אנדרואיד מתה. או לפחות עומדת למות. כך טוען לא אחר מאשר מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, בפוסט שפרסם בבלוג החברה ביום רביעי.

הסיבה? הנציבות האירופית הטיהל באותו יום על גוגל קנס בסך 4.3 מיליארד אירו (5 מיליארד דולר) בשל מה שהוגדר כהתנהלות אנטי-תחרותית מצד גוגל. לדברי הנציבות, החברה מתנהלת בצורה מונופוליסטית בכך שהיא כופה דה-פקטו על מכשירי אנדרואיד את אפליקציות החיפוש והדפדפן שלה, ולא מאפשרת למשתמשים לבחור במתחרים.

בתגובה, תקף פיצ'אי וטען כי גוגל בעצם עושה טובה לכולם בזה שהיא דוחפת עם כל מכשיר אנדרואיד את שתי האפליקציות. לדבריו, האפליקציות של גוגל "עוזרות לוודא שהטלפון 'פשוט יעבוד' ישר בהוצאה מהקופסה".

לדבריו, אנדרואיד נותנת חופש בחירה בלתי מוגבל למשתמשים וא ליצרניות. הוא מציין ש"הודות לאנדרואיד, טלפון טיפוסי מגיע עם עד 40 אפליקציות מכמה מפתחים - לא רק החברה ממנה קניתם את הטלפון. אם אתם מעדיפים אפליקציות אחרות - או דפדפנים, או מנועי חיפוש - על אלו המותקנות מראש, אתם יכולים להשבית או להסיר אותן בקלות".

כמובן, פיצ'אי מיתמם פה מאוד: ראשית, העובדה שאפליקציות של מפתחים שונים משולבות בטלפונים היתה נכונה כבר לפני 15 שנה, בעידן סימביאן של נוקיה, כך שאנדרואיד לא חידשה כאן כלום. שנית, המנכ"ל השמיט כנראה שאת האפליקציות המדוברות - מנוע החיפוש וכרום - אי אפשר למחוק מהטלפון, וגם אם מורידים אפליקציות מתחרות השתיים האלו ממשיכות לעבוד ברקע, מה שאולי לא מפר את תנאי ההגבלים העסקיים, אבל כן מפר את הפרטיות ומנצל את חוסר הידע של המשתמשים כדי לכפות עליהם שימוש לא מודע בשני שירותים מתחרים בו-זמנית.

כדי לגבות את הטענה המשובשת שלו, שיתף פיצ'אי גיף שמראה איך אפשר להסיר את כרום ולהתקין במקומו את דפדפן אופרה - אך למעשה, הגיף לא מציג מחיקה של כרום, אלא רק הסרה של קיצור הדרך לכרום ממסך הבית. כלומר כרום עדיין קיימת במכשיר.

אבל פיצ'אי לא מסתפק בעובדות המשובשות הקשורות ישירות לעניין, ומעלה טענות נוספות שאין דרך אחרת לקרוא להן מלבד מצוצות מהאצבע:

ברשומה הוא טוען כי אנדרואיד מפרנסת מיליוני מפתחים ברחבי העולם, ומהם "1.6 מיליון אירופאים שמרוויחים את לחמם כמפתחי אפליקציות" ועלולים להפסיד מהחלטת הנציבות האירופית. איך בדיוק הם יפסידו? זה לא ברור;

הוא מוסיף כי "יצרניות טלפונים לא מוכרחות לכלול את השירותים שלנו" - עוד עיוות מדהים של האמת, מאחר שמכשירים שלא כוללים את שירותי גוגל חסומים מהורדת אפליקציות מהחנות;

הוא אף מתגאה בכך שמכשירי אנדרואיד "שונים אחד מהשני, אבל בעלי מכנה משותף אחד - היכולת להריץ אותן אפליקציות", בזכות "כללים פשוטים שמבטיחים תאימות טכנית, בלי קשר לגודל ולצורת המכשיר", ושבלעדיהם "פלטפורמות קוד פתוח מתפצלות, מה שמזיק למשתמשים, למפתחים וליצרני טלפונים". אבל האמת היא שאנדרואיד היא הפלטפורמה המפוצלת ביותר בהיסטוריה של עולם התוכנה - ויעיד על כך כל משתמש שגילה שאפליקציה שעובדת על המכשיר של האדם שלידו לא עובדת על שלו מפני שהרכיבים שלהם אינם זהים;

ואם כל זה לא מספיק, מסיים פיצ'אי באיום מוסווה: "גוגל השקיעה מיליארדי דולרים בעשור האחרון כדי להפוך את אנדרואיד למה שהיא היום". "אנחנו מרוויחים רק אם האפליקציות שלנו מותקנות ואנשים גם בוחרים להשתמש בהן על פני המתחרים". "אם יצרניות טלפונים ומפעילות רשתות תקשורת לא יוכלו לכלול את האפליקציות שלנו במבחר הרחב של מכשיריהן - זה עלול לשבש את האיזון של סביבת האנדרואיד". "עד כה, משמעות המודל העסקי של אנדרואיד היתה שלא היינו צריכים לגבות כסף על הטכנולוגיה שלנו, או להיות תלויים בשליטה צמודה במודל ההפצה".

במלים אחרות: אם גוגל תחויב לאפשר למשתמשים לבחור בשירותים מתחרים, כמו שהיא טוענת שהיא עושה ממילא, היא תצטרך לגבות על אנדרואיד כסף. זה הגיוני אפילו פחות משזה נורא - הרי אם החברה אכן תגבה כסף על אנדרואיד, מדובר יהיה במספר דולרים בודדים לכל מכשיר - כך שהמחירים לא באמת יעלו משמעותית, ומלבד רוכשי המכשירים הסופר-זולים שעולים פחות מ-100 דולר אף אחד לא ירגיש אפילו בהבדל.

אגב, גם גובה הקנס הוא לא מה שיהרוס את גוגל או את אנדרואיד: לפי דוח החברה לרבעון הראשון של 2018, הרווח הנקי שלה בחודשים ינואר עד מרץ היה 9.4 מיליארד דולר. כלומר: הקנס הזה מייצג את רווחי החברה במעט פחות מ-48 ימים. בנוסף, הדוח ציין גם כי לחברה יש נכסים בשווי 207 מיליארד דולר, מהם 12.7 מיליארד במזומן או בשווי ערך - כך שהיא יכולה לשלם את הקנס הזה בלי למצמץ.

אבל גוגל לא מתכוונת לוותר, ופיצ'אי כבר הודיע כי בכוונת החברה לערער על הקנס.