אי שם בשנים הראשונות לקיומו של האייפון, משתמשים רבים היו מחכים למוצא פיהן של קבוצות “פריצה” (Jailbreak) שונות שהיו משחררות כלים המאפשרים את ההתקנה של חנות האפליקציות האלטרנטיבית Cydia שאיפשרה הורדה של אפליקציות וכלים שאפל לא שילבה במערכת ההפעלה המאוד מוגבלת שלה בזמנו. בשנים האחרונות פחות ופחות משתמשים הרגישו את הצורך לפרוץ את מערכת ההפעלה שלהם, ועכשיו, עוד מסמר מהאחרונים בארון הפריצות לאייפון ננעץ, כאשר האיש מאחורי Cydia מודיע כי הוא מנטרל את האפשרות לרכישות בתשלום בחנות.

המחיר הכבד של תחזוק החנות

ג’יי פרימן, הידוע בכינוי “סאוריק”, אשר פיתח את Cydia לפני 10 שנים, פרסם הודעה ברדיט בה הוא מסביר כי הוא תכנן לבצע את המהלך בסוף שנת 2018, אך לאחר שגילה פירצת אבטחה במנגנון הסליקה, העדיף לסגור במהלך סוף השבוע את אופציית התשלום באופן מיידי. כמו כן, הסביר פרימן כי ניהול השירות גבה ממנו מחיר כבד: “השירות הזה מוביל להפסדים כספיים, וזה לא משהו שיש לי מספיק תשוקה כדי שארצה לתחזק אותו: זה היה רכיב קריטי באקוסיסטם בריא… ולתקופה זה עזר לי לממן צוות קטן של אנשים שיעזור לתפעל את האקוסיסטם, אבל זה לווה עם מחיר כבד לשפיות שלי ולהרבה שנאה לא רציונליות כלפיי מאנשים שפשוט לא מבינים איך רווח והפסד עובדים”.

סאוריק הדגיש כי לא חלה כל דליפת מידע וכי סגירת אופציית התשלומים לא אומרת שהחנות תפסיק לפעול. עם זאת, בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית ברמת העניין סביב פריצות, בעיקר הודות לעובדה שאפל אימצה חלק גדול מהתוספים שהיו בחנות, והטמיעה אותן במערכת ההפעלה בצורה הרבה יותר טובה ויציבה (וכמובן העובדה שהיא חוסמת את הפריצות בעדכוני מערכת מהירים). חוסר היכולת של מפתחים לקבל תשלומים בחנות, עשוי להוביל לנטישה שלהם ולחוסר תמיכה בהמשך, מה שימשיך לפגוע בקהילה האוהדת של החנות המיתולוגית.

משתמשים יוכלו כמובן לרכוש אפליקציות ותוספים ב-Repos צד-שלישי ולהוריד את הרכישות שלהם מהעבר, אך סאוריק הבטיח כי תגובה יותר רשמית על עתיד החנות תשוחרר בהמשך.

פורסם ב-Geektime

עוד ב-Geektime

בכיר בוואווי: האשמתם? הציגו הוכחות!
עובד לשעבר במיקרוסופט: גוגל חיבלה בכוונה תחילה בדפדפנים מתחרים

בשנים הראשונות לקיומו של האייפון, כ-10% ממשתמשיו היו טורחים ופורצים את המכשירים שלהם כדי להתקין עליהם אפליקציות שלא עברו את האישור של אפל ותוספים שונים המאפשרים התאמה אישית של ממשק ופונקציות המכשיר כמו מקלדות צד שלישי, ערכות נושא, מנהלי קבצים ושלל אפשרויות שונות.

שנים של מאבק עיקש בין אפל לבין הפורצים הובילו רבים לבחור בנוחות של iOS (או פשוט לעבור לאנדרואיד), שלאט לאט אימצה אפשרויות שונות שנראו לראשונה בחנות האלטרנטיבית, כמו התקנת מקלדות צד שלישי, הוספת מרכז השליטה שלה ואפילו את הגירסה שלה לווידג’טים.