אם הייתם צריכים להמר על האפליקציה הפופולארית ביותר באפ-סטור בשלושת החודשים הראשונים של 2018, ודאי הייתם בוחרים בפייסבוק, אינסטגרם, טינדר או Douyin. אם גם אתם שואלים את עצמכם מי זו האפליקציה האחרונה, אתם בוודאי לא בני נוער – ובהחלט לא בני נוער סינים.

דו"ח חדש של חברת המחקר Sensor Tower מגלה כי האפליקציה הפופולארית ביותר בחנות האפליקציות של אפל היא Douyin, או בשמה המערבי Tik Tok. מדובר באפליקציה סינית ליצירה ושיתוף של קליפים – וכן, זה ממש כמו Musical.ly. רק בסינית.

מקום 6 בדירוג העולמי הכולל

על כמה הורדות מדובר? הדו"ח בחן את שתי חנויות האפליקציות המובילות ברבעון הראשון של 2018 וגילה כי Tik Tok נהנתה מיותר מ-45 מיליון הורדות בתוך 3 חודשים בחנות של אפל, מה שהקנה לה את המקום הראשון. לשם השוואה, את אינסטגרם הורידו מהאפ-סטור באותה תקופה כ-32 מיליון פעמים, את פייסבוק כ-28 מיליון פעמים ואת וואטסאפ הורידו כ-33 מיליון פעמים. אגב, אחרי Tik Tok מופיע המשחק הסופר פופולרי PUBG, עם כ-42 מיליון הורדות.

בדירוג הכולל, שבחן את כמות ההורדות בעולם בשתי החנויות המובילות – גם בחנות של אפל וגם בזו של גוגל – הגיעה האפליקציה הסינית לכ-55 מיליון הורדות, מה שהביא אותה למקום ה-6 בדירוג. אך ייתכן שהאפליקציה פופולאריות יותר מזה, שכן גוגל פליי חסומה בסין ומשתמשי אנדרואיד צריכים להתאמץ כדי להוריד ממנה אפליקציות.

לסקרנים שבכם נספר כי בדירוג הכולל הגיעה וואטסאפ למקום הראשון (כ-200 מיליון הורדות); פייסבוק מסנג'ר למקום השני (כ-190 מיליון הורדות); פייסבוק למקום השלישי (כ-165 מיליון הורדות); ואינסטגרם למקום הרביעי (כ-120 מיליון הורדות).

המקרה המוזר של החזיר

Tik Tok הושקה בספטמבר 2016 על ידי חברת Toutiao – מפלטפורמות יצירת התוכן במובייל הגדולות בסין, עם כ-120 מיליון משתמשים מדי יום ושווי מוערך של 30 מיליארד דולר. האפליקציה מאפשרת כ-15 שניות של צילום סלפי, שעליו מלבישים פילטרים שונים, כמו שינויי רקע, מדבקות בתלת-ממד או Looping, ליצירת קליפ ושיתופו ברשת. מה עושים אחרי זה? סופרים לייקים ומחכים שמישהו יגלה אתכם. כנראה.

אך לא מדובר רק בחיקוי. Bytedance, החברה האם של Toutiao, היא זו שרכשה את Musical.ly תמורת כמיליארד דולר, מה שמוסיף לה המון נקודות אצל המשתמשים. אבל מדוע דווקא עכשיו הגיעה Tik Tok לפופולאריות שיא? ניתן רק לשער כי יש לזה קשר לדמות החזירה המצוירת פפה פיג.

החזירה הבריטית פופולארית מאוד בסין -  לא רק בקרב פעוטות - וכיכבה כפילטר ב-Tik Tok. לאחרונה היא "סבלה" מהתעללות ברשת, משום שהגולשים הסינים הפכו אותה לבעלת מאפיינים מיניים ופדופיליים. אך מה שהכי הפריע לרשויות הסיניות הוא הקישור בין שמה הסינית של פפה – shehuiren – לתרבות גנגסטרים, כלומר לתרבות של מרד נגד השלטון.

הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime

עוד ב-Geektime:
אילו משחקים תוכלו להוריד לקונסולה שלכם חינם ביוני?
הקונסולה החדשה של אטארי כובשת את קיקסטארטר

בתקשורת הממלכתית במדינה החליטו להחרים ולצנזר את החזירה המצוירת בטענה שיש לה השפעה רעה. הענקית Bytedance החליטה רק בחודש האחרון להסיר את כל הסרטונים שקשורים לפפה – שמספרם עמד על כ-30,000 – והעלתה את הגרסה הסינית שלה – Little Pig Dodo. בינתיים, במשך כל הזמן הזה, Tik Tok נהנתה מהפופולאריות של החזירה הוורודה, ואחרי הצנזורה המשיכה ליהנות ממשתמשים שרק רוצים לנהוג כפי שהמשטר הקומוניסטי בסין מבקש מהם. ההחלטה סוקרה בהרחבה ברחבי סין, וכנראה העלתה את המודעות לאפליקציה בקרב סינים שאינם בני נוער, וכך גם את הפופולאריות שלה בקרב קהלים חדשים.

האם זו אכן הסיבה האמיתית לפופולאריות הגואה שלה? את זה נוכל לדעת רק ברבעון הבא, כשיתפרסמו הנתונים שמשקפים את מספר ההורדות שלה ללא הפיצ'ר – והרעש התקשורתי – של פפה החזירה.