razr i (צילום: ניב ליליאן, צילום ביתי)
קטן ודחוס. Razr i | צילום: ניב ליליאן, צילום ביתי

אינטל היא חברה נחושה. כשהיא מחליטה לעשות משהו, אז היא עושה. ובשנים האחרונות, אינטל שמה עינה על שוק הסלולר, שנכבש בידי מעבדים של חברות מתחרות, רובם ככולם מבוססים על עיצובי מעבדים של חברת ARM הבריטית. בתחילת 2012, הציגה אינטל את פלטפורמת מדפילד לטלפונים סלולריים, יריית הפתיחה שלה בקרב על עולם הניידים, אחרי שהשתלטה כליל על עולם המחשבים הניידים והנייחים (שטח שבו היא המלכה הבלתי מעורערת כבר עשורים ארוכים).

בתערוכת CES לפני שנה, הכריזה מוטורולה כי היא תבנה טאבלטים וסמרטפונים המבוססים על מעבדי אינטל. וכך היה. בסוף חודש ספטמבר, הציגו שתי החברות את הפרי הראשון של עבודתן המשותפת: ה-Razr i.

לרבים מהנוכחים באירוע ההכרזה בלונדון, נראה ה-Razr i מוכר באופן חשוד, ולא פלא.

ה-Razr i, הוא טלפון כמעט זהה ל-Razr M, סמרטפון עם מסך 4.3 אינץ', שהופיע באירוע ההכרזה המרכזי של מוטורולה כמה שבועות לפני כן – בהבדל אחד: ה-Razr i, בניגוד לאחיו התאום, מבוסס על מעבד אינטל, שמגיע למהירות הגבוהה ביותר שמעבד בטלפון סלולרי הגיע אליה עד היום – שני גיגההרץ.

לצערנו, במסגרת הצמצומים שנכפו על חטיבת הניידים של מוטורולה על ידי בעלי הבית החדשים (הלוא הם גוגל), נסגרה הנציגות המקומית בארץ, ולכן, אנחנו הישראלים לא נזכה ליהנות מהטלפונים הללו בזמן הקרוב, לפחות לא באופן רשמי ומסודר.

ברם, אצל אינטל ישראל נחתו השבוע שתי יחידות של ה-Razr i, ואחת מהן נפלה לידינו.

razr i (צילום: ניב ליליאן, צילום ביתי)
מנצח במבחני גלישה. בלופ בלופ | צילום: ניב ליליאן, צילום ביתי

Razr i: עוצמה דחוסה

כיון שרובנו לא נזכה ליהנות מה-Razr M או ה-Razr i, הנה רשמים זריזים מהטלפון הזה, לפני שנפנה למנה העיקרית. ראוי לציין שזהו טלפון המיועד לשוק הבינוני, שמחירו מתחיל מ-99 דולר (עם התחייבות).

עוד מה-Droid Razr שהיה הצלחה לא קטנה (שכן מוטורולה הכריזה לו על דור שלם של "צאצאים"), חיבבתי את המכשירים של מוטורלה – הם דקים, חזקים (הודות לגב עשוי קוולאר) ויפהפיים. ה-Razr הקטן הזה לא יוצא דופן.

בבנייה שלו, השתמשו מוטורולה ב"טריק" מעולם המחשבים הניידים, שבו דוחסים מסך גדול יותר לתוך גוף שיועד למסך קטן יותר. פה, נדחס מסך 4.3 אינץ' לתוך גוף של טלפון שנועד להכיל מסך ארבעה אינץ'. התוצאה – טלפון עם מסך המשתרע "מקצה לקצה", כמעט ללא שוליים נראים ככל, ונראה פשוט מדהים. שאלה טובה היא איך מבנה כזה ישפיע על חוזק הטלפון, אם חלילה ייחבט ברצפה.

ניסינו לבדוק את זה, אך באינטל סירבו לכך בתוקף, על אף שבכדי לפצות על השוליים הדקיקים, במוטורולה עטפו את התינוק בגב של קוולאר, חומר המשמש גם לבניית אפודים קלים וחסיני כדורים - שמנסיוננו עם סבו של ה-Razr i, הוא עמיד גם אם דורכים עליו בכוח.

מעל גב הקוולאר מצויה מצלמת שמונה מגה פיקסל (שלא הרשימה אותנו במיוחד), ומבזק בהיר מאוד. באופן חריג, מיקמה מוטורולה את רמקול המכשיר לצידם, בשעה שרוב היצרנים מתקינים את הרמקול למטה, בתחתית הגוף. אולי במטורולה יודעים משהו שהאחרים לא יודעים, אבל הרמקול של ה-Razr I עצמתי באופן מפתיע. כמובן, אין לו בסים מרשימים, אבל הוא מנגן בעצמת קול (ווליום) חזקה מאוד, עד כדי כך שיכולנו לשמוע אותו ממרחק ודרך קירות, גם כשה-Razr היה מונח על שולחן (שחסם את פתח היציאה של הרמקול).

בדפנות הסמארטפון, מלבד ברגי מתכת שמחזיקים את גופו של הברנש הקטן והקשוח, נמצא בצד אחד, תא מחופה המכיל את כרטיס הזיכרון וה-SIM (השליפה שלהם קצת קשה) ושקע המיקרו-USB, ובצד השני, את כל הכפתורים: כפתור ההפעלה, כפתורי הווליום וכפתור ייעודי למצלמה.

בחזית, כאמור משתרע מסך מקצה לקצה, ללא כפתורי חומרה חזיתיים כלל. ה"כפתורים" כאן, כמו כפתור הבית, כפתור החזרה וכפתור תפריט האפשרויות, כולם נמצאים על המסך עצמו, בדומה לנקסוס 7.

המסך, מסך AMOLED ברזולוציה של  540 על 960 פיקסלים, די מרשים. הוא לא בהיר מאוד לעומת מסכים אחרים שראינו, אבל יש לו את הניגודיות מבין הטובות שראינו עד היום בטלפון סלולרי, והמשמעות היא שתמונות פשוט נראות עליו יותר טוב ויותר ברור. בקדימון (טריילר) של בונד האחרון, Skyfall, יכולנו לראות פרטים בפני השחקנים, קפלים בדגלי אנגליה המונחים על שורת ארונות המתים ובכלל, נהנינו מאוד מצפיה בסרטים, על אף המסך הקטן יחסית.

ולסיום החלק הזה, שתיים וחצי מילים על הממשק ומערכת ההפעלה, לפני שנפנה לבחון את החומרה. מערכת ההפעלה של ה-Razr היא אנדרואיד 4.0.4 (הידועה גם כ"קסטה"), שמעליה בנו מוטורולה שכבה דקה אך יעילה משלהם, עם וידג'טים יפים, פקודות חכמות (במצב נהיגה טקסטים ייענו אוטומטית ב"אני נוהג") ועוד כמה צעצועים. אם לסכם את ההתרשמות הזריזה שלי, הרי שמוטורולה, בדומה לבעבר, ייצרה עוד מכשיר סולידי, שמצטיין בעיקר בשימושי מדיה כמו מוזיקה ווידאו בזכות מסך עמוק גוונים ורמקול יוצא דופן.

מעבד במבחן


מעבד האטום Z2460 בשמו הרשמי, מעבד בעל ליבה בודדת שיוצר בטכנולוגיית 32 ננומטר (השמועה אומרת שאינטל תציג בתערוכת CES  הקרובה פלטפורמה חדשה שתירש אותו), שודך כאן למעבד גרפי מסוג PowerVR SGX540 ולגיגהבייט סטנדרטי של זיכרון. המעבד של אינטל לרוב פועל ב-1.3 גיגההרץ, אבל הוא מזנק לשני גיגההרץ שלמים כשהתנאים התרמיים מאפשרים זאת וכשהוא נדרש לכך – ונשאר שם.

את המערך הזה, השלכנו לקרב קשה: מול מעבדי הארבע ליבות של הגלקסי S3, HTC One X וה-LG Optimus X4. אמנם, אנחנו לא מצפים שמעבד בעל ליבה בודדת של טלפון המיועד לפלח שוק בינוני, ינצח עיבוד מקבילי של ארבע ליבות של טלפונים מהקצה העליון של השוק, אבל אנחנו כן מצפים שמהירות השעון הגבוהה יותר, תפצה על כך. ישחקו נא הנערים לפנינו.

במבחן חישוב פאי (כמו הסימן המתמטי, לא העוגה), שבו תוצאה נמוכה יותר נחשבת לטובה יותר, הוציא המעבד האינטלי תוצאה של 522 מילישניות, תוצאה פחות טובה, אך לא רחוק מה-469 מילישניות של האופטימוס, שהיה האחרון בין שלושת המתמודדים הקודמים שלנו (המנצח אז הוא One X, עם 357 מילישניות).

במבחן הביצועים Antutu, ניכר שהנמר התעורר. ה-Razr השיג ציון כולל של 13923 נקודות, כשהוא משאיר מאחור את כל מעבדי הארבע ליבות, אבל זאת לא הודות למעבד הראשי, אלא למעבד הגרפי שהוציא ציונים גבוהים משמעותית מהמעבדים הגרפיים בטלפונים המתחרים.

במבחן Quadrant, השיג הטלפון עם מעבד האינטל שבפנים תוצאה של 4095 נקודות, שהיא יפה מאוד, בהתחשב שה-LG, הטלפון בעל ארבע הליבות החלש ביותר, הוציא תוצאה של 4714 נקודות. ב-nenamark, הוציא ה-razr i, תוצאה של 38 פריימים לשניה, גם לא הרחק מאחור מה-47 פריימים לשניה של האחרון במבחן הקודם.

לקינוח, החלטנו לנסות כמה מבחני גלישה – אולי הפעולה הפופולרית ביותר בטלפונים חכמים אחרי שיחות טלפון ואולי אפילו יותר. במבחן הג'אווה Sunspider, שבו תוצאה נמוכה יותר היא טובה יותר, ה-Razr הוציא תוצאה של 1046.9 מילישניות, יותר טוב מהמוביל במבחן ההוא, הגלקסי S3 שסיים אותו תוך 1447 מילישניות. יפה מאוד. כאן, בהחלט צריך לומר תודה למעבד של אינטל.

באופן דומה, במבחן אקווריום הדגים של מיקרוסופט ל-HTML5, עוקף ה-Razr כמעט את כל המפלצות עם מעבדי ה-ARM, ומוציא תוצאה של 37 פריימים לשניה (הגלקסי 3 עדיין משאיר אותו באבק עם 60 פריימים לשניה).

אין אגב להתפלא על התוצאות האלה - המעבדים של אינטל תמיד היו חזקים בכל מה שקשור לחישוביות, מה שבהחלט בא כאן לידי ביטוי.

לסיכום

על אף שלאינטל יש עוד כברת דרך להשתלט על השוק ולתת קרב אמיתי למעבדים של ARM, היא בהחלט בדרך הנכונה. המכירות של ה-Razr i, על פי הדיווחים, אינן משביעות רצון, וזו אחת הסיבות שאינטל עומדת כנראה לחשוף פלטפורמה חדשה שתירש את המעבד שנמצא בלב ה-Razr i. מהמעט ששיחקנו איתו, המכשיר הזה של מוטורולה נראה כטלפון אמצע הדרך מצוין, ואם הצרכים שלכם הם לא בעיקר למשחקים ויש לכם אפשרות לרכוש אותו בחו"ל, הוא בהחלט נראה כאופציה נחמדה.