המושג "בית חכם" היה שמור בעיקרון לאלפיון העליון שגר בדירות יוקרה. בשנתיים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר מוצרים חכמים, המאפשרים להרכיב בית חכם בשלבים ובעלויות שהופכות להיות נגישות יותר. לא במחירי רצפה - אבל גם לא במקום רכב חדש.

הטרנד הזה תופס תאוצה וכמעט כל רשת אלקטרוניקה מציעה היום שלל מוצרים שיאפשרו להפוך את החיים בבית לנוחים יותר. אלה הם מספר מוצרים שאפשר לרכוש כבר היום בארץ (או בשליחות מחו"ל), ויהפכו את הבית שלכם לחכם, או לפחות לכזה שאפשר להשוויץ בו לחברים. כמובן שלכל מוצר יש גם חיקויים, מקבילים או מתחרים ראויים שאותם נסקור גם בעתיד.

דינג דונג! לא צריך לקום לדלת

פעמון הדלת ring מבטל את הצורך לקום לדלת, ולבהות דרך העינית בנחיריים של האורח מסתורי, גם כשאתם לא בבית. הרינג הוא מצלמת וידיאו ברזולוציית HD, מיקרופון, התקן WiFi ומספר חיישנים. ברגע שמישהו מצלצל בדלת, אנחנו מקבלים התראה לסמארטפון (מכל מקום בעולם שבו יש חיבור לרשת).

באותו רגע אפשר לראות מי עומד אצלו בכניסה לבית, ולנהל איתו שיחה שיכולה להסתכם ב"תשאיר את זה ליד הדלת, או שים בארון חשמל. עלי", או לחילופין "תרמתי במשרד" - אם מישהו עוד אומר את זה. 

ההתקנה של ring דורשת את פירוק הפעמון הישן בבית ובמקרים מסוימים גם קדיחה בקיר. אם לא התחברתם לחשמל של הפעמון הקיים, הרינג פועל על סוללה מובנית שעל פי הבטחת היצרן מחזיקה כחצי שנה, ואפשר להטעין דרך המחשב.

בארה"ב רינג מציעה למשתמשיה אחריות מיוחדת, כאשר במקרה של גנבת המכשיר, הלקוח מקבל אחד חדש ללא עלות. בארץ האחריות הזו לא קיימת. את הסרטונים של האורחים ניתן לאחסן בשירות ענן של החברה, אבל הוא דורש תשלום נוסף. 12 שקל (3 דולר) לחודש או 115 שקל (30 דולר) לשנה. מחירו של הרינג עומד על 1,000 שקל ברשת באג. חיקויים סינים של מוצרים כאלה יעלו פחות, וכנראה יהיו פחות טובים בהתאם, אבל סביר להניח שכל הקטגוריה הזאת תרד במחיר בשנה הקרובה.

 


עוד מוצר שמתאים לדלת הוא מנעול חכם. מערכת ENTR של חברת מולטילוק כוללת סורק טביעת אצבע וקודן מספרים.אתם מגיעים הביתה ויכולים לפתוח את הדלת באמצעות החלקה זריזה של האצבע על-גבי הסורק. כשתשכחו לסגור את הדלת כמו השפן הקטן, תקבלו צליל התרעה. כאשר סוגרים את הדלת היא תינעל. 

מלבד טביעת אצבע, ENTR מאפשרת להשתמש באפליקציה בסמארטפון לפתיחת הדלת. הדבר מתבצע באמצעות תקשורת בלוטות'. בצורה הזו ניתן לפתוח את הדלת כאשר יושבים בספה ולא רוצים לקום ממנה (עד מרחק של 10 מטר). המערכת כוללת שלט רחוק קטן, המאפשר את הכניסה לבית, עבור דיירים שפחות מסתדרים עם מנגנון טביעת האצבע או הקוד. ENTR מתאימה לרוב סוגי הדלתות, היא פועלת באמצעות סוללה פנימית, אותה צריך להטעין פעם בכשלושה חודשים. המחיר של המערכת, החל מ-2,000 שקל.

מטבח, תעשה לי עוף בתנור

סימנס השיקה לאחרונה בארץ את המטבח החכם שלה, הנשלט כולו על ידי אפליקציה בשם Home Connect. אפשר לאפות, לבשל, לשטוף כלים ולכבס מכל מקום בבית או בעולם. צריך כמובן להעמיס קודם את הכלים במדיח, את הבגדים במכונה ואת העוף בתנור - אבל גם פתרון לזה יגיע מתישהו.

באמצעות האפליקציה של סימנס ניתן לשלוט במדיח הכלים החדש של החברה, כך ניתן לבחור את תוכנית העבודה, המתבססת על סוגי וכמות כלי האוכל אשר רוצים להדיח. דרך האפליקציה ניתן לראות את התקדמות התוכנית, להפעילה לפני ההגעה הביתה ולראות את הוראות ההפעלה של המוצר. כמו כן, ניתן לאבחן תקלות מרחוק ללא צורך בהזמנת טכנאי, מכיוון שמרכז השירות של החברה מתחבר למדיח מרחוק ומאבחן את התקלה. דבר זה מאפשר לטכנאי להגיע עם החלק הנחוץ. מחיר: 12 אלף שקל.

תנור האפייה iQ700 של סימנס, הפך גם הוא למשוכלל יותר. פונקציית RecipeWorld באפליקציה, מאפשרת לבחור מתכון ממגוון רחב של מתוכנים ולהפעיל את התוכנית האידיאלית עבור המנה. האפליקציה מאפשרת לבחור טמפרטורה מדויקת. אפשר להכניס עוף קפוא לתנור בבוקר, אך להתחיל את פעולת הבישול רק שעות לאחר מכן מהכיסא במשרד, כשהעוף כבר מופשר. מחיר: מ-10,000 שקלים עד 25,000 שקלים (בהתאם לדגם).

מכונת הכביסה i-DOS של סימנס כוללת עכשיו מערכות מדידת מדויקות לחסכון במים, תוכניות להתאמה לסוגי בדים שונים ומערכת לחישוב מדויק של כמות נוזל הכביסה בהתאם לכמות הכביסה. מה שהופך את מכונת הכביסה הזו לחכמה, היא היכולת לנהל את כל תוכניות הכביסה ישירות מהאפליקציה, להפעיל את המכונה מרחוק וגם לבחור את סוג התוכנית בהתאם לבגדים שהוכנסו ורמת הלכלוך. האפליקציה מספקת חיווי לגבי זמן הפעולה ומעדכנת כאשר המכונה סיימה את העבודה. בצורה הזו, ניתן להפעיל את המכונה כאשר יוצאים מהמשרד ולהגיע הביתה, כאשר היא מסיימת את הניקוי (ואז כמובן צריך לתלות את הכביסה). מחיר כבר קרוב יותר למציאות: 8,000 שקלים.

אורות, הידלקו!

אחד האביזרים הפופולאריים בתחום הבתים החכמים הן הנורות. אין יותר משמח מאור שנדלק בהדרגה כאשר קמים בבוקר או מתאים את עצמו למצב הסרט בו צופים. אחד הדגמים המוכרים בשוק הנורות החכמות הוא HUE של פיליפס.

הנורות של פיליפס מגיעות בטכנולוגיית LED הכוללת תקשורת אלחוט. בעזרתה מתבצעת תקשורת למגשר מיוחד של החברה המחובר לנתב (ראוטר) הביתי. בצורה הזו, ניתן לשלוט בנורות דרך הסמארטפון גם שנמצאים מחוץ לבית. הנורות נמכרות בגרסה של צבע לבן/צהוב או צבעוני. כאשר מדובר בנורות הלבנות, המטרה של החיבור האלחוטי הוא להפעיל אותם מרחוק או מתסריטים שונים, למשל, בחיבור לשעון המעורר בסמארטפון. כאשר מדובר בנורות הצבעוניות, הדבר מאפשר יצירת אווירה בחדר. במקרה שיש למשתמש טלוויזיה של פיליפס התואמת את הטכנולוגיה אמבילייט, ניתן לקבוע שהנורות יהיו מסונכרנות למסך ויציגו צבעים המתאימים לאותו סרט. המחיר: 1,000 שקל לערכת מתחילים, הכוללת את המגשר ושלוש נורות צבעוניות.

מזגן, חמם לי את הבית לפני שאני מגיע

המזגן עבד בקיץ הישראלי שמסרב להיגמר שעות נוספות (מה נסגר, אנחנו כבר באמצע נובמבר!). גם בחורף שיגיע מתישהו ליום וחצי כנראה נפעיל אותו נחמם את בבית. מפעילים אותו.

לרובנו כנראה אין מזגן עם חיבור WiFi, לכאן בדיוק נכנס לתמונה הסטארט אפ הישראלי סנסיבו (Sensibo). החברה מציעה בשנתיים האחרונות אביזר המתחבר לכל מזגן (גם מזגן ענתיקה, העיקר שניתן להפעילו דרך שלט רחוק) וכך להפוך אותו לחכם. הערכה של החברה כוללת מתאם למזגן (פוד) ועוד מגשר לנתב הביתי. המזגן מתחבר בדרך הזו לאינטרנט וניתן לשלוט בו מרחוק באמצעות הסמארטפון.

ניתן לקבוע באמצעות האפליקציה זמני עבודה קבועים, לראות אילו מזגנים פועלים כרגע בבית ואפילו לבצע הפעלה אוטומטית או כיבוי כאשר מגיעים הביתה (באמצעות זיהוי קירבה באפליקציה). עלות הערכה (מגשר ופוד בודד) באתר הישראלי עומדת על 800 שקל, כאשר מגשר ושלושה פודים נמכרים ב-1,800 שקל. לעומת זאת, באתר הבינלאומי מציעה סניסבו מבצע אטרקטיבי, מגשר עם שלושה פודים ב-1,000 שקל (250 דולר) במקום מחיר רגיל 1,700 שקל (440 דולר).

שלט אחד למשול בכולם

כל המוצרים החכמים בבית דורשים מכשיר נוח אשר יאפשר שליטה בהם, הבעיה שכל מוצר בדרך כלל כולל אפליקציה משלו, דבר היוצר בלאגן וחוסר נחות. בלוג'יטק מציעים את הערכה Harmony Hub. מדובר בקופסה קטנה המתחברת לחשמל ולרשת ה-WiFi. הקופסה כוללת שתי עיניות אינפרה אדום, אותן צריך למקם באותו חדר, בטווח ראיה משאר המכשירים.

צריך להוריד אפליקציה יעודית לסמארטפון, אשר זו יודעת לתפעל את ההרמוני. מיד לאחר מכן, הסמארטפון מאפשר שליטה כמעט בכל מכשיר בבית, החל מהטלוויזיה והממיר, דרך המזגן, הרובוט שואב אבק ועד התאורה וקונסולת המשחקים. לפי החברה הוא תומך ב-270,000 מוצרים ואכן עם הממיר והמזגן הוא עבד לנו. אבל יש סיכוי שהמוצר שלכם לא ברשימה, ומומלץ להתייעץ עם התמיכה של לוג'יטק ולוודא את זה.

הרמוני Hub יודע גם ליצור תסריטים. למשל, תסריט "צפייה בטלוויזיה" יפעיל באופן אוטומטי את הטלוויזיה על הממיר, וגם יעמעם את התאורה. המחיר 600 שקל.