אתם מכירים את הנוהל: הטלפון מצלצל. לפעמים המספר לא מוכר ולפעמים פשוט המספר חסום. אתם מחליטים לענות. יש רגע שקט ואז נציגת מכירות נמרצת מציעה לכם זיווג, הצלחה ועושר, זכייה בלוטו, מתנה בלי הגרלה או וילה בפחות מ-20 שקל או הכל ביחד. נכון, אתם יכולים להוסיף אותם לרשימת המספרים החסומים אצלכם במכשיר, אבל תראו לנו ספאמר אחד שמספים אתכם מאותו מספר פעמיים.

קראו גם: מסרוני הזבל: את מי אפשר לתבוע?

סוף לשיחות והודעות הספאם

כמו שקורה כמעט לכולנו, גם יואב ברלינר קיבל במשך כל שעות היממה עשרות שיחות ספאם והודעות סמס מטרידות, שביקשו למכור לו מגרש, להציע לו דיאטה חדשה, או לסדר לו זיווג. אבל בניגוד לכולנו הוא גם עשה עם זה משהו. ברלינר חשב, מה אם תהיה אפליקציה שתיעזר בהמונים כדי ליצור בסיס נתונים גדול של כל מספרי הספאמרים בישראל ותחסום מבעוד מועד את הקבלה שלהם? הוא אמנם איש IT, ולא מפתח, אבל הוא הוא לא התעצל, אפיין את האפליקציה, שכר מפתח, שכר מעצב והוציא את גרסת הבטא הראשונה של WeNoSpam, אפליקציית סינון חברתית, שנעזרת בכל הדיווחים של חברי הקהילה, כדי לחסום מבעוד מועד את המספרים המועדים לפורענות.

להורדת האפליקציה למכשירי אנדרואיד

אפליקציה חוסמת ספאם
להסרה, התקינו WeNoSpam. מקור: גיקטיים

 

הרעיון פשוט: נתקלתם בשיחה או הודעה שמטרידה אתכם? סמנו את המספר כפוגעני באפליקציה וסווגו אותו לפי קטגוריות כמו  דת, טלמרקטינג, פוליטיקה, סקרים או תרומות. אם תרצו, תוכלו גם להוסיף הערה לתיאור המפגע, כמו מי עומד מאחורי השיחה, תיאורים בסגנון "מתקשרים באמצע הלילה", או איחולים לבביים לבריאות ואריכות ימים לספאמרים.

מאגר הנתונים של המערכת שנמצא על הענן, ניזון מהדיווחים של המשתמשים, ומסווג מספר טלפון כספאם לאחר שהתקבלו עליו חמישה דיווחים. מרגע זה האפליקציה תחסום את המספר אוטומטית אצל כל משתמשיה, כך שהם לא יוטרדו על ידי צלצול הטלפון או הודעת הטקסט. ליתר בטחון, מנהלת האפליקציה יומן מלא של כל השיחות וההודעות שנחסמו, כך שתוכלו גם לעבור ולוודא שלא סיננה בטעות שיחה או הודעה שמעניינים אתכם.

עוד ב-Geektime:
הכירו את ה-Fx0, הסמארטפון החדש והשקוף של פיירפוקס
סקירה: Far Cry 4 – האם מצליח לסחוף כמו קודמו? [גיימינג]

אם תרצו תוכלו לשחק עם ההגדרות של האפליקציה ולהתאים את הגדרות הסינון לטעמכם האישי: למשל, תוכלו לקבוע שמספר הדיווחים המינימלי יעמוד על 2 או 10 ולא על 5 כברירת המחדל; בנוסף, תוכלו לבחור את קטגוריות הסינון. כלומר, אם אתם מחפשים זיווג או מחפשים סגולה לבנים זכרים, תוכלו להורות לאפליקציה לא לסנן שיחות והודעות בקטגוריית דת, ואם מינה צמח היא האלילה שלכם, תוכלו לבטל את כל הסינונים של מכוני הסקרים למיניהם.

עלייה בספאם מהמפלגות

אז מי הכי מטריד אותנו בטלפון? על פי המאגר של האפליקציה, בזמן שגרה, אנשי הטלמרקטינג וההצעות השיווקיות למיניהן הם אלו שחולשים על 46% מהדיווחים על ספאם, כשאחריהם, שירותי דת שונים עם 15% מהדיווחים. באופן לא מפתיע, מאז פיזור הכנסת ה-19, זינקו הדיווחים על הודעות ספאם פוליטי ב-250%, כשרוב ההודעות כוללות קריאות להתפקד ומגיעות ממתמודדים שונים בפריימריס. גם ההודעות והשיחות ממכוני הסקרים השונים זינקו ועלו ב-33% לעומת טרום הבחירות.

אפליקציה חוסמת ספאם
מסך הדיווח על מספר שחשוד כספאם. מקור: WeNoSpam

 

המפתח: "לא יודע על המשתמשים דבר, וגם לא רוצה לדעת"

אם אתם כמונו, אתם ישר מחפשים את הקאץ', או בעברית: מה ל$%&*^*% הוא הולך לעשות עם מספר הטלפון שלנו. ברלינר מרגיע אותנו. לדבריו, הוא לא יודע עלינו דבר, והוא גם לא רוצה לדעת עלינו דבר. "חוץ מזה", הוא מוסיף, "זה יהיה קצת טפשי אם אפליקציה שאמורה למנוע הטרדות, תטריד את המשתמשים שלה, לא?". ואכן, האפליקציה לא דורשת הרשמה, מספר טלפון, כתובת מייל או סיסמה, וגם ההרשאות שהיא דורשת נראות סבירות וחיוניות לפעילותה, בייחוד אם משווים אותן לאפליקציות בעלות מאפיינים דומים כמו TrueCaller. לפחות כרגע, אין לאפליקציה מודל עסקי, אולם גם ההוצאות על פיתוחה אינן גדולות. מודל אפשרי יכול להיות שיתוף פעולה עם ספקיות סלולר או יצרניות סמארטפונים שיטמיעו את השירות במכשירים שלהן, אולם ברלינר ממהר להוסיף: "בשבילי, כל ספאם שנחסם הוא סיפוק אישי. כל השאר זה בונוס".

כיום עושים שימוש באפליקציה יותר מ-3,000 משתמשים פעילים, שגם העניקו לה ציון של 4.5 מתוך 5 ב-Google Play. מהניסיון שלנו, שארך למעלה מחודשיים, הצליחה האפליקציה לחסום כ-80 אחוז מההודעות ומהשיחות, אולם, כמו Waze, ככל שהאפליקציה תהיה נפוצה יותר, כך היא תהיה מקיפה ומדוייקת יותר.

האם יש כבר תוכניות לגרסה הבאה? כרגע האפליקציה רזה מאוד בשימושיות שלה ולמעט החסימות היא לא מציעה ערך מוסף. ברלינר מספר שהחל לעבוד על הגרסה הבאה שתציג אינטראקציה בסיסית בין משתמשי האפליקציה סביב מספרים מסויימים. כלומר, אם למשל מספר משתמשים ירצו להתאגד, כדי להגיש תובענה ייצוגית נגד גוף מסויים, הם יוכלו לנהל צ'ט דרך האפליקציה ולתאם צעדים. ומה עם גרסת iOS? אפל מקשה על פעולה של אפליקציות מהסוג של WeNoSpam, אבל ברלינר ממשיך לחשוב על דרכים יצירתיות כיצד להציע את השירות גם למשתמשי האייפון. אגב, גם גוגל לא עושה חיים קלים לאפליקציה, מכיוון שהחל מעדכון 4.4 של אנדרואיד, היא מתירה רק לאפליקציה אחת לטפל בהודעות הסמס. לכן, עבור כשליש ממשתמשי האנדרואיד הפתרון של האפליקציה יהיה חלקי ויהיה בדמות השתקה של ההתרעה. גם זה משהו.

 

הכתבה פורסמה במקור ב-Geektime