כבר שנים רבות שאפל קובעת את הכיוונים המרכזיים אליהם הולך שוק המחשבים, למרות שבפועל היא שולטת על אחוז כמעט זניח שלו. החל ממחשבים ביתיים או משרדיים בתצורות שאינן ה"מגדל" המסורתי, דרך מקלדות הצ'יקלט וגופי המתכת לניידים ועד הלפטופים הדקים (אולטרה-בוקים) - אפל תמיד הקדימה את השוק.

מחשב ה-MacBook 12 של אפל (צילום: יאיר מור, NEXTER)
קווים חלקים אופייניים לאפל | צילום: יאיר מור, NEXTER

גם המקבוק החדש, במובן מסוים, מקדים את השוק. אמנם, הפעם אפל נמצאת בפיגור אחרי מתחרותיה בכל מה שקשור להבנת החשיבות של מחשב נייד מתפרק (ואין זה פלא - הרי אין לה מערכת הפעלה שתתמוך בתצורה כזו), אך בכל מובן אחר מחשב המקבוק הוא מבשר המהפכה החדשה בתחום המחשבים הניידים: הוא דק אפילו יותר ממקבוק אייר, קל ממנו משמעותית, מכיל מסך איכותי ביותר ועכבר מסוג חדש ובמקום זאת מוותר על כל השקעים מלבד שניים - אחד לאודיו ואחד לכל יתר הדברים.

עיצוב וחומרה

מקבוק 12 הוא מחשב שקשה להתעלם ממנו: כמיטב המסורת של אפל, הוא מעוצב באופן שצורח "תראו אותי!". כל גופו עשוי מתכת בצבע מט ובמרכז גב המסך ממוקם לוגו אפל, שאינו מואר כבעבר אך עשוי חומר דמוי מראה שדואג למשוך את תשומת הלב באותה מידה. רוב הקווים שלו ישרים וחדים, מלבד החלק התחתון בעל הצורה ההדרגתית, הדק מאוד מלפנים ומעט פחות דק מאחור.

מחשב ה-MacBook 12 של אפל (צילום: יאיר מור, NEXTER)
מקבוק 12 לעומת אולטרה-בוק רגיל | צילום: יאיר מור, NEXTER

בצדדים לא נמצא כמעט דבר - מפני שכפי שכבר הזכרנו, המחשב הזה הוא הראשון שמוותר על שפע השקעים המסורתי ומשאיר רק שניים: בצד ימין שקע אוזניות (שלטעמנו גם עליו אפשר היה לוותר) ולצידו שני מיקרופונים מובנים, ובצד שמאל שקע USB 3.1, המכונה גם USB Type-C. זהו תקן הנראה כמו שקע ההטענה של אייפונים מהדורות האחרונים, והתקע המתחבר אליו קטן וסימטרי, כך שניתן לחבר אותו ללא בדיקה איזה צד מופנה מעלה ואיזה מטה.

השקע הזה יצטרך להספיק למשתמשים לכל הצרכים - הוא שקע הטעינה של המחשב, אבל הוא גם השקע לחיבור אביזרים חיצוניים. כרגע אין בשוק כמעט אף אביזר תואם, אך בחודשים הקרובים צפויים להתחיל לצאת מכשירים שונים התומכים בתקן החדש, וגם מפצלים שיאפשרו לחבר לשקע האחד מספר מכשירים בו-זמנית - מסכים, דיסקים חיצוניים, מיקרופונים, מצלמות ועוד, בנוסף כמובן לכבל ההטענה של המחשב. זהו רעיון שצפוי להכניס משתמשים רבים להלם - אך אין לנו ספק שבעתיד נתהה מדוע אי פעם הסתובבנו עם מחשבים שגופם היה מלא שקעים במקום שקע אחד שמאפשר לחבר אליו מספר מכשירים בו-זמנית דרך מפצל, ממש כמו שקע חשמל בבית או במשרד.

מחשב ה-MacBook 12 של אפל (צילום: יאיר מור, NEXTER)
החלק הכי עבה במחשב: שקע האוזניות | צילום: יאיר מור, NEXTER

פתיחת המסך נעשית באמצעות "לשון" בקדמת המכשיר - או, ליתר דיוק, מפרצון בחלקו התחתון של המחשב שמסגרת המסך צפה מעליו ומאפשרת אחיזה ופתיחה שלה. בפנים מתגלית מקלדת Chiclet אופיינית, הפרושה לכל רוחב המחשב ונמצאת בתוך ריבוע שקוע בגוף המתכת, מה שאומר שגובה המקשים זהה לגובה משטח המנוחה לידיים. האחרון, אגב, עשוי אף הוא אותה פיסת מתכת כמו שאר הגוף, ובמרכזו נמצא העכבר העצום של המחשב. מאחורי המקלדת נמצאת שבכה שתחתיה נמצאים הרמקולים ומעבר לה - המסך, שבתחתיתו רצועת פלסטיק אפורה עם לוגו MacBook וסביבו מסגרת שחורה הנמצאת מאחורי פיסת הזכוכית המכסה את התצוגה.

מתחת למקלדת מסתתרת חומרה מודרנית של מחשב אולטרה-נייד: מעבד Core M של אינטל, שאינו דורש מאווררים לקירור ומאפשר ייצור מחשבים דקים וקלים, ללא חלקים נעים ובעלי ביצועים טובים מאלה של מעבדי Atom החסכוניים; זיכרון עבודה (RAM) בנפח 8 גיגה-בייט, כונן אחסון בנפח 256 גיגה-בייט וסוללות - הרבה סוללות - שממלאות את רוב נפח המחשב.

מחשב ה-MacBook 12 של אפל (צילום: יאיר מור, NEXTER)
שקע ה-USB 3.1. יום אחד הכל יתחבר אליו | צילום: יאיר מור, NEXTER

המסך, שהחברה טוענת שנכנס בתוך גוף של מחשב 11 אינצ', הוא IGZO של Sharp היפנית, ברזולוציית 2K ובגודל 12 אינצ'. מצד אחד, הוא מספק איכות פשוט מטורפת - עם צבעים נאמנים מאוד למציאות ועם מעט מאוד השתקפויות יחסית למחשבים ניידים אחרים, ומצד שני הוא לא זולל אנרגיה כמו מסכים מסוגים אחרים.

שימושיות וביצועים

מי שרגיל למק, ימצא את עצמו בבית בהדלקת המקבוק החדש. עבור מי שרגיל ל-Windows, מחכה הלם לא קטן: הממשק של אפל יפהפה, אבל קשה להתרגל אליו. מאוד. גם מגוון התוכנות הענק שמשתמשי PC רגילים אליו לא נמצא כאן, לפחות עדיין - למק מורידים אפליקציות מהחנות של אפל, או מחפשים ברשת את מעט התוכנות שזמינות לו. בדיוק ההיפך מהמצב באייפון ובאייפד, שיש להם מגוון אפליקיות עשיר בהרבה מהמתחרות בכלל וזו שיש לה מערכת הפעלה בשם "חלונות" בפרט. בנוסף, המערכת מבוססת על שני סרגלים במקום אחד: למעלה נמצא סרגל התפריט, בו ניתן למצוא את האפשרויות השונות, השעון ותכונות כמו אינטרנט אלחוטי וכפתור הכיבוי, בעוד למטה נמצא ה-Dock ("עוגן"?), שילוב בין סרגל קיצורי דרך לתוכנות עיקריות וסרגל המציג את החלונות הפתוחים.

מחשב ה-MacBook 12 של אפל (צילום: יאיר מור, NEXTER)
הלוגו לא מואר, אבל עדיין מושך תשומת לב | צילום: יאיר מור, NEXTER

פרט אחד במקבוק החדש שכנראה לא מוכר עדיין אפילו לאוהדי מק הוותיקים הוא הממשק העברי - אפל שדרגה בשנתיים האחרונות באופן משמעותי את התמיכה שלה בשפת הקודש ודאגה לנו לממשק עם תמיכה בעברית. הבעיה העיקרית היא שהעברית בו עדיין רחוקה ממושלמת: לא כל הממשק מוצג בעברית, ושימוש בעברית בתוך אפליקציות לא תמיד עובד כראוי. עם זאת, התמיכה הולכת ומשתפרת עם כל עדכון שיוצא למערכת ההפעלה Mac OS X, ואנחנו מניחים שעד שיגיע הדור הבא של מחשבי המק החדשים והדקים היא כבר תהיה קרובה מאוד לרמת העברית במחשבים מבוססי Windows.

אחרי ההתרשמות הראשונית מהעברית, עברנו להתפרע על המקלדת והעכבר - שניהם חדשים לחלוטין ולא דומים לשום דבר שהיכרנו עד כה.

המקלדת מוארת, למרות עוביו הזעיר של המחשב - הישג מרשים לכל הדעות. מצד שני, מנגנון המקשים החדש, המיועד לאפשר להם להילחץ באופן סימטרי ללא קשר לשאלה על איזה צד של כל מקש אתם לוחצים - שטוח מדי לטעמנו ולא מעניק תחושה של הקלדה, אלא יותר של "קליקים" זעירים, כאילו המקשים הודפים את עצמם החוצה רק כדי שנדע שלחצנו עליהם, מבלי שחשנו אותם נלחצים. ייתכן שניתן להתרגל לזה לאחר שימוש ממושך, אך אנחנו לא הספקנו לעכל את המקלדת הזו בכמעט שבועיים של שימוש.

מחשב ה-MacBook 12 של אפל (צילום: יאיר מור, NEXTER)
מקלדת מוארת, אבל שטוחה מאוד | צילום: יאיר מור, NEXTER

העכבר גם הוא מרשים מאוד - בעיקר בגודלו העצום יחסית לגודל המחשב, אך גם בטכנולוגיה שלו. אפל נטשה את עכברי Synaptics, שהיו בכל מחשביה מאז המצאת משטח המגע, לטובת עכבר חדש בעל משטח הרגיש לרמות שונות של לחיצה. וזה לא של-Synaptics אין משטח מגע כזה - להיפך, הוא אפילו כבר נמצא בדגם או שניים של חברות אחרות. אבל לאפל זה לא הספיק והיא החליטה להתחרות בשותפה הוותיקה שלה עם עכבר משלה. התוצאה, לטעמנו, מאכזבת - מצד אחד, העכבר מרגיש נוח מאוד ומגיב היטב ללחיצות בשלוש הרמות הזמינות. מצד שני - לא ברור למה צריך ללחוץ עליו עד להרגשת "קליק" או שני "קליקים" כדי לעבור בין רמות הלחץ. זה מרגיש כמו מנגנון מכני שמנסה לפצות על חוסר יכולת לייצר מנגנון דיגיטלי מודרני - למרות שזה לא.

בסך הכל, השימש במחשב מהנה למדי, לפחות עבור מי שלא זקוק לממשק שכולו דובר עברית. במערכת ההפעלה של אפל יש תכונות רבות שהופכות אותה כיום למתחרה מבטיחה מאוד למיקרוסופט - יותר מאי פעם בעבר ולא רק עבור גרפיקאים. היא מהירה מספיק גם על המעבד החסכוני של אינטל, אם כי בניסיון לצפות בווידאו באיכות 8K - היא פשוט לא היתה מוכנה לנסות, בניגוד למחשבי PC אחרים שמילאו את הפקודה גם אם איכות הווידאו היתה גבוהה מכדי שיוכלו להתמודד איתה. אבל במשימות כמו עיבוד תמלילים וגלישה ברשת היא התמודדה ללא שום קושי על המחשב הקטן והחסכוני.

מחשב ה-MacBook 12 של אפל (צילום: יאיר מור, NEXTER)
מסך איכותי ולא זללני | צילום: יאיר מור, NEXTER

סיכום

מקבוק 12 הוא רעיון גדול באריזה קטנה: מחשב נייד אמתי, שמוותר על מה שלא חייבים בלי להתפשר יותר מדי על מה שרוצים. הוא קטן וקל מאוד - כ-13 מילימטר עובי ומעט יותר מ-900 גרם משקל, ומחזיק יום של עבודה או אוניברסיטה (8-9 שעות) ללא חיבור לחשמל. הבעיות שלו, כרגע, הן שתיים - אחת כללית ואחת מקומית: הבעיה המקומית היא התמיכה בעברית, שעדיין לא השלימה את הפער מול מחשבי חלונות, בעוד הבעיה הכללית היא המחיר. המחשב נמכר אצל איידיגיטל, משווקת מוצרי אפל בישראל, במחיר שמתחיל מכ-7,500 שקל לגרסה בעלת כונן אחסון בנפח 256 גיגה-בייט ו-9,260 שקל לגרסת 512 גיגה-בייט. כרגע, זה מחיר שווה בעיקר עבור מי שרוצה אפל בכל מחיר.