אתר שידוכים באירן (חדשות 2) (צילום: חדשות 2)
אירני גולש ברשת | צילום: חדשות 2

לבחירות שייערכו מחר לנשיאות אירן מתמודדים ארבעה אשר אושרו על-ידי מועצת שומרי החוקה מתוך למעלה מאלף מועמדים, גברים ונשים, שנרשמו. רק 400 מהם הגישו את הטפסים הנדרשים במשרד הפנים.

המתמודדים הם הנשיא המכהן מחמוד אחמדינג'אד, ראש הממשלה לשעבר (1981-1989) מיר חסין מוסאווי, יו"ר הפרלמנט לשעבר (1989-1992) מהדי כרובי ומפקד משמרות המהפכה לשעבר (1981-1997) מחסין רצ'אאי.

כל הארבעה עושים שימוש פעיל באינטרנט וברשתות החברתיות המצויות בו, זאת למרות ההגבלות על האינטרנט בעיקר בעיתות בחירות במדינה, הן באמצעות אתרים ובלוגים אישיים, והן באמצעות הפעילות המקוונת של תומכיהם.

אחמדינג'אד חזק ברשת

תומכיו של הנשיא המכהן הקימו אתר ובו מידע רב אודות האיש ומסע הבחירות שלו, תוך שימוש בפלטפורמות מגוונות של רשתות חבריות - Twitter, Facebook, Youtube, Freindfeed. האתר מאפשר, לצד קבלת מידע, מעורבות פעילה של התומכים באופנים שונים.

מוסאווי, הנחשב לרפורמיסט, הינו מהפעילים ביותר באינטרנט וברשתות החברתיות שבו. בשל פעילותו זו ובדגש על שימוש ב-Facebook, שם יש לו 36 אלף תומכים, נחסם שירות זה באירן לזמן מה בסוף חודש מאי. בנוסף, הקימו בלוגרים מתומכיו אתר עבורו ובו הביעו אלף מהם את תמיכתם תוך ציון שמותיהם וכתובות אתריהם.

טור של טל פבל (צילום: חדשות 2)
ד"ר טל פבל | צילום: חדשות 2

מוסאווי נתמך על ידי נשיאה לשעבר של איראן מחמד ח'אתמי (1997-2005), אשר אף קיים ריאיון אינטרנטי שאירגנו בלוגרים מתומכי המועמד. במהלך הריאיון ענה ח'אתמי על שאלות שהתקבלו באינטרנט ובכלל זה באמצעות Facebook, Twitter, Emails וכן IM.

סגן רה"מ לענייני אינטרנט

מהדי כרובי פעיל מאוד בצורה מקוונת באמצעות אתר אישי לצד אתר יעודי למסע הבחירות ואתר עבור המפלגה שהקים במהלך מסע הבחירות הקודם לנשיאות. בדומה לאחמדינג'אד ולמוסאווי, גם כרובי ותומכיו פעילים בצורה נרחבת ברשתות החברתיות ובכלל זה Facebook, Youtube, Picasa ואף שימוש ב-Google Calendar המפרט אירועים עיקריים במסע הבחירות. כרובי עושה שימוש בשירותיו של סגן ראש הממשלה לשעבר (ובלוגר בזכות עצמו) כיועץ לענייני אינטרנט. מספר בלוגים נפתחו בתמיכה במועמדותו אולם אלה מעטים בהשוואה למספר הבלוגים התומכים במוסאווי.

מחסין רצ'אאי ותומכיו הינם מבין הפחות פעילים באינטרנט וברשתות החברתיות שבו. אף מספר הבלוגרים התומכים בו קטן יחסית. לר'צאאי אתר אישי ובו בלוגים שונים ממגוון תומכיו ובהם כאלה שעניינם בעברו הצבאי של האיש ואחרים הקשורים במוצאו האתני.

נראה כי האינטרנט והרשתות החברתיות לא רק קנו למתמודדים לנשיאות אחיזה בקרב המונים באירן, אלא חודרים גם לשכבת השלטון. לא רק שהמועמדים השונים עושים שימוש פעיל באינטרנט, אלא כולם פעילים בדרגות שונות ברשתות החברתיות, הן לשם העברת מידע אודות המועמד והן לשם גיוס תומכים לו.

גידול של 9,100% בשימוש באינטרנט

לאור גידול בשיעור של 9,100% במספר משתמשי האינטרנט במדינה בין השנים 2000-2008 והיות משתמשי האינטרנט בה כמחצית מכלל המשתמשים באזור, מערכת הבחירות הבאה תהיה ללא ספק שונה בתכלית לפחות בהיבטי אינטרנט. נמתין נא ארבע שנים לראות את פני אירן, מידת החופש והשינויים שחלו בה על פי מסע הבחירות המקוון הבא במדינה.

ד"ר טל פבל הינו מומחה לאינטרנט ולטכנולוגיה במזרח התיכון ובעולם האסלאמי. לפניות: info@TalPavel.com.