"לא ידעתי שזה כסף אמיתי, חשבתי שזה כסף וירטואלי". כך הסביר נועם פיינשטיין בן ה-9 בתוכנית הבוקר של קשת, כיצד הגיע להוצאה של 25,000 שקלים בסמארטפון של אביו, במשחק הפופולרי קלאש רויאל. "היה כפתור ירוק של 'קנה', וזה רשם שהתשלום בוצע בהצלחה בלי לבקש סיסמה", סיפר נועם.

"באיזהשהו שלב התקשר מהבנק להגיד שאני בחריגה", סיפר אביו אביקם שנודע לו על הרכישות רק כאשר הן הצטברו לסכום גבוה, "הייתי בחו"ל ואמרתי, אוקיי אני אגיע לארץ ואבדוק. ראיתי את גודל האסון - כל יום 1,500-1,600 שקל (...) "הוא ביקש ממני לרכוש לו במשחק משהו ב-19.90, אמרתי אוקיי, זה במקום דמי הכיס שתקבל השבוע. הכנסתי את פרטי כרטיס האשראי, לא ידעתי שזה ישמור את הפרטים ומכאן החגיגה התחילה".

אביקם מספר כי חשב שמדובר בהונאה ולכן ביטל את הכרטיס, והתכחש לרכשיות. "התקשרתי לגוגל בארצות הברית ונתנו לי את הרושם שיזכו אותי, אבל אז קיבלתי מייל שאומר שהם מסרבים. לאחר התערבות של כתב מאקו הם הבטיחו להחזיר, אבל עדיין לא קיבלתי את הכסף".

התופעה לא ייחודית לאביקם ולבנו. לאחר הפרסום פנו אלינו מספר הורים שאמרו כי קיבלו חיובים גבוהים על המשחקים הללו. פיינשטיין האב אמר בתוכנית כי ילד נוסף מכיתתו של נועם חוייב ב-3,000 שקלים. 

"צריך ללמוד על מה אתה לוחץ לפני שאתה לוחץ", אומר נועם, "גם לדברים קטנים יש השלכות גדולות", הוא אומר לילדים והורים שצופים בו.

אז מה אפשר לעשות?

קלאש רויאל הוא משחק שכל אחד יכול להוריד בחינם מחנות האפליקציות. מני ברזילי, ממרכז מחקר הסייבר של אוניברסיטת תל אביב מסביר שהוא מבוסס על מודל שנקרא פרימיום, חיבור של Free (חינם) ופרימיום (יוקרה). "כל מיני דברי בתוך האפליקציה מתחילים לעלות כסף. בגלל שמדובר ברכישות קטנות של שניים-שלושה שקלים, זה כאילו כל פעם מרגיש חסר משמעות".

ובכל זאת, אפשר בקלות לחסום את הרכישות האלה, או לפחות לדאוג שתהיה סיסמה לפני כן כדי לוודא שאנחנו באמת רוצים לקנות את אותן תיבות אוצר או דברים אחרים.

באנדרואיד
היכנסו לחנות Play > בחרו בתפריט בפינה (שלושה פסים) > לחצו על הגדרות > גללו למטה לנדרש אימות לביצוע רכישות > בחרו בלכל הריכשות באמצעות Google Play במכשיר זה

 

באייפון 

אפליקציות הגדרות כללי > הגבלות > הפעל הגבלות > בחרו סיסמה > ואז כבואת רכישות בתוך היישום

 

משפחתו של פיינשטיין פנתה אלינו, ובעקבות פרסום הכתבה בסוף השבוע ב-NEXTER, הכסף החוזר על ידי גוגל. עם זאת, דובר גוגל מסר לנו: ״אנחנו לא יכולים להגיב על חשבונות ספציפיים, אבל אנחנו מעודדים את כל ההורים להגדיר סיסמה על גבי המכשיר כדי למנוע טעויות או רכישות בלתי רצויות בגוגל פליי״.