זה עניין של אומץ. להכיר בביטקוין כמטבע רשמי באל-סלבדור, לצד הדולר, דרש אומץ אמיתי. אומץ כלכלי, אומץ מדיני, אומץ פוליטי. זו הרי החלטה היסטורית, שחוצה הרבה מעבר לגבולותיה של המדינה המרכז אמריקאית. הנשיא הצעיר והכריזמטי של אל סלבדור, נג'יב בוקלה, בסך הכל בן 40, ידע הרי שיביא עליו את ההתנגדות האדירה של ארצות הברית, את הביקורת של קרן המטבע העולמית, את האופוזיציה כולה. ולמרות הכל, מרגע שקיבל את ההחלטה, ומרגע אישור החוק בקונגרס ביוני אשתקד, הביטקוין לא רק הפך למציאות באל סלבדור, אלא לעיקרון; ועל עיקרון, הרי לא מוותרים.

השבועות האחרונים היו בסימן ירידה של ערך המטבע הווירטואלי. ודווקא בשיא ירידת הערך, כשפרשנים העריכו שהנה – "הפעם ההחלטה תשונה", דווקא אז, זימן הנשיא בוקלה כנס בינלאומי במדינתנו, בהשתתפות נציגים מ-44 מדינות. נציגי ממשלות, נגידי בנקים, רגולטורים; כולם הגיעו כדי לשמוע וללמוד על המהפכה. על עיקרון, הרי, לא מוותרים. לבטח כאשר מדובר במהפכה כלכלית עבור אלה שאינם חלק מהמערכת הבנקאית, ובאל סלבדור, מדובר ב-70% מהאוכלוסייה.

בזמן שהאמריקאים מערימים קשיים כלכליים וקרן המטבע רומזת בגלוי שלא תסייע למדינה שגם כך החוב הלאומי שלה צפוי להגיע לכ-86% מהתמ"ג, בוחן הנשיא את התוכניות האדריכליות של העיר החדשה שהצהיר שיקים: "ביטקוין סיטי". מי שמכיר את הרוח האמיתית של הממשל הנוכחי באל סלבדור, יידע שהביטקוין הגיע כדי להישאר.

והאמת היא, חרף הביקורת של "מתנגדי המהפכה", שהמציאות החדשה נותנת אותותיה, הגם אם ברור שזה עניין של תהליך וזמן. למעלה מ-4 מיליון תושבים הורידו את האפליקציה הממשלתית, "צ'יבו וולט", באמצעותה יכולים האזרחים לקבל ולשלם בביטקוין, תוך שבועות בודדים מיום השקתה. למעלה מרבע מהם, ממשיכים לעשות שימוש באפליקציה גם היום. 5% מהאזרחים כבר משלמים מיסים בביטקוין, וקרוב ל-15% מהחברות במשק מדווחות על מכירות עולות בביטקוין.

אבל הכסף הגדול מגיע דווקא מבחוץ, וכאן השינוי הגדול עבור התושבים. 3 מיליון אנשים בעלי אזרחות סלבדורנית, חיים כיום בארצות הברית. קרוב לשבעה וחצי מיליארד דולר נשלחים מידי שנה על ידי אותם אנשים לבני משפחותיהם באל-סלבדור; כ-20 מיליון דולר נשלחים אפוא מידי יום, לא לפני שעוברים דרך מסלול מתווכים, לרבות המערכת הבנקאית, שגוזרים עמלות נאות וגבוהות מאוד. "צ'יבו וולט", נטול העמלות, מקבל את הכסף ללא "תיווך". וזה החיסכון האמיתי (והמשמעותי) עבור התושבים.  

האומץ בהחלטה על הטרנספורמציה של המטבע הקריפטוגרפי, הוא דוגמה אחת בלבד לשינוי האדיר שעוברת כיום אל סלבדור, לרוח החדשה שלה, לאותה "חוצפה ישראלית", נוסח אמריקה הלטינית. המדינה, שגודלה כגודל שטח ישראל, עברה שינוי היסטורי בשנתיים וחצי האחרונות. מהמדינה האלימה ביותר בעולם, הפכה אל סלבדור לקרקע פורייה של השקעות זרות, פיתוח תשתיות וקפיצה באיכות מערכת החינוך. הנשיא הבטיח מחשב לכל ילד? הבטיח וקיים. הממשלה רכשה למעלה ממיליון ו-300 אלף מחשבים וטאבלטים, ובימים אלה היא מסיימת את החלוקה; לא רק של המחשב לבדו, אלא חיבור חינם לאינטרנט ותכני לימוד. לכולם. בלי יוצא מן הכלל.

קריפטו, ביטקוין (צילום: Vaclav Sonnek, shutterstock)
קריפטו, ביטקוין | צילום: Vaclav Sonnek, shutterstock

וברקע - מיליארדרים נוחתים ובאים. חברות זרות באות ל"מכה" של עולם הקריפטו, מבקשות להרגיש את השינוי. מה ש"תפסיד" המדינה מהשחמט הפוליטי הבינלאומי, היא בונה על להרוויח מהחברות הזרות ומהאוונגליסטים של הקריפטו. אבל נכון, האתגרים לפניה עוד גדולים. התנודות, הסיכונים, הירידות – אבל הם ידועים לממשל. זה לא משהו חדש. ולמרות הכול, ההחלטה להכיר בביטקוין כמטבע רשמי היא אחת ההחלטות האמיצות בזירת הכלכלה העולמית. היא פתחה דלת לשיח אמיתי ופרקטי במדינות רבות בעולם. השפעתה של החלטתו של הנשיא בוקלה, גדולה עוד יותר כלפי חוץ מאשר כלפי פנים.

בשבוע שעבר הגיעה לישראל, במסגרת ביקור עבודה רשמי, שרת הכלכלה של אל-סלבדור והציגה לבכירים במשק את ההזדמנויות לשיתופי פעולה, היא חשפה חלק מעיקרי החוק החדש שיעודד השקעות. על פי השמועות, זה אולי יסגור פינה לאלו שלא הספיקו להוציא דרכון פורטוגלי: נראה שמי שישקיע במדינה באמצעות ביטקוין, עשוי, בתנאים מסוים, לקבל גם אזרחות.

הכותב הינו מנכ"ל TENLOT GROUP, ומשמש כקונסול הכבוד של אל-סלבדור בישראל