העוזרות הקוליות פורחות בשנים האחרונות, החל מסירי במכשירי אפל ועד לאלכסה של אמזון וה-Google Assistant של גוגל, ונדמה כי הן מאיימות להשתלט על כל חלקה טובה בעולם. אבל דווקא הסטארטאפ ניישן ושפת הקודש סובלות מאפליה לא קטנה, ומקבלת תמיכה קלוקלת בעברית (סירי, את אפילו לא קרובה לאחותך האמריקאית), או לא נהנית בכלל מאפשרויות בעברית. עם זאת, בימים האחרונים מסתובב סרטון וואטסאפ ופייסבוק ויראלי למדי שמציג עוזרת קולית דוברת עברית בצורה מרשימה. לקחתי אותה לסיבוב באוטו וחזרתי עם כמה מסקנות. 

לאפליקציה המסקרנת קוראים BlueTo, משחק מילים משעשע, אבל כזה שמרמז על השימוש האמיתי שלה. בעוזרת הקולית של BlueTo (שנקראת בכלל “מירי”) אתם לא אמורים לעשות שימוש סתם כך ביום יום (למרות ששום דבר לא מונע מכם לעשות זאת), אלא היא מיועדת לשימוש ברכב כדי שאתם תוכלו להשאיר את הידיים על ההגה ואת העיניים על הכביש.

בלוטו לא נולדה בשבועות האחרונים; “את הפיתוח של בלוטו התחלנו לפני כשנתיים, עלינו עם גרסא ראשונה למשתמשי אלפא לפני כעשרה חודשים, וגרסת בטא לפני כחצי שנה. ‘ההשקה’ של המוצר לא הייתה באמת מתוכננת” מסביר אלעד דהן, מייסד ומנכ”ל Blueto, בראיון לגיקטיים. בשבועות האחרונים כל הסיפור של Blueto הרקיע שחקים בעקבות סרטון הדגמה קצר ומוצלח שהפך לויראלי: “בדיוק סיימנו לערוך את הסרטון והחלטנו לשלוח אותו בווטסאפ לכמה קבוצות של חברים ומשפחה כדי לבחון את הפידבקים. לקראת הצהריים כבר הבנו שאנחנו בסרט אחר לגמרי, ושזה הפך לויראלי ואי אפשר לעצור את זה, כשבמקביל אני מתחיל לקבל הודעות מכל החברים מהעבר שהסרטון הגיע אליהם.”

מירי - סייענית קולית (צילום: Geektime)
מירי - סייענית קולית | צילום: Geektime

מאז הסרטון, דהן מדווח כי נתוני ההורדות גדלו ביותר מאלף אחוזים ואחוזי השימוש עלו, מה שהביא את המערכת לעומס עצום וגרם למפתחים להגביל את כמות השימושים של משתמשי הגירסה החינמית, “משהו שניסינו להימנע ממנו בכל מחיר”. דהן מספר כי האפליקציה נמצאת בשימוש ביותר מ-250 ערים בעולם, והחברה מקבלת פניות לפיתוח בשפות נוספות, ובקשות לפיתוח מקבילה למערכת ההפעלה iOS של מכשירי אפל אשר צפויה לעלות לאוויר בקרוב, “דבר שלא ציפינו שיקרה בגלל קיומה של סירי בעברית”.

בלוטו היא גם לא המוצר הראשון של החברה המפתחת. לפני 5 שנים אותה חבורה פיתחה את “number”, ששואף להחליף את שירות 144 של בזק, ומתבסס על טכנולוגיית זיהוי דיבור. לדברי דהן, המוצר משרת אלפי לקוחות בארץ ובאנגליה. לאחר ששם לב שהוא מתעסק עם הטלפון יותר מדי בזמן הנהיגה, הוא החליט לשנות כיוון ולפתח את בלוטו. בניגוד לאפליקציות דומות כמו Bip-It הזכורה לטובה, דהן טוען כי בלוטו “מבוססת על אלגוריתמים מורכבים לעיבוד שפה טבעית ובעלת יכולות בינה מלאכותית המאפשרות לה ללמוד לבד”, וכי היא ממשיכה להתפתח. כלומר, היא עוזרת קולית, ולא רק סט של פקודות קוליות.

בלוטו פועלת באופן דומה לאנדרואיד אוטו, כך שבכל פעם שאתם מתחברים לדיבורית הרכב תוכלו לגרום לאפליקציה להיכנס לפעולה, ומכאן היא יכולה לפעול ברקע בזמן שהטלפון שלכם נשאר בכל מצב שרק תרצו. גם ל-BlueTo יש משפט זימון משלה כמו “אוקיי גוגל”, כאשר בצורה אולי הכי ישראלית שיש, תצטרכו להגיד “מירי, שומעת?” ולאחר מכן את הפקודה הקולית שלכם. למרבה ההפתעה, מירי יכולה לעשות כמעט כל מה שעוזרת קולית רגילה יכולה לעשות בכל הנוגע לשליטה בטלפון: ניתן לקבוע תזכורות (שנשמרות באפליקציה עצמה, ולא מתממשקות עם מערכת התזכורות של הטלפון, וקצת חבל), לחייג לאנשי קשר גם בעברית, לנווט עם וויז (או “לנבט” כמו שהאפליקציה מפרשת מדי פעם), לשלוח ולהקריא הודעות שהתקבלו בוואטסאפ, לשלוח SMS בעברית, להפעיל סרטונים ביוטיוב, לקבוע פגישות, להפעיל אפליקציות, לחפש תשובות באינטרנט ואפילו כמה פעולות כמו תרגום וכיבוי של הבלוטות’.

מירי - סייענית קולית (צילום: Geektime)
מירי - סייענית קולית | צילום: Geektime

הקול של מירי יהיה לכם מוכר מאוד אם אי פעם השתמשת ב-Waze, כיוון שמדובר באותו קול של “סיוון”. כמו בוויז, גם אצל מירי לא מדובר בקול הכי נעים בעולם, והוא די רובוטי ולא תמיד קולע כמו שצריך לדרך ההגייה הנכונה, אבל בינתיים אנחנו נסתפק בזה.

כל הפקודות שהזכרתי אכן עובדות בעברית. לא צריך יותר להחליף את שמות אנשי הקשר לאנגלית כדי להשתמש בפקודות (כמו שעשיתי עד כה עם סירי והגוגל אסיסטנט), והן עובדות בצורה די טובה. האפליקציה “צפה” בעיגול שניתן להזיז לכל מקום במסך, בדומה ל-Chatheads מאפליקציית מסנג’ר של וואטסאפ, וניתן גם להפעילה בלחיצת כפתור מהירה יחסית. עם זאת, אם קיוויתם שהחוויה תהיה חלקה לחלוטין כמו בעוזרת הקולית של גוגל למשל, כדאי לזכור שהאפליקציה עדיין נמצאת בסוג של שלב בטא.

בקשה כמו “נגני שירים של Queen בספוטיפיי” (שפורשה כ”קווין” בעברית) העבירה אותי בכלל לדף שגיאה באפליקציית יוטיוב, בקשה דומה עם “שלמה ארצי” העבירה אותי גם היא ליוטיוב, אבל דווקא “נגני שירים של דואה ליפה בספוטיפיי” העבירה אותי כמו שצריך לאפליקציה הנכונה. לא בדיוק עקבי, אבל זה בכיוון הנכון. גם לא מעט פעמים ניסיתי להפעיל את האפליקציה עם הפקודה הקולית “מירי שומעת” והיא סירבה להידלק. אבל היי, זה הרבה יותר מהכלום שיש לנו נכון להיום מגוגל או מהמעט שיש לנו מסירי הדי עילגת בעברית שמייאשת גם את מעריצי אפל הגדולים ביותר בישראל. יש לא מעט מקום לשיפור, אבל כאפליקציה במצב בטא, בהחלט מדובר בבשורה לשוק הישראלי.

מה בנוגע לפרטיות?

ולמרות השמחה הגדולה והעובדה שהאפליקציה עובדת סה”כ בסדר גמור, בסופו של דבר זו אפליקציית צד-שלישי, וככזאת שעושה לא מעט, היא דורשת לא מעט הרשאות: גישה למיקרופון, אנשי קשר, טלפון, מיקום, היסטוריית שיחות, התראות. כולן הגיוניות לצורך השימוש בעוזרת קולית מלאה, אבל הן מעלות שאלות חשובות על הרעיון של לתת לאפליקציה חיצונית גישה כמעט בלתי מוגבלת לסמארטפון שלכם.

“אנחנו לא שומרים אצלנו שום מידע אישי על המשתמש כמו כתובת מייל או מספר טלפון ולא מבקשים מהמשתמש לבצע רישום לאפליקציה כך שהמידע שנשמר הוא לא פרסונלי”, מסביר דהן לגיקטיים. “כמובן שיש לנו גם תקנון פרטיות שבו אנו מפרטים למה משמשת כל הרשאה ולמה אנחנו חייבים אותה כדי לאפשר את פעילות האפליקציה”.

אם אתם בוחרים בגירסה החינמית, תתכוננו ללא מעט חלונות פרסומות שיצוצו לכם בעת השימוש, בין אם בתחתית המסך או במעבר בין חלונות, מה שישהה את הפעולה שלכם לכמה שניות בודדות ומעיקות. כדי להסיר את הפרסומות ניתן לרכוש מינוי חודשי או שנתי בעלות של 6 שקלים לחודש או 50 שקלים לשנה. שדרוג למנוי ה-Pro של האפליקציה מאפשר הקראה של ההודעות באופן אוטומטי, השמעת שירים בספוטיפיי על פי שם אמן או שיר, תזכורות לכיבוי אפליקציות חניה, תזכורות מיקום חניה והפעלת סרטונים/שירים מיוטיוב בחלון צף ברקע במקום על מסך מלא ובעיקר גישה בלתי מוגבלת לפעולות.

מה יקרה ביום שגוגל תחליט לעברת?

קשה להתעלם מהעובדה של-Blueto יש עננה כבדה מעליה שנקראת גוגל. לגוגל יש כוונה ברורה, להביא את העוזרת הקולית שלה לכל מקום בעולם, ובכמה שיותר שפות. אמנם עברית נמצאת ככל הנראה בתחתית סולם החשיבות שלה, אבל היא עדיין נמצאת אי שם. בשנה שעברה ראינו סימנים ראשונים לכך שהעוזרת הקולית של גוגל לפחות יכולה להקריא עברית (אם כי בצורה העילגת והמצחיקה ביותר שנתקלנו בה עד כה), כך שצעדים ראשונים כבר נעשים. יכול להיות שגוגל תשיק את העוזרת הקולית שלה בעברית השנה, בשנה הבאה ואולי לעולם לא, אבל ביום שזה יקרה, סביר להניח ש-Blueto תהפוך פשוט ללא רלוונטית.

“אנחנו מאוד אוהבים את העבודה של גוגל, הם עושים דברים באמת נפלאים, אבל כמו שאתה יודע, לסטארטאפים יש יתרונות שאין לחברות ענק כמו גוגל, כמו היכולת להתמקצע בנישות, ולזוז מהר. בסוף ישראל היא מדינה די קטנה בשוק העולמי ואין הרבה השקעה מצד חברות גדולות במוצרים בעברית לקהל הישראלי, וזה חבל, אבל זה נותן לנו אפשרות להביא מותג שהרבה יותר קרוב להוויה הישראלית”, מסביר דהן.

פורסם ב-GeekTime

עוד ב-Geektime

הגיק ממליץ: אירועים בשבוע הקרוב שלא כדאי לפספס
האתר הזה הוא כמו פרודאקט האנט רק למפתחים

בבלוטו לא מתכוונים לעצור עם האפליקציה של מירי ומדווחים על כמה מוצרים נוספים בדרך, ובינהם מוצר מותאים למערכות המולטימדיה הקיימות והפופולאריות כל כך בשוק הרכב הישראלי, מה שיאפשר לה להגיע להרבה משתמשים ולתת לא מעט כוח למערכות יחסית מוגבלות.

BlueTo זמינה להורדה בחינם למכשירי אנדרואיד, ובהמשך גם ל-iOS.