה עשרות מקרים של עבריינים הגונבים מספרים קליטים ומוכרים אותם לכל המרבה במחיר.

"אם זה קרה לי - זה יכול לקרות לכל אחד. עד עכשיו אני לא מבין איך זה קרה. שלוש שנים הייתי בלי קו. נגרם לי נזק גדול מאוד. הפיצוי שנפסק לי לא מכסה את ההוצאות שהיו לי, כולל הפסד ימי עבודה והטרטור בין שתי החברות", קבל פור, "אני שמח בכל אופן שהשופטת פסקה לטובתי ומקווה שכל המעורבים בדבר יאתרו את אותם עבריינים שמשחקים באנשים ועושים קומבינות על חשבונם ויפסיקו את התופעה הזו".

הבכיר בחברת טלזר המליץ לבעלי סמארטפונים ששוקלים לעשות ניוד לבצע זאת בעצמם ולא להסתמך על החברות בלבד, כלומר לבצע קודם את הניתוק, לנייד את המכשיר עצמאית בשיחת טלפון לחברה שאליה מתכוונים להתנייד. "הסיכוי לגניבת המספר בשיטה כזו הוא נמוך מאוד", לטענתו.

"יש אפליקציה שבה אפשר להתחזות לאחרים ולבצע ניוד מספרים. אם יש לך פתרון לכך - אשמח לקבל אותו. לאף אחד אין מושג איך זה קורה".

מ-019 נמסר בתגובה: "אנחנו לא מתכוונים לערער על פסק הדין. אנחנו מכבדים את החלטת השופטת ונפיק לקחים מהמקרה".

פנינו למשרד התקשורת, לברר אם התופעה ידועה להם, מעבר למקרה של פור. מהמשרד נמסר: "היו תלונות בודדות בעניין. בוודאי לא תופעה שמצדיקה שינויים בנהלים הקיימים, שמאפשרים ניוד מהיר ונוח הכי טוב שיש. במידה ויתברר כי מדובר בתופעה - נבחן דרכי פעולה".