זה קרה לפני כשבועיים: א', תושב מרכז הארץ בשנות השלושים לחייו, נחת מלונדון ועשה את דרכו למסוע המזוודות בנמל התעופה בן גוריון כדי לקחת את המזוודה שלו. הוא נשא בידו מזוודת טרולי קטנה, ניהל כמה שיחות טלפון בהולות וכבר עשה את דרכו לכיוון המסלול הירוק בדרך החוצה.

אלא שפקידי המכס בנתב"ג שעקבו אחרי הנוסע עיכבו אותו, וביקשו ממנו להתלוות אליהם לחדר צדדי. בחיפוש שערכו בטרולי שלו הם גילו 17 מכשירי אייפון 7 מוסלקים בכמה תאים כפולים. בחקירתו בפני פקידי המכס הוא התקשה להסביר מדוע יש ברשותו מספר כזה של אייפונים. ההערכות הן שהוא התכוון למכור אותם לחברים או בעלי חנויות שהזמינו ממנו את המכשירים. הברחה כזו הייתה אמורה להכניס לכיסו של א' עשרות אלפי שקלים.

בתום חקירתו הוא שוחרר בערבות והטלפונים הוחרמו, עד שהוא ישלם את הפרשי המס והקנסות שיכולים להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים.

מאז הושק אייפון 7 לפני כחודשיים תפסו פקידי המכס בנתב"ג כ-50 כמכשירים. ההערכה היא שרשתות ההברחה המתמחות בתחום הסמארטפונים והמופעלים על ידי כמה בעלי חנויות סלולרי ואזרחים פרטיים הצליחו כבר להבריח כמה מאות מכשירים בשנה האחרונה.


"בדרך כלל אנחנו תופסים בין 10 ל-30 אחוז מכלל המכשירים שמוברחים לישראל. ההברחות של אייפון 7 היו בחלקן כמה ימים לפני ההשקה בישראל", הסביר גורם במכס, "יש לנו שיטות יעילות ומתוחכמות לעקוב אחר המבריחים בימים שקודמים להשקות בארץ ובעולם. מנתחים אישיות של מבריח. גיל. מראה. עוקבים אחריהם כבר בעת הנחיתה. בחלק מהמקרים אנחנו קולעים בול ולפעמים יש פספוסים. תעשיית הברחות הסלולר מגלגלת מיליוני שקלים בשנה. אנחנו עם יד על הדופק".

המבריחים נוחתים מניו-יורק, לונדון, פריז, רומא, ברלין ומדינות דרום אמריקה. היו מקרים שפקידי המכס תפסו סמארטפונים מוחבאים בתוך תפילין, ציצית, בקופסה לשמירת אתרוג ואפילו בתוך גרביים. נכון לעכשיו המכשיר המבוקש ביותר בישראל בקרב המבריחים שנתפסו מתחילת השנה הוא סמסונג גלקסי S7. אחריו במצעד המבוקשים: אייפון 6S, סוני אקספריה, LG G5. סמסונג גלקסי S6. וואיי מייט 8' ודגמי נקסוס שונים. השאר הם מכשירים סינים. ההערכה היא שעד סוף השנה אייפון 7 יתפוס מקום של כבוד בפסגת מצעד ההברחות.

לרוב, אומרים במכס, המבריחים דואגים לזרוק את הקופסאות של המכשירים כדי להקל על משקל המזוודה וכדי לא לעורר חשדות.