זוכרים איזה מחשב היה לכם לפני 10 שנים? סביר להניח שהיה בו כונן דיסקים - ואם לא, יש סיכוי לא רע שקניתם אחד חיצוני וחיברתם אותו בכל פעם שרציתם להתקין תוכנה או להאזין לדיסק חדש שקניתם ועוד לא העתקתם (מה, לא העתקתם? ברצינות?). בכל אופן - יש סיכוי טוב שמגיע לכם פיצוי על המגירה הזו שבולעת דברים עגולים.

לפני יותר מ-7 שנים תבע הממונה על פירוק נכסי רשת חנויות בשם Circuit City את יצרניות הכוננים האופטיים. התביעה פתחה תיבת פנדורה שחשפה כי במשך שנים תיאמו ביניהן החברות את מחירי הכוננים, כדי להשאיר אותם גבוהים וכך להרוויח עליהם יותר.

לאחר סחבת של שנים, לאחרונה הגיעו עורכי הדין של התביעה להסכמי פשרה עם 4 מהחברות הנתבעות: היטאצ'י-LG, סוני, פנסוניק ו-NEC. כל אחת מהחברות הסכימה לשלם לקרן מיוחדת, שממנה ישולמו פיצויים לאלה ששילמו מחירים מופרזים על כונני דיסקים בגלל הפרת חוקי ההגבלים העסקיים על ידי היצרניות. סך הכל שילמו החברות 124.5 מיליון דולר.

עם זאת, הסיפור עוד רחוק מלהיגמר: עורכי הדין אוספים עכשיו דרישות לתשלום. כל מי שקנה כונן אופטי של אחת מארבע החברות בין אפריל 2003 ודצמבר 2008, וגר ב-23 מדינות בארה"ב לגביהן ההסכם תקף, יכול להגיש דרישה כזו עד ה-1 ביולי 2017.

אך זה לא אומר שכל מי שגר אי פעם במדינות האלו וקנה מחשב אכן יקבל פיצוי. עורכי דין יבדקו את הפניות ושומרים לעצמם את הזכות לדרוש מהפונים קבלות שמוכיחות רכישת מחשבים בשנים ובמדינות הללו. לאחר סיום הליך הפניות ובדיקתן, ימתינו עורכי הדין לסיום המשפט של החברות האחרות שנתבעו בתיק - טושיבה, סמסונג, LiteOn, פיליפס, BenQ ואחרות. זאת כדי לראות האם גם הן ייכללו בקרן הפיצויים המשותפת.

אחרי כל התנאים האלה, ברי המזל שיקבלו פיצוי לא יקבלו יותר מ-10 דולר לכל כונן שהיה בבעלותם, וגם זה במקרה הטוב. לפי חישוב של CNET, לאחר שרבע מהקרן ישולם לעורכי הדין, יישאר בה סכום שיספיק לפצות ב-10 דולר בקושי 9 מיליון מתוך כמעט 60 מיליון רוכשי מחשבים בארה"ב רק בשנת 2003 - שהיא, כזכור, רק אחת מ-6 שנים שכל מי שרכש בהן כוננים זכאי לכאורה לפיצוי. ככל שיותר אנשים יימצאו זכאים - סכום הפיצוי יירד. בכל מקרה, הוא יגיע לכיסים של מי שיזכו להיכלל בהסדר באחת השנים הבאות.