זה קורה לכל אחד ואחת מאיתנו בזמן השימוש בסמארטפון במהלך היום - אנחנו גוללים שעות את הפיד ברשתות החברתיות ואתרי האינטרנט, ומתכתבים בלי הפסקה בוואטסאפ. אבל חשבתם פעם למה הבהייה במסך עושה לנו כל כך טוב בתוך המוח?

"התשובה היא שמבחינת המוח שלנו הוא מקבל סוג של תגמול מאוד מאוד גבוה. הוא נמצא במצב שהוא כמו היפנוטי", אומרת ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות משתמשים בעולם הדיגיטלי ומרצה בבינתחומי. "יש ניתוק, שינוי במצב המנטלי שבו אנחנו לא מודעים לעצמנו, לסביבה, לתחושת הזמן, לכלום".

"אנחנו אוהבים לקרוא לזה 'אזור הכלום'", מוסיפה ד"ר מרגלית. "מאיפה הגיע המושג הזה? אנחנו מדברים על מהמרים בקזינו, כששם אנחנו יודעים שמהמרים מעשנים סיגריה אחרי סיגריה בלי בכלל להבין אפילו שכולה נהיית אפר. או שהם מדברים על כאבים מאוד חזקים ותוך כדי הההימורים הכל נעלם לחלוטין".

"בשנה האחרונה רצו לראות האם אנחנו יכולים לאפיין מה הוא דפוס הפעילות החשמלית במוח בזמן שאנחנו בנייד", אומרת מרגלית בנוגע לשוני בין התמכרות לסמארטפונים להתמכרות להימורים. "השוו את השימוש בנייד למצב שבו אנחנו לחוצים מאוד למצב שבו אנחנו רגועים מאוד - וראו ששום דבר לא מאפיין את זה. ראו שיש עוררות מאוד גבוהה אבל השקעת משאבים מאוד נמוכה".

אז למה המוח שלנו אוהב את זה? "מבחינת המוח שלנו, מימי האבולוציה הדבר הכי טוב בו זה לא להשקיע משאבים", מציינת מרגלית. "אתה בעצם נוכח אבל לא באמת שם".

ומה לגבי חברות הטכנולוגיה, האם הן עושות את זה בכוונה? "הם מנסים לייצר אלגוריתמים שישאירו אותנו כמה שיותר זמן באפליקציה. אחת הטכניקות זה לתת לנו תגמול על כל פעולה שנעשה בנייד - אם זה צבעים, רעש, רעידות".

והאם זה רע? על כך אומרת ד"ר מרגלית: "כשאתה במצב הזה רמות הדומפין שלך, רמות העונג, עולות בצורה משמעותית, עכשיו הן לא נשארות במצב סטטי וכדי להשיג אותן רמות דומפין אתה תצטרך להישאר עוד ועוד, ומבילוי של שעה באפליקציה תמצא את עצמך 5 שעות - והיום עף".