קרה לכם שהייתם חייבים כסף לחברת טלוויזיה, אינטרנט או סלולר? אתם בטח מכירים את ההתראות המפחידות שמגיעות בהתחלה מהחברה ואחר כך מעורכי הדין שכבר מבקשים ריביות ושכר טירחה. ד', לקוח של אחת מחברות התקשורת גם קיבל התראות כאלה. אלא שהוא דווקא קיבל פיצויים של אלפי שקלים.

לפני כשמונה חודשים קיבל ד' התראה מעורך דין על כך שהיה חייב כסף לחברת תקשורת עבור שירותי טלפון סלולרי שקיבל ולא הסדיר. אלא שעורך הדין לא הסתפק בהתראה אחת, אלא שלח ארבע הודעות לד'. משרד עורכי הדין עוסק בגביית חובות מלקוחות של חברות תקשורת נוספות. כשמתקשרים למשרד, ניתוב השיחות מורה לכם לחייג ספרה לפי החברה שאתם חייבים לה כסף.

ד' הגיש תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב נגד עו"ד בנימוק שהודעות ה-SMS ששלח לו הן לא אחרת מאשר ספאם האסור בחוק, ולכן הוא דווקא במצב הפוך - על עורך הדין לפצות אותו. בנוסף טען כי יש לו הפטר מהחוב.

לדבריו של ד', הוא חסם את מספר הטלפון ממנו קיבל את ההודעות אבל עורך הדין לא ויתר ושלח לו הודעות נוספות בנוגע לחובו מטלפונים אחרים.לטענתו, בנוסף להודעות שקיבל לטלפון הוא קיבל גם גם מכתבי התראה בדואר.

האם זה ספאם?

התיקון לחוק הבזק, הידוע כחוק הספאם אומר שדבר פרסומת הוא "מסר המופץ באופן מסחרי, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת". עורך הדין הנתבע טען בכתב ההגנה כי ד' לא שילם כמה חשבוניות לחברה ולכן נשלחו לו הודעות SMS לטלפון הסלולרי. כלומר - אלו הודעות על חוב, לא פרסומת, וביקש לדחות את התביעה על הסף.

אלא שהשופטת נאווה ברוורמן שדנה בתביעה חשבה אחרת. "עושה הרושם כי ההודעות נשלחו ממשרדו של הנתבע לקבוצה גדולה של חייבים", היא כתבה בהחלטתה, "שהרי אין פנייה אישית לנמען. יוצא אפוא, שההודעות נועדו לעודד את התובע 'להוצאת כספים בדר אחרת'".

כלומר, בגלל שלעורך הדין יש נוסח קבוע שהוא שולח לאנשים שחייבים לחברות התקשורת שהוא מייצג, והוא לא שלח פניה אישית, בעיני השופטת זה שקול ללשלוח פרסומת המונית לרשימת תפוצה. החוק קובע פיצוי מירבי של 1,000 שקלים לכל הודעה. השופטת פסקה פיצויים של 700 שקלים לכל אחת מארבע ההודעות, ו-400 שקלים הוצאות משפט וסכך הכל פיצויים של 2,500 שקלים.