שנת 2018 יותר מכל אלו שקדמו לה היא השנה שבה הטכנולוגיה נכנסה לנו למטבח. בין אם מדובר במסעדות בלי טבחים, בלי מלצרים ובלי מארחות כמו אלו שנפתחון בדובאי ובבוסטון, ובין אם מדובר על אפליקציות שאומרת לנו בדיוק איך לבשל.

פויקה, למשל, היא אפליקציה שבאה לפתור את אחת הבעיות היותר מעצבנות כשנכנסים למטבח - אנחנו יודעים מה לעשות, אבל לא מתי. כך שבמקום לחפש מתכון לכל מנה בתריט ולעקוב אחר ההוראות, האפליקציה תארגן לכם את סדר הפעולות במטבח כדי שגם אתם תוכלו להכין ארוחת גורמה בת חמש מנות, כאילו זכיתם אתם בגמר המטבח המנצח MKR. 

"אנחנו הוויז של הבישול", אומר יצחק חסאן, מייסד שותף באפליקצייה, "אנחנו לוקחים את המידע של כל המתכונים ועושים סדר פעולות במטבח - עכשיו תחתוך את הגזר, עכשיו קצוץ את העלים וכן הלאה. זה בעצם מיועד לאנשים בבית וגם לספקים וחברות של מוצרי גלם שרוצים שאנשים ידעו מה לעשות עם מה שהם קונים מהם".

הצצה למטבח של אסתר ויהונתן (צילום: מתוך "המטבח המנצח", קשת12)
בקרוב גם אצלם במטבח? | צילום: מתוך "המטבח המנצח", קשת12

אי שם מעבר לים משתמשות מסעדות בפליפי, שהיא זרוע רובוטית שהופכת המבורגרים לבד מבלי ללכלך ואף מנקה את הגריל לאחר הצליה יותר טוב מהעובדים. לאחרונה נודע כי וולמארט תתחיל להשתמש בה באלפי סניפיה.

"אין פה איזה חידוש מטורף", אומר בנצי ארבל, טבח יזם קולינרי, "ורובוטיקה במקרה הזה עדיפה על יד הטבח כי היא עושה רק פעולה אחת בתוך המכלול". יחד עם זאת, הוא מציין, מדובר במגמה קצת עצובה - "אוכל בא מלשון אכילה ומזון מלשון הזנה - כשאתה בא למסעדה אתהה רוצה לבלות בקהילה, ועדיף שתהיה יד אנושית ומישהו חם שמבשל. מסעדה בנויה משלושה יסודות של גלם, הכנה ושירות. אם תחליף את כל החלקים האלה -  זה כבר נהיה מזון ולא אוכל".