כשאפל הכריזה בשנה שעברה על אייפון X, רבים מתחו עליה ביקורת קשה בשל המחיר הגבוה שלו – החל מ-1,000 דולר. תחילה אף נפוצו שמועות לפיהן המכירות שלו נמוכות, משום שאפילו לפנבויז הכי מושבעים יש גבול עד כמה הם פראיירים – אבל בשבוע שעבר השמועות האלה הופרכו על ידי מנכ"ל אפל, טים קוק, שאמר למשקיעים לאחר הצגת הדוח הרבעוני של החברה כי מאז השקת אייפון X בנובמבר לא היה שבוע בו לא נמכרו יותר יחידות שלו מאשר של אייפון 8 ואייפון 8 פלוס (לא יחד, אלא כל אחד לחוד).

עתה נראה שאפל לא עשתה כאן צעד נועז כפי שחשבנו – אלא בסך הכל בחנה תיאוריה שכל התעשייה בוחנת מזה מספר שנים. באתר CNET דווח השבוע כי הסמארטפונים המובילים הולכים ומתייקרים – וזה לא במקרה: מלבד אייפון X, גם אייפון 8 ואייפון 8 פלוס עולים כמה עשרות דולרים יותר מקודמיהם, אייפון 7 ואייפון 7 פלוס. גם אייפון 7 פלוס עלה 20 דולר יותר מקודמו, אייפון 6s פלוס; כך גל גלקסי נוט 8 שהושק לפני כמעט שנה במחיר של כ-950 דולר – כ-100 דולר או 9% יותר מגלקסי נוט 7, שהגיע עם סוללה גדולה יותר; מכשירי סדרת גלקסי S התייקרו בשנתיים האחרונות בכ-15% בגודל הרגיל וב-17% בגרסת הפלוס; מחירי מכשירי סדרת P של וואווי עלו ב-33%; ומכשירי OnePlus התייקרו ב-32%.

אפילו בישראל, שבה ירדו מחירי הסמארטפונים בשנה שעברה באופן משמעותי בזכות הוראת השעה של כחלון שביטלה את מס הרכישה עליהם, בדיקת NEXTER מעלה כי רבים מהמכשירים התייקרו (כל המחירים המצוינים הם המחירים המומלצים של היבואנים הרשמיים בעת ההשקה): כך, גלקסי S9 פלוס הושק כאן ב-3,900 שקל – עלייה של 5.5% לעומת גלקסי S8 פלוס; וואווי P10 הושק במחיר של 2,800 שקל – כ-8% יותר מ-P9; ו-P10 פלוס (גם הוא של וואווי) הושק ב-3,400 שקל – 13.5% יותר מ-P9 פלוס.

עם זאת, נציין כי מכשירי LG אכן הוזלו או נשארו במחיר דומה בינתיים, ודגמי המייט של וואווי גם הם הוזלו בדור האחרון.

ב-CNET צוין כי לפי דוח של חברת המחקר IDC, המחיר הממוצע לסמארטפון שנרכש בארה"ב ב-2018 צפוי להיות כ-345 דולר - עלייה של 10.3% לעומת 313 דולר ב-2017. הסיבה לכך היא אותה התייקרות של המכשירים המובילים, שאנליסטים זוקפים לשילוב של מספר סיבות: המחירים הגבוהים של שבבי הזיכרון, שהנפח המקובל שלהם עולה מהר יותר מהיכולת לייצר אותם במחיר נמוך; המסכים, שהולכים וגדלים ומחייבים כיסויי זכוכית גדולים ויקרים יותר; ומספר המצלמות הגדל, המחייב רכישה של כמה חיישני צילום ועדשות לכל מכשיר – שני רכיבים שמחיריהם מהווים נתח משמעותי ממחיר המכשיר. כמו כן, מציינים האנליסטים כי עצם העובדה שהסמארטפונים כבר לא דורשים שדרוג כל שנה-שנתיים, ורבים מחליפים אותם רק פעם בשלוש שנים, מלחיצה את החברות וגורמת להן לנסות להרוויח יותר על כל מכשיר שנמכר.

מצד שני, לא הכל רע: המחירים העולים של מכשירי הדגל לא משפיעים משום מה על הקטגוריות האחרות, ומכשירי ביניים ובסיס לא רק שלא מתייקרים, אלא נהיים זולים ואיכותיים יותר – כך שמי שמעוניין במכשיר זול יותר יכול לקבל תמורה טובה יותר מאי פעם למחיר שאותו ישלם.

בכל אופן, מעניין יהיה לראות עד כמה יהיו אנשים מוכנים לספוג את עליית מחירי מכשירי הדגל – במיוחד לאור דבריו של מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר, סטיב באלמר, לפני 11 שנים לגבי מחירו של האייפון המקורי: "500 דולר? אחרי סבסוד מלא? עם התחייבות לחברת סלולר? זה הטלפון הכי יקר בעולם".