משחק הפוקימון גו משעשע, מהנה וסוחף את שחקני העולם מצד אחד, אך מדאיג מצד שני. בכל העולם מדווחים מקרים שבהם היו תאונות מצערות שנגמרו בפציעה או במוות. גם בישראל שמענו בשבוע שעבר על שני מקרים נפרדים שבהם נערה נפלה מאופניים בזמן ששיחקה בפוקימון, ועל נער שכמעט טבע כאשר שיחק בים והתמוטט (ועל עוד מקרים שמערבים מבוגרים). אפילו מגן דוד אדום הוציאו אזהרה מהסכנות במשחק.

"בכל יום אנחנו שומעים על מקרי היפגעות חדשים ממשחק באפליקציה", אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, "ילדים חוצים את מעברי החצייה מבלי להסתכל לכביש בגלל משחק באפליקציה ומסכנים את חייהם".

פוקימון גו
פוקימון גו

לא להיבהל רק מפוקימון

רגע, בואו נעצור שנייה. התופעה הזאת ייחודית לפוקימון? צריך להיבהל ולהסיר את המשחק מהסמארטפונים ולהשליך אותם לפח? ממש לא. על פי דו"ח של בטרם מ-2013, מדי יום מגיעים לחדרי מיון 520 ילדים כתוצאה מהיפגעות (כ-190,000 בשנה). זה קורה בגלל טביעה, תאונות ברכב, תאונות אופניים, תאונות שונות בבית ועוד. כל זה הרבה לפני שפוקימון גו היה קיים.

המקרים שנגמרו בפציעה או פינוי לבית חולים וקשורים לפוקימון גו מצערים, מדאיגים ומצריכים כללי זהירות - אך הם עדיין בודדים ומהווים אחוזונצ'יק חסר משמעות בין שלל הסכנות שיש בקיץ. צריך תמיד לנקוט בזהירות.

זאת ועוד, על פי בטרם, מחקר שנערך באוניברסייטת ייל בארה"ב מצא קשר סיבתי בין עלייה בשימוש בסמארטפונים באופן כללי (בלי קשר למשחק כזה או אחר) לבין עלייה בהיפגעות ילדים, ובעיקר בני 0-5, בפעילויות שדורשות השגחה. הסיבה העיקרית היא מה שברור לנו - הסמארטפון מסיח את הדעת.

הפתרון הוא חינוך

ולמרות זאת, המשחק ממשיך לצבור פופולריות אדירה בשבועות האחרונים וזוכה לתשומת לב תקשרותית. רבים מאיתנו משחקים בו, ולילדים ובני נוער פשוט יש יותר זמן פנוי לשרוף, והם עושים זאת בעזרת פוקימון גו.

"העולם הטכנולוגי מאתגר אותנו, גם כהורים. החוכמה היא לא להתנגד, אלא למצוא פתרון. הפתרון הוא חינוך: יש לחנך את הילדים להיות זהירים בכביש ולשחק במרחבים המאפשרים משחק בטוח - פארקים וגני שעשועים", אומרת סילבינגר.

הנה כמה כללי זהירות, שעליהם ממליצים בארגון "בטרם", כאשר משחקים בפוקימון (או לצורך העניין, מצטלמים לסנאפצ'ט, או עושים כל דבר בסמארטפון שמסיח את הדעת מהסביבה):

  • משוחחים עם הילדים על כך שאין לשחק באפליקציה כאשר הם חוצים את הכביש.
  • כשחוצים כביש ראשים למעלה ומכשירים למטה - מניחים את הטלפון ולא עושים בו שימוש.
  • מלמדים את הילדים לשחק באפליקציה במרחבים בטוחים כמו פארקים וגני שעשועים.
  • אם יש אזור או מתחם סגור (למשל אתר בנייה) – לא נכנסים אליו.
  • לא משחקים באפליקציה (או עושים אף פעולה בסמארטפון) בעת רכיבה על אופניים. הסיכוי לנפילה מהאופניים או לחצייה לא בטוחה של הכביש גדל כשמתרכזים במכשיר הטלפון.
  • השגיחו על ילדים צעירים ולמדו אותם את כללי הבטיחות.
  • על אף שיש פוקימונים שכיחים יותר בים, לא משחקים באפליקציה בקרבת מים ולא נכנסים לים כדי לשחק בה.
  • מלמדים את הילדים לא לשחק באפליקציה בשעות החשכה.

גם מפתחת המשחק ניאנטיק בעצמה, על פי דיווחים ברשת, הוסיפה למשחק אזהרות שקופצות ומבקשות לא להסיג גבול, לא לשחק בזמן הנהיגה, לא להיכנס לאזורים מסוכנים ולהשאר עירניים לסביבה.