בימים האחרונים השיק משרד התחבורה שירות חדש להזמנת רב-קו באינטרנט. זה עולה 10 שקלים לכרטיס ועוד 10 שקלים למשלוח (עד 5 כרטיסים במשלוח אחד). זה הזכיר לנו שכבר כמה שנים שמי שיש לו כרטיס יכול גם להטעין אותו באינטרנט - דרך אפליקציות או קורא כרטיסים שניתן לרכוש בעשרות עמדות ברחבי הארץ תמורת 10 שקלים, מתחבר לשקע ה-USB במחשב ועובד עם אתר רב-קו אונליין.

אז נכנסנו לחנות האפליקציות של אנדרואיד, חיפשנו את אפליקציית רב-קו והורדנו אותה. הדבר הראשון שהיא הציגה לנו היה פרסומת, ואחר כך ממשק מיושן, שלא מתחבר בכלל לכרטיס ובסך הכל מבקש שתרשמו ידנית את הנסיעות - כמו שהייתם עושים בפנקס מנייר. והיא עוד מוצפת פרסומות מעצבנות.

אז חזרנו לחנות ובדקנו את הביקורות. מסתבר שאנחנו לא היחידים שהופתעו לרעה: לאפליקציה יותר מ-100,000 הורדות וציון של 1.2 בלבד, ולפי התגובות כולם חשבו שמשרד התחבורה יכול היה להוציא אפליקציה טובה יותר.

והוא באמת עשה את זה. האפליקציה הרשמית שלו, רב-קו אונליין שפותחה על ידי חברת פיסנטרה, הורדה גם היא יותר מ-100,000 פעמים וזכתה לדירוג גבוה יותר - 3.6. היא נראית טוב יותר, עובדת בצורה פשוטה יותר וכמובן מתחברת לכרטיס לקריאה וטעינה.

אז הורדנו אפליקציה מזויפת - אבל עד שהבנו את זה המפתח שלה, לירן כהן, הרוויח על חשבוננו כסף מהפרסומות שמציפות את האפליקציה, ומפראיירים ששילמו 10.90 שקל על גרסת הפרו שלה, שהיא אותו דבר רק בלי הפרסומות.

השגנו את כהן ושאלנו אותו על הזיוף הנצלני הזה. "זה משהו שעשיתי תוך כדי למידה של פיתוח, זה נראה על הפנים, זרקתי את זה סתם לחנות וזהו, כאילו, שכחתי מזה", הוא טוען. שאלנו אם לא פנו אליו ממשרד התחבורה כדי שלפחות לא ישתמש בשם ובלוגו הרשמי של רב-קו, והוא סיפר ש"אף אחד לא פנה אלי. אני אפילו לא ראיתי מספרים של זה, של כמה אנשים הורידו, אין לי מושג. בוודאי שהמטרה פה היא לא חס וחלילה להטעות את האנשים. א' - אני אוריד את זה, ו-ב' - אני אנסה לשנות את זה כמה שיותר מהר".

אלון רוזנטל, מומחה טכנולוגיה, מתקשה להאמין שמדובר בטעות תמימה: "האפליקציה הזו, כמו שאנחנו רואים, מתחזה לאחת האפליקציות שתומכות ברב-קו. הסיבה שיש את האפליקציות האלה זה כדי לעבוד על המשתמש להוריד אותן אל המכשיר הסלולרי. אחרי שהמשתמש מוריד אותה - היא מפציצה אותו בפרסומות, לרוב תוקעת את המכשיר. השימוש באפליקציה כמעט בלתי אפשרי, הם סוג של מלכודת פרסומות. יש גם שיטה מאוד פשוטה להבין איך להימנע מזה: כל מה שצריך לעשות זה להסתכל על הדירוג של האפליקציות, להיכנס קצת לעומק של הביקורות, ובקלות אפשר להוריד את האפליקציה הנכונה, ולא את הזדונית".

ולמה משרד התחבורה לא דאג להסיר את האפליקציה המזויפת עד שאנחנו פנינו לכהן וגרמנו לו לעשות את זה? זו תגובת המשרד: "משרד התחבורה פועל כל העת מול גורמים הפועלים בניגוד לחוק ומטעים את הציבור. בעבר כבר הוסרו יישומונים שהטעו את הציבור. על מנת להטעין את כרטיס הרב-קו בנייד חובה להשתמש רק באפליקציה מאושרת על ידי משרד התחבורה - 'רב-קו אונליין' או HopOn. בהמשך לפנייתכם, משרד התחבורה בוחן דרכים להורדת האפליקציה מהמדפים".