הן מסתכלות עליכם מתוך הקופסה של הטלפון החדש שלכם, או ממדף המבצעים בסופר: קחו אותנו, השתמשו בנו, הן כאילו אומרות. האוזניות הגרועות - הן בכל מקום. וזה חבל. חבל, כי רובנו אמנם רודפים אחרי תמונה איכותית במסך הביתי, ואפילו בזה של הסלולר, אבל הזנחנו את הסאונד. התיאור ״אודיופיל״ - חובב אודיו, הוא משהו שמעטים נושאים בגאון, ולרוב מהווה תירוץ שמלווה במשיכת כתפיים שמגיע לפני הרצאה על למה איכות סאונד באמת חשובה.

בעיית יחסי הציבור של תחום האודיו מתחילה עוד מההגדרות. רובנו נדע להבחין בין וידאו בהפרדה רגילה לבין וידאו בהפרדה גבוהה כי זה קל יחסית, אבל מה זה צליל נקי? מה בעצם ההבדל בין צליל טוב לצליל לא טוב? הדעה הרווחת היא שהכל סובייקטיבי, ובכלל, מי כבר יהיה מוכן להוציא אלפי שקלים על אוזניות או רמקולים. אודיופילים, זה מי. אבל גם אם אין לכם דעות מוצקות לגבי האקווליזציה שאתם מעדיפים, אין זה אומר שתצטרכו ללכת לקורס ייעודי כדי להבין מה ההבדל בין מקורות קול שונים.

בסדרת הכתבות הזו נניח את הרמקולים בצד, ונתמקד באוזניות. כמעט לכל אחד מאיתנו יש כיום נגן מוזיקה בכיס, והאוזניות הפכו לפריט חובה בתיקי גב. וכן, הן גם נשברות לא מעט, אבל לא נורא - בסופר הקרוב יש עוד זוג ב-19.90 ש״ח, ובמקרה הגרוע אפשר להזמין עשרה זוגות אוזניות מחנות סינית מקוונת בכמה דולרים. אנא מכם, הפסיקו. ההחלטה לקנות אוזניות, גם אם זולות, צריכה להיות החלטה מודעת - אתם צריכים להתאים אותן למה שאתם שומעים.

הסיבה לכך היא רגש. עד אשר התחלתי לשים לב אילו אוזניות אני רוכש, ולנסות להתאים אותן לסגנונות המוזיקה שאני שומע, לא באמת האמנתי ביכולת של אוזניות לרגש אותי. באמת לרגש, כמעט עד לסף דמעות. ולא בזכות מילים של שיר, כי אם בזכות היופי של הצליל. כן, זה עלול להשמע פלצני, אבל איכות האוזניות לאו דווקא קשורה למחיר שלהן. אם אתם מכירים ביכולת של תמונה, בין אם כזו שאתם רואים במו עיניכם במהלך טיול, ציור שמן במוזיאון או משהו שמוקרן על גבי מסך הטלוויזיה, לגרום לכם להתרגש - אין סיבה שלא תכירו ביכולת של הצליל לעשות את אותו הדבר.

אוזניות (צילום: ShutterStock)
שומע? נראה לנו שהגיע הזמן להחליף | צילום: ShutterStock

אין סיבה להיכנס מעל במה זו לכל מושגי יסוד (אוזניות הן מכשיר שהופך אותות חשמליים לצלילים), כי אז יישארו בכתבה רק אנשים שמטרתם למצוא בה שגיאות ולהצביע עליהן. אבל הנה כמה דברים אליהם נתייחס בהמשך, אותם כדאי לדעת.

מוניטור/אוזניות אולפן/אוזניות DJ/אוזניות ״רגילות״

יש הרבה קטגוריות של אוזניות, אבל אחת החלוקות הגסות ביותר שאפשר לעשות היא לאוזניות מוניטור (או אוזניות אולפן) ולכאלה שלא מתיימרות להיות מוניטור. מטרת הקבוצה הראשונה היא לגרום להקלטה להישמע כמה שיותר מדויקת, בעוד מטרת הקבוצה השנייה היא לגרום להקלטה להישמע כמה שיותר טובה. זה הבדל מהותי, ומאוד חשוב.

ההבדל הזה לא אומר שאוזניות אולפן תשמענה רע יותר, או שלא תוכלו ליהנות מהן, אבל כשאתם קונים אותן, הבינו כי מטרת היצרנים לא הייתה להעשיר את הצליל, אלא לגרום לו להישמע כמו שהמפיק רצה. באוזניות ה״רגילות״, לעומת זאת, הרבה פעמים תמצאו אפקטים שמטרתם לשנות קצת את המוזיקה כדי שתהיה נעימה יותר לאוזן. אחד המותגים הפופולאריים בעולם כיום, Beats, מייצר אוזניות שכל מטרתן להיות ״פופוליסטיות״. הבס שלהן מודגש, אבל לא מאוד מודגש, הצלילים הגבוהים נקטעים כדי לא לצרום. נסו, למשל, להקשיב ל-Reckoning Song של אסף אבידן באוזניות מוניטור ובאחד מדגמי ביטס - החוויה תהיה שונה לחלוטין.

גב פתוח/גב סגור

באוזניות שמתלבשות על האוזן, יש כאלה שהגב (החלק האחורי) שלהן סגור הרמטית, ויש כאלה שבהן הוא פתוח. המקרה השני איננו טעות יצרן, אפילו אם זה עלול להישמע לכם ככה אם אתם במקרה יושבים ליד מישהו שמאזין למוזיקה באוזניות עם גב פתוח ומתפלאים כמה מהצליל זולג גם לתוך האוזנייים שלכם. מטרתו לייצר חוויה שדומה יותר לרמקולים.

אוזניות (צילום: ShutterStock)
אילוסטרציה | צילום: ShutterStock

לאוזניות סגורות, שנועדו לבודד אתכם מהעולם שבחוץ, קשה יותר לייצר אשליה שהמוזיקה לא מגיעה משני רמקולים שצמודים לאוזניים שלכם. זו אשליה שהן מאוד רוצות לייצר, כדי שהמוזיקה תוכל ״לעטוף״ אתכם ולהושיב אתכם בפני במה וירטואלית (יותר על כך בכתבה הבאה). כשהן חוסמות את הרעשים, ולא מאפשרות להם להתערבב עם המוזיקה, הבמה הזו קטנה יותר. האוזניות הפתוחות מאפשרות לצליל שנוצר להגיע גם לכיוון האוזניים שלכם וגם לכיוון השני, תוך שהן מאפשרות לרעשי חוץ להיכנס (ועמם גם לצליל שבדיוק יצא מהאוזניה השנייה). הן מייצרות הרגשה של במה הרבה יותר רחבה. המחיר, כמובן, הוא הרעש, והאוזניות הפתוחות מתאימות הרבה יותר להאזנה ביתית.

מגבר אוזניות/DAC

כשהצליל שאתם רוצים להפיק מגיע ממקור דיגיטלי (קובץ, דיסק, יוטיוב, שירות מוזיקה), הוא צריך לעבור המרה לאות אנלוגי שמוזן לתוך האוזניות ומייצר את הקול. כל מכשיר עם שקע אוזניות כבר יודע לעשות את זה, אבל יש מוצרים ייעודיים שמתיימרים לעשות את זה טוב יותר. חלקם גם מגבירים את האות אחרי ההמרה שלו, כי יש אוזניות שדורשות הגברה כדי שיהיה מספיק זרם להזיז את הממברנה שמייצרת צליל.

מה שאתם צריכים לדעת זה שלא מדובר ברמאות. אפילו מגברי אוזניות זולים יחסית יכולים לגרום להבדל משמעותי, כשהמקור איכותי והאוזניות טובות.

אוזניות אלקטרוסטטיות/Planar Magnetic

אז הכתבה הזאת עניינה אתכם, והתחלתם לחפש קצת על טכנולוגיה של אוזניות, והגעתם לכך שקיימות אוזניות אלקטרוסטטיות ואוזניות בטכנולוגיית Planar Magnetic, וכל מי שמקשיב להם מתלהב. בכתבה השלישית בסדרה ניגע בהן, אבל כדאי להבין - הצליל שלהן אולי מדהים, והרכישה שלהן אולי כדאית לאנשים עם חשבון הוצאות בלתי מוגבל, אבל אסור לכם להתייחס לכל השאר כאל פשרה. בכלל, עד לפני רגע עוד לא היה לכם אכפת מאוזניות, אז אתם כבר קופצים לדבר הכי יקר שיש? חכו טיפה.

 

בכתבה הבאה: כך תבחרו אוזניות (שאינן אלקטרוסטטיות, כי עזבו אתכם מזה)