אחרי שנים של שמועות בתעשיה, הודאות בחצי פה, מנכ"ל אפל נאלץ להודות: כן, אנחנו מאיטים את קצב ביצוע הפעולות במעבדים של אייפונים ישנים (כדי למנוע מהם לכבות בפתאומיות וללא אזהרה). מפה לשם, החברה גם הכריזה על מבצע החלפת סוללות לבעלי אייפון 6 וצפונה במחיר של 29 דולר. המבצע אמור להתחיל בפועל בזמן הקרוב גם כאן בישראל.

סמארטפון מזזדקן

מחלת היחלשות הסוללות לא בלעדית לאפל. החלפת סוללה עשויה להחזיר לכל סמארטפון מזדקן את נעוריו ולאפשר לכם למשוך עם המכשיר עוד כמה שנים, במקום לשלם אלפי שקלים על מכשיר חדש. בדקנו מחירים של החלפת סוללות לארבע דגמים פופולרים בני כשנתיים (כי מכשירים חדשים לא יצטרכו החלפת סוללה): אייפון 6, סמסונג גלקסי S6, וואווי P9 ורדמי נוט 4 של שיאומי.

יש שתי דרכים עיקריות: למסור את הטלפון להחלפת סוללה במעבדה (רשמית או פרטית) ושטכנאי מיומן יעשה זאת עבורנו, או להזמין מחו"ל סוללה חליפית וערכת כלים הנדרשת לפתיחה ופירוק של הסוללה הישנה.

דרך הסוללה: לתת לתיקון במעבדה

מה לעשות ורובנו לא בוגרי קורס טכנאי סלולר, ועושים דברים אחרים בחיים – אז למה לא לתת למקצוענים לטפל בנפלים? כמו שרובנו מכניסים את האוטו למוסך ונותנים למכונאים לטפל בו, כך גם עם הסמרטפונים שלנו – עדיף להכניס אותם למוסך של סמארטפונים כדי שיחליפו מצבר בטרנטע.

התקשרנו לכמה מעבדות פרטיות וגם למעבדות רשמיות של היבואנים, ושאלנו כמה תעלה לנו החלפת סוללה בדגמים האמורים. הופתענו לטובה ממחירי ההחלפה במעבדות הרשמיות של היבואנים. לרוב, המחירים היו הוגנים וסבירים. כך למשל, עלות החלפת סוללה באייפון 6S תעלה לכם 145 שקלים במסגרת המבצע הקרב, והחלפת סוללה ב-P9 של וואווי או ברדמי נוט 4 של שיאומי, תהיה דומה, בסביבות 150 שקלים. אם יש לכם כמה מעבדות סביב הבית תרימו כמה טלפונים לפני שאתם יוצאים, ותוכלו לחסוך עשרות שקלים.

בולטים לרעה סאני, יבואני סמסונג. כי כשנכנסנו לחנות רשמית של סמסונג, ושאלנו כמה תעלה החלפת סוללה בגלקסי S6, נענינו בתשובה: "300 שקלים". גם בשוק הפרטי, המחיר גבוה יחסית: 179 שקלים בממוצע. לשאר המכשירים, עלות ההחלפה בשוק הפתוח, נעה סביב מאה שקלים, פחות או יותר. ממש לא נורא.

שביל הנחש להרפתקנים: עשה זאת בעצמך

יש אנשים נלהבים יותר שרוצים לראות איך נראה סמארטפון מבפנים ולהם יש האפשרות להחליף סוללה בעצמם. אבל, וכאן באה אזהרה, על אחריותכם בלבד, ורק אם אתם יודעים מה אתם עושים. אנחנו לא נהיה אחראים לכל נזק ישיר או עקיף שייגרם כתוצאה מהחלפת סוללה בעצמכם. זה תהליך שאפשר לעשות ויש שלל מדריכים ביוטיוב ובאתר iFixit, אבל זה דורש מיומנות.

ייתכן שתישארו במצב שבו הצלחתם להחליף את הסוללה, אבל למשל, הטלפון לא נסגר. למה? כי היצרנים בימינו בכוונה מקשים עליכם את החיים בעניין, ומשתמשים בשיטות שונות של הדבקה וסגירה בלחץ כך שאם תפתחו אותם, ואין לכם כלים וחומרים מתאימים לסגור את הטלפון בחזרה, אתם תהיו בבעיה.

סוללה חליפית וערכת מברגים וכליים נוספים לפתיחה של הטלפון וסגירתו זמינות למכירה ב-eBay, עלי ואתרים אחרים, במחירים נמוכים. אבל שימו לב: סוללה באיכות ירודה עלולה להיות עסק ביש, ואפילו מסוכן. לכן, אם המחיר נראה נמוך באופן חשוד, לרמה של דולרים בודדים, או אם למוכר יש דירוג נמוך - אלה סימני אזהרה.חלק מהמוכרים לא ישלחו לישראל, כי שילוח סוללות יקר יותר ממוצרים אחרים.

מבחינת מחירים, כמובן, כיון שהעבודה היא עליכם, הם יותר נמוכים, אבל לא תמיד בהרבה – לרוב מדובר בפערים של 50 עד 100 שקלים לעומת מסירת המכשיר למעבדה, שם הם אלה שצריכים להתעסק עם כאב הראש של לייבא את הסוללות וכלי העבודה, וכמובן, ההחלפה עצמה שנעשית בידי אדם שהוכשר לכך וכבר החליף כמה סוללות בחייו.

להחליף לבד או ללכת לטכנאי?

אם החלטתם שהסוללה שלכם עייפה וצריכה החלפה, הטבלה לא משקרת – תמורת עוד 50 או מאה שקלים לכל היותר, תוכלו לקבל שירות במעבדה מסודרת, אפילו במעבדה הרשמית של היבואן ולזכות בראש שקט של סוללה מקורית. מצד שני, למי שיודע להחליף לבד, וצריך לעשות את זה לכמה מכשירים - ההפרש גבוה.

אז אלא אם ממש לא אכפת לכם מהסמארטפון הזקן שלכם, ואתם מודעים לכך שבהחלפה עצמית אתם עלולים להשבית לעצמכם את המכשיר כליל – אל תחשבו פעמיים. קחו אותו למעבדה ושיחליפו לכם שם סוללה. זה שווה את השטרניחובסקי או המאה גולדברג הנוספים שתוציאו מהארנק. תתחדשו.