אפליקציית המסרים וואטסאפ שבבעלות פייסבוק סובלת מתופעה נרחבת והולכת של הפצת שמועות שקריות ופייק ניוז – וממשיכה להיאבק בתופעה. בעתיד הקרוב וואטסאפ צפויה להוסיף שני מאפיינים חדשים במסגרת ניסיון זה. הפיצ'רים הללו עדיין נמצאים בשלבי בדיקה מוקדמים ועדיין לא ידוע מתי יהיו זמינים לכלל המשתמשים, כך על פי דיווחי הבלוג WABetaInfo מהשבוע האחרון.

הפיצ'ר הראשון הוא סימון הודעות ויראליות שהועברו פעמים רבות. כיום, כאשר אתם מקבלים מאיש קשר הודעת שרשרת שהועברה ממקור אחר, היא מסומנת בכיתוב אפור "הועברה" (Forwarded). בקרוב, על פי הדיווח, וואטסאפ תוסיף את הסימון Frequently Forwarded - "הועברה לעתים קרובות" - כדי לסמן הודעות ויראליות שהועברו יותר מארבע פעמים. מאפיין זה אמור לעזור למשתמשים לזהות הודעות שרשרת שהופצו בין קבוצות ומשתמשים רבים – שפעמים רבות עלולות להיות פייק ניוז או שמועות שקריות - ולהבדילן מהודעה שהועברה פעמים בודדות בלבד. לצד האפשרות הזו, וואטסאפ תאפשר למשתמש שהעביר הודעה לבדוק כמה פעמים היא הועברה הלאה.

אפשרות שנייה שתוצג בעתיד ותעזור בזיהוי פייק ניוז היא כלי לחיפוש תמונות המבוסס על מנוע חיפוש התמונות של גוגל. כאשר תקבלו תמונה תוכלו לבחור אותה ולבצע "חיפוש תמונה". וואטסאפ תעלה את התמונה לשרתי גוגל, בניסיון למצוא תמונות דומות או זהות ברחבי הרשת. המטרה היא כמובן לעזור למשתמשים לדעת אם תמונה שנשלחה אליהם היא עדכנית ואותנטית, או לחלופין כזו שכבר הופצה ופורסמה בעבר, או שעברה עיבוד וזיוף.

לפעמים מופצים תמונות וסרטונים תוך טענה שהאירועים המופיעים בהם התרחשו בזמן הקרוב – כשלמעשה הן ישנות ואינן קשורות לנושא. כך, לדוגמה, לאחר שנורו רקטות מעזה לאזור תל אביב, הופץ בוואטסאפ סרטון של יירוט כיפת ברזל שלכאורה צולם באירוע. בפועל היה מדובר בסרטון ישן מצוק איתן.

פורסם ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker

חקירה בפינלנד: מכשירי נוקיה שלחו מידע אישי לסין

וואטסאפ החלה לנקוט צעדים נגד הפצת הודעות בשנה שעברה, בעקבות אירועים בהודו שבהם שקרים שהופצו בוואטסאפ גרמו ללינץ' ולהרוגים. בוואטסאפ אין בעיה להפיץ שקרים, שמועות, פייק ניוז וגם תוכן מיני, גזעני ואלים – ללא שום פיקוח ובקרה. את הקושי של וואטסאפ להיאבק בתופעה אפשר היה לראות סביב סרטון הירי ההמוני מניו זילנד. הוא הופץ בכל הרשתות החברתיות, כאשר פייסבוק, יוטיוב וטוויטר מנעו את הפצתו ומחקו אותו ברוב המקרים. עם זאת, בוואטסאפ, שם לא ניתן לפקח על התוכן, הסרטון הופץ ללא כל הפרעה.