רשתות הדור הרביעי כבר כאן. שלוש המפעילות הגדולות בישראל כבר השיקו שירותי דור רביעי ועשרות אלפי אנשים מצטרפים לשירות כל יום. לקוחות שמתחברים לרשת מודדים מהירויות גלישה של כ-20 מגה-ביט בשנייה - פי שלושה ממהירות הגלישה הסלולרית הממוצעת כיום בישראל. אמנם רשתות הדור הרביעי הושקו על "כביש צר" יחסית של 5 מגה-הרץ, אך לקראת סוף השנה יתקיים מכרז התדרים והחברות יצטיידו בעוד "מסלולים". אז גם יבואו לידי ביטוי היכולות המלאות של רשת הדור הרביעי - מהירויות של עשרות מגה-ביט בשנייה.

למרות זאת, למרבית הישראלים אין כיום טלפון סלולרי התומך בדור רביעי (LTE). אם בכוונתכם לקנות טלפון חדש בזמן הקרוב, כדאי מאוד לרכוש מכשיר התומך בטכנולוגיה. קיים מלאי מכובד של מכשירי דור רביעי בישראל, במחירים שנעים בין 1,200 שקל בסדרות המוזלות לבין יותר מ-3,000 שקל למכשירי הדגל. אבל כפי הנראה זוהי רק ההתחלה - ולאורך הרבעון האחרון של השנה צפוי להגיע לישראל שטף של מכשירים חדשים תומכי LTE.

1. 
מכשירים קיימים

נוקיה לומיה 625
דור רביעי לכל כיס. Lumia 625 של נוקיה

בישראל כבר נמכרים כמה מכשירים התומכים בדור רביעי. לא מספיק, אבל נמכרים. למעשה, כל מכשירי הדגל היקרים שנמכרים בישראל תומכים ברשת החדשה: סמסונג גלקסי S5, כל סדרת ה-5 של אייפון, מכשיר הדגל G3 של LG, מכשיר הדגל M8 של M8 ומכשיר הדגל Lumia 920 של נוקיה.

הסמארטפון הזול ביותר שניתן לקנות כיום בישראל ושתומך ב-LTE הוא לומיה 625 של נוקיה. מדובר במכשיר עם מערכת ההפעלה Windows Phone 8, מה שאומר שחלק מהאפליקציות המוכרות לכם לא יהיו זמינות בה. מחירו של המכשיר הוא 1,190 שקל.

ב-1,400 שקל תוכלו לרכוש מכשיר של HTC מדגם Desire 610. מדובר בסמארטפון מהסדרה הזולה יחסית של HTC, עם מעבד בינוני וגודל מסך 4.7 אינץ'. במחיר דומה (1,420 שקל) אפשר לקנות גם את דגם M2 של סוני, עם אחריות יבואן רשמי. זהו טלפון עם מסך 4.8 אינץ' ומצלמת 8 מגה-פיקסל, אבל הוא די מסיבי ופלסטיקי, ולא עושה חשק. לכן אנחנו ממליצים להוציא עוד 30 שקל ותמורת 1,450 שקל להצטייד כבר בטלפון 4G נהדר בשם LG G2 Mini (מחיר באתר רונלייט, היבואנית). מדובר בגרסה המוקטנת (4.7 אינץ') של LG למכשיר הדגל שלה משנה שעברה, G2.

תמורת 400 שקל נוספים (1,890 שקל) אפשר כבר להצטייד במכשיר מצוין: Nexus 5, שגם הוא תומך ברשתות הדור הרביעי; וב-2,000 שקל אפשר לרכוש G2 של LG, לא בגרסת המיני. זהו מכשיר הדגל הקודם של החברה, שזכה לביקורות מעולות. ברמות המחירים הגבוהות יותר אפשר למצוא כבר את מכשירי הדגל הנוכחיים של היצרניות.

2. 
השקות עתידיות

גל מכשירי LTE הצפויים להגיע לישראל בחודשים הקרובים מגוון וכולל קבוצה רחבה של מכשירים, החל בסינים זולים יחסית וכלה במכשירי פרימיום. אלה הדגמים העתידיים שישיקו היבואניות מספטמבר עד סוף השנה:

באג מייבאת לישראל את סדרת המכשירים המצוינת של Meizu הסינית. לקראת נובמבר תשיק החברה בישראל את המכשיר הבא בסדרה, MX4, שתומך ב-LTE. על פי הדלפות ברשת, המכשיר יגיע בשני גדלים - 4.5 אינץ' ו-5 אינץ'. עוד משווקת הרשת בישראל את מכשירי Archos הצרפתית. שני דגמים יגיעו לישראל מסדרת Helium, שתומכת בדור רביעי. דגם 45 מהסדרה מגיע בגודל 4.5 אינץ' ודגם 50 מגיע עם מסך בגודל 5 אינץ'. לשני המכשירים מעבד מרובע ליבות במהירות 1.2 ג'יגה-הרץ.

וואווי P7 (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
סיני דקיק ומהיר. Huawei P7 | צילום: ניב ליליאן, NEXTER

וואווי הסינית תגיע לארץ עם מכשיר דגל חדש שעושה רושם מבטיח - P7, שגם הוא תומך ברשתות דור רביעי. מדובר במכשיר 5 אינץ' שהוא אחד הדקים בשוק, 6.5 מ"מ בסך הכל. המחיר ההתחלתי שלו צפוי להיות 2,500-2,000 שקל. הדו"חות האחרונים של וואווי היו טובים, עם צמיחה של 62% במכירות, והחברה ציינה את P7 בתור קטר הצמיחה של החברה. מול זאת, יש לציין כי המכשיר הקודם בסדרה, P6, לא הצליח במכירות בישראל.

אלקטל, השחקנית הסינית הגדולה בישראל (על פי נתוני IDC, מדובר בחברה הרביעית בישראל במכירות המכשירים), תייבא לשוק הישראלי בחודשים הקרובים שני מכשירי דור רביעי: Alcatel Idol 2S, בגודל 5 אינץ', ואחיו הצעיר בגרסת המיני, בגודל 4.5 אינץ'. הראשון יימכר סביב 1,800 שקל והקטן מן השניים סביב 1,300 שקל.

כל יצרניות הטלפונים הסלולריים הגדולות נמצאות גם הן בתמונה, כמובן. כל סדרות המכשירים העתידיות שלהן צפויות להגיע עם תמיכה מובנית ברשת הדור הרביעי. בעתיד הקרוב יגיע לישראל HTC One Mini החדש, ואחריו כנראה גם S5 Mini של סמסונג, שניהם בגודל 4.5 אינץ'. לפי המסתמן, HTC One Mini נשמע כמו הבטחה גדולה במפגש שבין עלות לתמורה.

3. 
איך בוחרים?

בחירת סמארטפון נוטה להיות עניין של טעם וריח. כיום, פחות חשוב המפרט הטכני של המכשיר, כמו מהירות המעבד או המגה-פיקסלים במצלמה. טלפון עם מעבד חזק יכול להיות אטי (כמו גלקסי S4) ונתקע; טלפון עם מצלמה ברזולציה גבוהה יכול לייצר תמונות בינוניות.

לכן, לפני הכל חשוב להחזיק את המכשיר ביד, להרגיש אם הוא יושב טוב ונכנס בקלות לכיס. כדאי מאוד לחפש ברשת תמונות שצולמו עם המכשיר בתנאי יום ולילה, מכיוון שצילום הוא פונקציה בסיסית עבור רוב האנשים. פרמטר שחשוב לבדוק הוא איכות המצלמה הקדמית. בטלפונים זולים לעתים לא קיימת מצלמה קדמית או שהיא באיכות נמוכה מאוד. למשל, בהליום 45 יש מצלמה קדמית באיכות VGA, שאינה מספיקה לצילום סלפי. פרמטר נוסף שחשוב לבדוק הוא נפח האחסון הפנימי במכשיר ואם ניתן להוסיף לו כרטיס SD להרחבת זיכרון.

כדאי גם לשים לב שלדגמים מסוימים יש סדרה של תת-דגמים. באתר פרטנר, למשל, אפשר למצוא את רשימת המכשירים התומכים ב-LTE עם ציון התת-דגם הרלוונטי. חשוב בכל מקרה לוודא במעמד הקנייה כי מדובר במכשיר התומך ברשתות החדשות.

לבסוף, צריך לבדוק אם המכשיר מגיע עם אחריות היבואן הרשמי. היבואנים הרשמיים בישראל נותנים בדרך כלל 24 חודשי אחריות במקום 12, ולכן, למרות פער מחירים שיכול להגיע לכמה מאות שקלים, עדיף לרכוש מכשיר ביבוא רשמי. ואם כבר נגענו במחיר - אין צורך להוציא יותר מ-2,000 שקל על מכשיר סלולר.

4. 
לקונים בחו"ל

למי שמתכוון לרכוש את הסלולרי שלו מחו"ל - לא משנה אם זה בטיול הבא לאירופה הקלאסית או מאתר סחר סיני - שווה לוודא שהמכשיר תומך בדור רביעי. יתרה מכך, יש לוודא שהמכשיר תומך בתדר הישראלי של הדור הרביעי, מכיוון שבמדינות שונות משתמשים ברצועות תדרים אחרות ל-LTE.

איך בודקים? על המכשיר צריך להיות כתוב "LTE 1,800" (או נוסח דומה) על מנת שיתאים לשוק הישראלי. במידה שרוכשים אונליין, צריך לחפש את הציון הזה במפרטים הטכניים של המוצר. אפשר גם להקליד את דגם המכשיר (כולל תת-דגם) באתר GSMarena ולראות תחת סעיף General את תת-הסעיף 4G ושם לחפש תמיכה בתדר 1,800 מגה-הרץ.

כל המחירים המוצגים בכתבה הם של מכשירים מהיבואן הרשמי בלבד. המחירים הם הנמוכים ביותר שנמצאו ברשת, ואלא אם צוין אחרת - מדובר במחיר שהופיע באתר זאפ.


לפני שמתקדמים: מזדכים על הנייד הישן

לפני רכישה של סמארטפון חדש, כדאי מאוד גם להזדכות על המכשיר הישן. זה עשוי לחסוך לכם הרבה כסף. כל חברות הסלולר מציעת מסלולי מיחזור טלפונים, שבהם המשתמש מקבל הנחה משמעותית על מכשיר חדש. למשל, לקוח שירצה לקנות HTC One חדש בפלאפון יצטרך לשלם 3,600 שקל, אך בהחזרת מכשיר אייפון 5 הוא ישלם רק 2,100 שקל על אותו המכשיר.

חברת יופון הכריזה שלשום על מסלול מיחזור שאינו מצריך רכישת טלפון חדש. החברה תתן ללקוחות תווי קנייה לרשת מגה תמורת הנייד הישן, עד לסכום של 1,700 שקל. גם ברשתות קמעונות כמו באג או בסט מובייל יש תוכנית השבה וזיכוי על המכשיר הישן.

לפני שממחזרים מכשיר ישן, שווה לבדוק מי נותן את התמורה הטובה ביותר לדגם שברשותכם. למעשה, מאחורי רוב הפעילות בארץ עומדות שלוש חברות: Recell, ReBeep ו-Mobile2Go. כך למשל, מאחורי פעילות מיחזור המכשירים של יופון עומדת ReCell. אם תחזירו אצל יופון G2 משומש, תקבלו אצל יופון 850 שקל בתלושים, אבל אצל Recell תקבלו 950 שקל במזומן על אותו דגם.


המכשירים שייתנו לכם את התמורה הטובה לכסף

מבין המכשירים בשוק, שניים מומלצים במיוחד. לא חיפשנו מכשירי פרימיום במחיר של יותר מ-3,000 שקל. הקריטריונים לבחירה היו גודל סביר ולא מפלצתי, מחיר טוב ביחס לתמורה שמקבל הצרכן וכמובן - תמיכה ב-LTE.

LG G2 Mini

מדובר במכשיר שובה לב. הוא אמנם לא-כל-כך-מיני (4.7 אינץ'), אבל יושב מצוין ביד ובכיס. זה טלפון בלי יומרות, שפשוט עושה את העבודה. הוא מהיר, עם מצלמה טובה (לרוב) וסוללה אמינה. הממשק של המכשיר לא מקושקש ועם כמה הברקות, כמו Pop-up SMS. מי שמהגר מסמסונג ימצא עצמו מנווט בקלות במיני. בניגוד להרבה מוצרים בשוק, המכשיר הזה לא עמוס באפליקציות זבל מטעם היצרנית.

אולי נקודת החוזקה העיקרית של ה-G2 Mini היא תווית המחיר: 1,450 שקל. היבואנית רונלייט דווקא עושה כל שביכולתה להסתיר את המכשיר הזה מעיני הציבור - אין עליו קמפיין והוא לא נשלח לעיתונאים, בעיקר בגלל שהיא רוצה לשלוח אנשים לקנות את ה-G היקר, אבל מומלץ לשקול את המכשיר הזה לפני הרכישה הבאה.

נקסוס 5

אין תמונה
התמורה הטובה ביותר למחיר. נקסוס 5

גם מכשיר זה מיוצר על ידי LG, אבל בתכנון של גוגל. מדובר במכשיר במחיר של 1,900 שקל שנותן פייט לכל מכשיר דגל בשוק: הוא מהיר, עם תצוגה נהדרת, מצלמה טובה מאוד וסוללה שמחזיקה יממה.

מה שכן, לנקסוס ממשק של גוגל, ומי שמגיע מסמסונג או LG עלול להתקשות בניווט בהתחלה. לא משהו שלא ניתן לפתור בעזרת אפליקציות. עוד חיסרון של המכשיר הוא חוסר היכולת להרחיב את האחסון הפנימי באמצעות כרטיס SD. מי שרוצה לאחסן על המכשיר כמות גדולה של קובצי מוזיקה או סרטים, עדיף שירכוש את גרסת ה-32 ג'יגה, או שפשוט ירכוש מכשיר אחר.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker: